Tι προβλέπει η Κατσέλη για την άρση των capital controls

Στα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, την επόμενη μέρα στην οικονομία αλλά και τις προβλέψεις της για την άρση των capital controls  αναφέρθηκε η Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στον real fm.

H πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών απαντώντας αρχικά στο ερώτημα πότε βλέπει να χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο τα capital controls και να αίρονται τελικά, απάντησε: «Ημουν από εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν ήδη να είχαν αρθεί.

Δεν νομίζω ότι αποτελούν περιορισμό. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να υπάρξουν και εχέγγυα βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί, άρα ήλπιζα ότι αυτό θα δώσει κίνητρο στην ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως. Αλλά, όπως ξέρετε, άλλο η λογική και άλλο η πολιτική μέσα σε ένα διοικητικό συμβούλιο μιας ΕΚΤ».

Στο ερώτημα αν πιστεύει πως μπορούν να αρθούν το 2018, η πρώην υπουργός απάντησε: «Οτι θα μπορούσαν, πιστεύω ότι θα μπορούσαν και σήμερα. Δεν το φοβάμαι, μάλιστα όταν ακόμη ήμουν στο τιμόνι της Εθνικής, σε συνομιλία με την τρόικα είχαμε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα. Επέμενα και τότε ότι οι περιορισμοί δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή, αποτελούν εμπόδιο, αλλά η λογική των θεσμών ήταν και νομίζω παραμένει διαφορετική».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κα Κατσέλη είπε: «Κίνδυνος δεν υπάρχει, γιατί οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, αλλά οι τράπεζες παίρνουν προβλέψεις, διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους και για να μπορέσουν να στηρίξουν μέσω ρευστότητας τις επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να προχωρήσουν και να επαναλειτουργήσουν και να δραστηριοποιηθούν, χρειάζεται να επιλυθεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, προσωπικά, η πρότασή μου, εδώ και καιρό, είναι ότι θα χρειαζόταν ένας καινούργιος νόμος όπως ο 3816/2010, που έθετε ένα πλαίσιο πώς έπρεπε να γίνει και έγινε η αναδιάρθρωση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστούν τότε οι τράπεζες».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, που υπάρχει συναίνεση γενικά ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων είναι πρωταρχικό, προσωπικά θα πρότεινα τη σύνταξη, πέραν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι ένα σημαντικό βήμα και τον πτωχευτικό κώδικα που και αυτό είναι σημαντικό, ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να δίνει κίνητρα και να προσδιορίζει τον μηχανισμό αναδιάρθρωσης δανείων μέσα στις τράπεζες και για τα στεγαστικά και για τα καταναλωτικά, αλλά και για τα επιχειρηματικά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα