Συμμαχία του νότου εν όψει

Το σαββατιάτικο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως και οι συναντήσεις εντός της εβδομάδας στην Αθήνα με τον Μοσκοβισί, αλλά και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βέμπερ, δείχνουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού σε ότι έχει να κάνει με τον απεγκλωβισμό της χώρας από την τρόικα και τα μνημόνια.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος

Ο βασικός στόχος του Μαξίμου είναι να ανοίξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα της διευθέτησης του χρέους και σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει στη λεγόμενη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Και μάλιστα στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Γιούνκερ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών στους κόλπους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για να τύχει και η Ελλάδα καλύτερης μεταχείρισης.

Η θετική είδηση ήρθε για το Μέγαρο Μαξίμου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από τη Γαλικία και συγκεκριμένα από την Κομποστέλα, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρόντος και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Η επιλογή του Λουίς ντε Γκίντος, στενού συνεργάτη του Ραχόι που έχει στρατηγική συμμαχία με τον πρωθυπουργό, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα διευκολύνει την ελληνική προσπάθεια.

Και αυτό διότι εκτός από το γεγονός ότι Ραχόι και Σαμαράς έχουν στενή πολιτική σχέση και ανήκουν στην οικογένεια του ΕΛΚ, ο Ντε Γκίντος εκτιμάται πως θα είναι πιο ευέλικτος και πιο φιλικός έναντι του σκληρού Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έβαζε κατά καιρούς διάφορα εμπόδια. Βέβαια, την ίδια ώρα ο Ολάντ πιέζει ώστε το χαρτοφυλάκιο του Όλι Ρεν να περάσει στον Μοσκοβισί.

 

Κοινή άποψη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι, εκτός από τον Γιούνκερ που θεωρεί ότι θα βοηθήσει σημαντικά και με το σχέδιό του για ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, θα μπορέσει με τον Ραχόι και τους ομολόγους του της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, και της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλο, να αλλάξει η πολιτική στην Ε.Ε. και κατ’ επέκταση το μείγμα λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας.

Οι τέσσερις πρωθυπουργοί, ένας κεντροαριστερός (ο Ρέντσι) και τρεις κεντροδεξιοί (οι Σαμαράς, Ραχόι και Κοέλο), έχουν κοινή άποψη ότι δεν μπορεί να εξοντωθεί οικονομικά ο Νότος διότι θα διαλυθεί κοινωνικά και πολιτικά.
Υπό τη σκιά της κρίσης στη Γαλλία, όπου κοινή είναι η εκτίμηση οικονομολόγων πως στέκεται σε πήλινα πόδια, οι χώρες του Νότου προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις και να στηριχθεί η απασχόληση με κινήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κομισιόν και να υπάρξει ροή φθηνότερης χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις του Νότου, ιδίως μικρομεσαίες, με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ενθαρρυντικό είναι ότι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Ντράγκι, διαφοροποιήθηκε για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά από τα «θέλω» του Βερολίνου.

Ήδη η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πορεύτηκαν σε μια «χαμένη δεκαετία», όπου κυριάρχησε και κυριαρχεί η υψηλή ανεργία και η χαμηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ και αποδείχθηκε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ανεπαρκείς για τη δημιουργία διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Στο παρασκήνιο γίνονται, αν και σε πρώιμο στάδιο, κινήσεις για να περάσει η άποψη στην Ε.Ε. ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για τη ΔΕΘ

Το πρωί του Σαββάτου, 6 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα ακολουθήσει η ομιλία του για τις βασικές κατευθύνσεις και επιλογές της κυβέρνησης στον οικονομικό και άλλους τομείς. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού παραμένει ανοιχτό.

Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα και αυτά που συζητούνται είναι μια περιοδεία σε περίπτερα της ΔΕΘ και επίσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον Γιώργο Ορφανό και εκπροσώπους φορέων, ή ενδεχομένως κάποια άλλη δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί την 79η ΔΕΘ την επομένη, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ και αναμένεται να παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας στη μετά-μνημόνιο εποχή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου για να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, το οποίο θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Θα επανέλθει για τη ΔΕΘ το τελευταίο Σαββατοκύριακο (13-14 Σεπτεμβρίου) της διοργάνωσης. Το πρόγραμμά του δεν έχει οριστικοποιηθεί και το βέβαιο είναι ότι το Σάββατο θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την Κυριακή θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ θα περιοδεύσει σε περίπτερα και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ.

Την εβδομάδα που μεσολαβεί, ανάμεσα στις επισκέψεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθούν την 79η ΔΕΘ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Οι ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεων και τα αναλυτικά προγράμματά τους δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα