Tι σημαίνει για την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία

Αναμφίβολα το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη στην Γερμανία προκαλεί σοκ. Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να επανεξελέγη στην καγκελαρία, αλλά το «χαστούκι» ήταν μεγάλο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα εντυπωσιακά ποσοστά της ακροδεξιάς, ανεβάζοντας  τον βαθμό πολιτικής δυσκολίας στο ελληνικό πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, τους χειρότερους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τα σοκαριστικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες για άνοδο και ισχυροποίηση του ρόλου των σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς (ή ακόμα και του αριστερού Linke), αλλά ενισχύονται αφενός οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι φαίνεται να μπαίνουν σίγουρα στην νέα κυβέρνηση, και αφετέρου οι ακροδεξιοί του AfD, που αναμένεται να πιέσουν την Άνγκελα Μέρκελ σε πιο συντηρητικές θέσεις, ειδικά για το προσφυγικό.

Ειδικά για το τελευταίο ξυπνούν εφιάλτες για νέες περιπέτειες, αφού θα υπάρξει απαίτηση των ισχυρών πια ακραίων κύκλων της Γερμανίας για επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας και επιβάρυνση της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Γερμανία, παρ’ ότι προσπαθεί να δείξει ψύχραιμη μπροστά στην δυσμενή τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα για όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες και μάλλον για να προλάβει τους φόβους και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τους νέους συσχετισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σπεύσει να υποστηρίξει ότι «οι γερμανικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν το ελληνικό πρόγραμμα… είναι σαφές ότι η στρατηγική των δύο μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος»!

Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή μοιάζει να είναι ήδη πολύ πίσω από όσα συμβαίνουν. Η είσοδος των Φιλελεύθερων στην νέα κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ήδη οι σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν την συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού», επιβαρύνει τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο.

Οι Φιλελεύθεροι είναι τουλάχιστον σε πιο σκληρή και αυστηρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, σε σχέση με τον… Β. Σόιμπλε, μιλώντας ακόμη και για grexit! Τυχόν απαίτησή τους μάλιστα να απομακρυνθεί ο κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβουν εκείνοι το πόστο αυτό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, δραματοποιεί ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την ελληνική πλευρά!

Επιπλέον το γεγονός ότι μάλλον οδεύουμε προς τον λεγόμενο κυβερνητικό συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή την συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων, σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την συγκρότηση της κυβέρνησης και την διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος.

Τούτο κρύβει τον κίνδυνο να καθυστερήσει δραματικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφού πρέπει όλες οι πλευρές να περιμένουν τις διεργασίες στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα