«Συγγνώμη που επέτρεψα αυτό το χάλι»

Την ώρα που ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την Κριμαία, η οποία ενδέχεται να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο έκπτωτος πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπόσχεται να αγωνιστεί για την Ουκρανία, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη νότια Ρωσία, στο Ροστόφ.

Για την κρίση στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Δύση, η οποία «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Γιανουκόβιτς όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν ντρέπεται. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους βετεράνους, από τον ουκρανικό λαό (. . .) για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του. «Θα επιστρέψω στην Ουκρανία (…) μόλις λάβω εγγυήσεις, κυρίως από την πλευρά των διεθνών μεσολαβητών, για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου».

Ο Γιανουκόβιτς εξάλλου διευκρίνισε ότι «δεν διέφυγα» από τη χώρα, αλλά πήγε από το Κίεβο στο Χάρκοβο όταν το αυτοκίνητό του «δέχθηκε πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα (. . .) από όλες τις πλευρές».

Ακόμη ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την άφιξή του στη Ρωσία, όμως δεν τον έχει συναντήσει.

Όσον αφορά την ένταση στην Κριμαία, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι είναι «μια φυσιολογική αντίδραση» στην αρπαγή της εξουσίας και στο «πραξικόπημα των γκάνγκστερ».

«Όλα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση στο πραξικόπημα των γκάνγκστερ. Στο Κίεβο μια ομάδα εξτρεμιστών άρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αλλά να εξακολουθεί να χαίρει της αυτονομίας της.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, αλλά και ότι δεν θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες». Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται δημόσια από την ανατροπή του στο Κίεβο, εν μέσω αιματηρών επεισοδίων.

Κορυφώνεται η ένταση στη Κριμαία

Πάνω από δέκα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας σήμερα, ανακοίνωσε η ουκρανική συνοριοφρουρά, λίγες ώρες μετά την κατάληψη αεροδρομίων.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο ουκρανών συνοριοφρουρών στην πόλη Σεβαστόπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στην κατάληψη μιας βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Σεβαστόπολη.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία — όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.

«Αυτές είναι χωριστές ομάδες, οι οποίες διοικούνται από το Κρεμλίνο», υποστήριξε ο Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης προ των πυλών;

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Κριμαίας είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

«Είναι μια από τις επιλογές καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα», δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Παρούμπι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν ενδέχεται να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία.

Όπως πρόσθεσε ο Παρούμπι, αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Εξετάζουμε άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα