Σχέδια Βερναρδάκη για e-δημόσιο

Ηλεκτρονικό… δημόσιο φαίνεται πως οραματίζεται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είναι έτοιμος να αλλάξει όλα όσα θεωρούνται δεδομένα μέχρι σήμερα: από τις μετακινήσεις, τις μετατάξεις μέχρι και τις ανάγκες των σχολείων σε καθηγητές. Στόχος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να «φακελώσει» όλο το σύστημα, να μειώσει τους χρόνους αποφάσεων και να αφήσει το προσωπικό του σημάδι στη δημόσια διοίκηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πώς θα σας φαινόταν, αν αύριο το πρωί ανοίγοντας τον υπολογιστή σας και επισκεπτόμενοι μια ιστοσελίδα μαθαίνατε πως υπάρχει μια θέση του αντικειμένου σας σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σας; Και ότι μπορείτε όχι μόνο να τη διεκδικήσετε, αλλά εντός 24ώρου να έχετε οριστική απάντηση; Βασική βέβαια προϋπόθεση για αυτό θα είναι η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Όσο εξωφρενικά σύγχρονο και αν αυτό ακούγεται, πλησιάζει ο καιρός που θα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε. Σήμερα απαιτούνται μια σειρά από πράξεις για να καταφέρει ένας δημόσιος υπάλληλος να μετακινηθεί. Ακόμα και αν υπάρχει η αντίστοιχη θέση. Πράξεις χρονοβόρες και ελάχιστη ενημέρωση.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης όμως, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλει να το αλλάξει αυτό και να εφαρμόσει την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο μέσω online παρακολούθησης. Το μέτρο αυτό θα αφορά χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που θα επιθυμούσαν να μετακινηθούν, όχι μόνο σε άλλη υπηρεσία, αλλά και σε άλλον τόπο εργασίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στελέχη του υπουργείου, εν μέσω κρίσης εμφανίζεται έντονα η τάση αποκέντρωσης και εσωτερικής μετανάστευσης από την Αθήνα στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικά, σε διάστημα δύο μόλις μηνών, το 90% των αποσπάσεων που υπογράφηκαν αφορούν υπαλλήλους που αιτήθηκαν τη μετακίνησή τους εκτός Αθηνών.

Αν και εφόσον το πολλά υποσχόμενο σύστημα «έξυπνης κινητικότητας» εφαρμοστεί, θα έχει ως στόχο ντόμινο αλλαγών στον τρόπο μετακινήσεων, αλλά και κάλυψης θέσεων. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του υπουργού, θα ενεργοποιηθούν κλάδοι του Δημοσίου ώστε να καταθέτουν συγκεκριμένες περιγραφές θέσεων και προσωπικού. Δηλαδή, όταν θα υπάρχει μια κενή θέση σε μια δημόσια υπηρεσία, διαδικτυακά θα γνωστοποιείται και θα εκφράζουν επιθυμία υπάλληλοι που έχουν τα προσόντα να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση.

Στο νέο σύστημα, αν υπάρχουν περισσότεροι από δύο ή τρεις ενδιαφερόμενοι, η διαδικασία θα προχωράει άμεσα μέσω «γρήγορου ΑΣΕΠ». Η επιλογή, φιλόδοξος στόχος, είναι να γίνεται ακόμα και εντός μιας ημέρας. Μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι θα γίνονται προσλήψεις, ενώ όπως αναφέρεται οι προκηρύξεις θα περιγράφουν συγκεκριμένες ειδικότητες και τόπο εργασίας. Το σύστημα θα έχει εφαρμογή και στον πολύπαθο χώρο της παιδείας, μιας και στόχος είναι να συνδεθούν τα σχολεία με τα ληξιαρχεία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ζητείται αριθμός εκπαιδευτικών που δεν χρειάζονται.

Επιπλέον διερευνάται, χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο, το περιθώριο της απελευθέρωσης των ανταποδοτικών προσλήψεων σε δημόσιους οργανισμούς που συνδέονται τα κέρδη τους με συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στον ΕΟΦ.

Αξιολόγηση…
Την ίδια ώρα σχεδιάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική λογοδοσία. Παράλληλα θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτουν πολύ υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα. Όλες οι επιτελικές θέσεις του δημόσιου τομέα και των νομικών του προσώπων θα στελεχώνονται από τη δεξαμενή του Εθνικού Μητρώου μέσα από αντικειμενικές, αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες που θα τελούν υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και βάσει κριτηρίων που θα είναι διαφανή, εκ των προτέρων γνωστά και κοινά για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.

Νέο θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται και για την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε:
# Νέο θεσμικό πλαίσιο για ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
# Θέσπιση ενός Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτουν πολύ υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα.
# Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα.
# Θέσπιση ενός νέου, δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής κινητικότητας.
# Παράλληλη διοικητική απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τις προβλεπόμενες αποσπάσεις και μετατάξεις, οι οποίες επίσης αποτελούν μέτρο κινητικότητας του οποίου όμως η χρησιμότητα αναστέλλεται εξαιτίας του εξαιρετικά χρονοβόρου τρόπου που εφαρμόζεται. Ειδική προτεραιότητα θα δοθεί για τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, όπου η μείωση του αριθμού των προβλεπόμενων διοικητικών ενεργειών θα αποτελέσει αντικείμενο άμεσης ρύθμισης.
# Ορισμένες καίριες νομοτεχνικές βελτιώσεις του πειθαρχικού δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων με έμφαση στην αντιμετώπιση των έστω και ολίγων εκείνων περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.
# Ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, αυτές τις μέρες προσδιορίζεται η διαδικασία της συνέντευξης, η οποία θα γίνεται υπό την επίβλεψη των ΑΣΕΠ, ΕΚΔΑ και γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η αξιολόγηση θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: μητρώο, επιλογή προϊσταμένων και, τέλος, αξιολόγηση, η οποία θα είναι τόσο ατομική όσο και έργου. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχει και η προσθήκη αλλαγών στο πειθαρχικό για ισχυρά κακουργήματα. Επιπλέον, τα ειδικά μισθολόγια θα μειωθούν από 20 σε 7. Ειδικότερα, μετά τις αλλαγές που θα γίνουν σε ό,τι αφορά στους πανεπιστημιακούς μετά την ενσωμάτωση, θα αναπληρωθεί το 30% των μειώσεων κατά την προ κρίση.

Σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις των προσωπικών διαφορών, κάτι που αφορά 90.000 υπαλλήλους, επιβεβαιώνεται μια σταδιακή μείωση μισθού έως το 2021. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα