Στρίβει το τιμόνι προς το Κέντρο

Όποιος πιστεύει ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μέχρι να διεξαχθεί το συνέδριο της Ν.Δ. και η εκλογή νέου προέδρου, απλά θα ηγείται του κόμματος πλανάται πλάνην οικτρά. Αντίθετα, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να βάλει τη σφραγίδα του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κύριος στόχος του B. Μεϊμαράκη είναι η στροφή της Ν.Δ. προς το Kέντρο και η απομάκρυνση από τα άκρα. Εξάλλου, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή η αναφορά του ήταν ξεκάθαρη: «Η Ν.Δ. υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πάνω από τις διαχωριστικές ψευδεπίγραφες επιγραφές Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά». Επιπρόσθετα, η χρήση του όρου «μεταρρυθμιστικό κοινωνικό κέντρο» δείχνει με σαφήνεια τη στρατηγική στόχευση του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απόρριψη της δεξιάς ρητορικής που κυριάρχησε στο κόμμα τα τελευταία χρόνια είναι σαφής και ο ίδιος θέλει να βάλει τη Ν.Δ. στις ράγες του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου, έναν όρο που, όπως ενθυμούνται οι πιο μυημένοι, είχε εισηγηθεί ο Δημήτρης Σιούφας στον Κώστα Καραμανλή το 2004. Τηρώντας αποστάσεις και από τη θεωρία των δύο άκρων που είχε κυριαρχήσει στη Ν.Δ. με την εισήγηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη στον Αντώνη Σαμαρά, ο Β. Μεϊμαράκης έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως στους νεοδημοκράτες που έχουν βρει άλλη πολιτική στέγη.

Οι κινήσεις
Η προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη δεν θεωρείται εύκολη και ο ίδιος αναγνωρίζει πως θα πρέπει να κάνει πολλές κινήσεις για να βρεθούν κοντά στη Ν.Δ. πρόσωπα που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα. Ο ίδιος, όμως, έχοντας πλήρη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της παράταξης, θα επιχειρήσει να αλλάξει κυρίως την ψυχολογία των νεοδημοκρατών και να καταφέρει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ιστορικά στελέχη.

Ο ίδιος εμφανίζεται με ενωτική διάθεση και φέρεται αποφασισμένος να ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με όλα τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ., αρχής γενομένης από τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (έχει ήδη συναντήσει τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά). Στη λίστα των επαφών του θα είναι ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Σταύρος Δήμας, ενώ θα συναντηθεί και με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που ήταν υπέρμαχος της παραμονής του στην ηγεσία.

«Κανείς δεν περισσεύει» είναι το σύνθημά του και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα στη Ν.Δ., όπου οι μισοί δελφίνοι, οι Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επιφυλακτικοί για το εάν θα τα καταφέρει, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη δίνει μεγαλύτερη σημασία στο ευρύτερο εθνικό θέμα και στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit, παρά στο κομματικό. Απεναντίας, σαφώς ικανοποιημένη είναι η «καραμανλική» πτέρυγα που έδωσε σκληρή μάχη στο παρασκήνιο για να μείνει στην παρούσα φάση ο Β. Μεϊμαράκης, για τον οποίο ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί πως μπορεί να οδηγήσει τη Ν.Δ. συντεταγμένα στις εκλογές, ενώ κέρδος θεωρούν την παραμονή του στην ηγεσία και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ακόμα και ο Αντ. Σαμαράς, για τον οποίο ακούστηκαν και ελέχθησαν πολλά σχετικά με τις απόψεις του για την παραμονή Μεϊμαράκη στην ηγεσία, ήρε τις όποιες ενστάσεις του και λύθηκαν οι παρεξηγήσεις στη συνάντηση που είχε μαζί του και ήταν αυτός που στην Π.Ε. υπέδειξε στον γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκο, να πει ότι η απόφαση να ηγηθεί του κόμματος είναι ομόφωνη.

Οι προτεραιότητες
Πέρα από τα προαναφερθέντα, ο κ. Μεϊμαράκης βάζει μία σειρά από περαιτέρω προτεραιότητες όπως:
# Την ενίσχυση-αλλαγή του επιτελείου της Συγγρού. Ήδη στελέχη με στενή σχέση με τον κ. Μεϊμαράκη βρίσκονται στη Συγγρού (Καραχάλιος, Γ. Χατζής), ενώ εκκρεμεί εάν ο νέος πρόεδρος θα προχωρήσει σε αλλαγές στο γραφείο Τύπου της Ν.Δ. (ακούγεται το όνομα της Πηνελόπης Γαβρά)

# Την αύξηση της πίεσης προς τον Αλέξη Τσίπρα, παράλληλα με τη δεδομένη στήριξη της Ν.Δ. στην προσπάθεια για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός στόχος δεν θα περιορίσει τον κ. Μεϊμαράκη σε ρόλο… χειροκροτητή. Αντιθέτως, είτε ευθέως είτε μέσω ανάδειξης ευθυνών στελεχών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει μεθοδικά να ροκανίσει τη δημοφιλία του κ. Τσίπρα.

Η δεξιά «πλατφόρμα»
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη στο εσωτερικό του, έτσι και στη Ν.Δ. υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι δεν είναι σύμφωνοι με τη στροφή προς το Κέντρο. Γι’ αυτό μία σειρά στελεχών μοιάζουν να επιδιώκουν εμφανώς να ηγηθούν της δεξιάς πτέρυγας που, μέχρι πρότινος, καλυπτόταν σε σημαντικό βαθμό και από τις επιλογές του Αντ. Σαμαρά. Έτσι, μία «Δεξιά Πλατφόρμα», εκπροσωπούμενη από τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, μοιάζει να συγκροτείται. Όχι βέβαια οργανωτικά όπως στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πρώτη φάση πολιτικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην, κατά τα άλλα πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την Παρασκευή, και παρά τα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης περί «Κέντρου», τα δύο στελέχη όχι μόνον επέλεξαν να τοποθετηθούν αλλά και να διαφοροποιηθούν ευθέως από την κυρίαρχη, αυτήν τη στιγμή, γραμμή στο κόμμα.

«Η παράταξη πήρε έκφραση με το Λαϊκό Κόμμα, το Συναγερμό, την ΕΡΕ, τη Ν.Δ, αλλά είναι πάντα αυτή η παράταξη που λέγεται δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δεν φτιάχτηκε ούτε αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, ενώ συνέχισε με ένα γρήγορο μάθημα ιδεολογικού προσανατολισμού: «Υπάρχουν αντίπαλοι που εκφράστηκαν με διάφορες μεταμορφώσεις που πήρε το μαρξιστικό κίνημα: Πρώτα το ΣΕΚΕ, μετά το ΚΚΕ ο Δημοκρατικός Στρατός που ήταν κομμουνιστικός όπως ανέφερε, η ΕΔΑ, αλλά ο ιδεολογικός αγώνας ήταν πάντα ο ίδιος».

Λίγο αργότερα, από το ίδιο βήμα, ο κ. Γεωργιάδης σχολίαζε «να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τις ιδέες μας. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια στα προηγούμενα χρόνια, και θα την κρατήσουμε ως περήφανοι δεξιοί, που δεν ντρέπονται τι είναι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα