Τα 3 Χ 3 πρόσωπα-κλειδιά των ευρωεκλογών

Με τρεις διακριτές πολιτικές επιλογές κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, η σταυροδοσία έρχεται να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, τα κομματικά επιτελεία επιλέγουν πρόσωπα που να σηματοδοτούν τις πολιτικές τους επιλογές αντί των παραδοσιακών «στρατηγών» των κάλπεων. Άλλωστε ο κάθε υποψήφιος, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει τις ίδιες πιθανότητες εκλογής σε αντίθεση με το παρελθόν που η σειρά κατάταξης εξασφάλιζε ή μη την εκλογή.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3 επιλογές με βάση το παρελθόν, τις αρχές και το μέλλον της παράταξης

Σε τρία πρόσωπα, σε σημειολογικό επίπεδο τουλάχιστον, στήθηκε το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Το παρελθόν, οι αρχές αλλά και το μέλλον σηματοδοτούνται από τους Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Χολέβα και Γιώργο Αμυρά αντίστοιχα!

Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να σηματοδοτήσει τη συνέχεια του κόμματος. Ποιος καλύτερος λοιπόν από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη ως πρόσωπο άκρως αναγνωρίσιμο με θητείες σε κρίσιμες θέσεις μέσα στο κόμμα αλλά και ως υπουργός. «Όταν μιλά ο Κεφαλογιάννης, μιλά η Νέα Δημοκρατία», σχολίαζε χαρακτηριστικά «γαλάζιο» στέλεχος, εξηγώντας γιατί η επιλογή τού πρώην υπουργού ήταν δεδομένη και κλείδωσε νωρίς πριν από οποιουδήποτε άλλου. Τον ίδιο ρόλο θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τόσο ο Κ. Μουσουρούλης όσο και η Ρόδη Κράτσα που μετρά αρκετές θητείες στην Ευρωβουλή. Μόνο που κανένας από τους δύο δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμος όσο ο βουλευτής Ηρακλείου.

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να περάσει το μήνυμα πως το κόμμα του παραμένει πιστό στις παραδοσιακές αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα αυτό καλείται πλέον να μεταφέρει ο Κωνσταντίνος Χολέβας. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ίσως είναι άγνωστο πρόσωπο στο ευρύ κοινό, όμως πολύ γνώριμο σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, εκείνο της Εκκλησίας! Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», του επίσημου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία σχετικά με τα Εθνικά μας Θέματα & την Ελληνορθόδοξη Παράδοση και έχει βραβευθεί για το συγγραφικό του έργο.

Σειρά είχε όμως και το νέο. Το φρέσκο πρόσωπο έξω από το πολιτικό κατεστημένο, που θα μπορούσε ίσως να αντλήσει ψήφους και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και των λιγότερο πολιτικοποιημένων. Αν και θα μπορούσε αυτό να είναι ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Αμυράς εκτιμάται πως μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του πολύ καλύτερα. Στην κοινή γνώμη έχει περάσει με το προφίλ του ενεργού πολίτη που λειτουργεί έξω από κομματικά όρια. Και δεν είναι τυχαίο πως ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του ακριβώς αυτό προέταξε: ότι συνεργάζεται με τη Ν.Δ. και δεν ανήκει σε αυτή. Είναι δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και από τους πρωτεργάτες του ποδηλατικού κινήματος στην Ελλάδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσίαζε την εξαιρετική εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα».

Η επιλογή Αμυρά (όπως και εκείνη του Στ. Ξαρχάκου) φέρει αποκλειστικά την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά. Πέρα όμως από τα τρία πρόσωπα που σηματοδοτούν το ευρωψηφοδέλτιο, αυτό πλαισιώνεται από επιστήμονες και έμπειρους πολιτικούς που να μπορούν να προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης και να εξηγήσουν γιατί η Ν.Δ. πρέπει να είναι η μόνη επιλογή στις κάλπες.

«Οι εκλογές κερδίζονται με την οικονομία», λένε και ξαναλένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και δεν έχουν άδικο. Δεν είναι μόνον η έξοδος στις αγορές ή οι αριθμοί (όπως τα σπρεντ) που δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας.

Είναι και η γενικότερη αισιοδοξία που μέρα με τη μέρα κυριεύει και τους απλούς πολίτες, οι οποίοι κατανοούν ότι το κλίμα αντιστρέφεται. Σαφής πρόθεση είναι να συνδεθεί η σταθερότητα της χώρας και το τέλος του μνημονίου με την επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Η προεκλογική στρατηγική πάντως της Ν.Δ. θα έχει κατεύθυνση την προσέλκυση αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν το συγκεκριμένο ποσοστό να κινείται από το 13% έως και το 19%. Πρόκειται δηλαδή για μια δεξαμενή που μπορεί να τροφοδοτήσει τη Ν.Δ., αρκεί οι τρεις «στρατηγοί» να χειριστούν έξυπνα τα πλεονεκτήματά τους.

 

ΠΑΣΟΚ

Με κριτήριο την ανανέωση, την εμπειρία και την αξιοκρατία

Ανανέωση, εμπειρία, αξιοκρατία. Αυτό ήταν τουλάχιστον το μήνυμα που ήθελε να περάσει το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Επί της ουσίας, οι συνεργαζόμενες δυνάμεις επέλεξαν τη συσπείρωση και την εκπροσώπηση όλων με στόχο να δείξουν πως η κεντροαριστερά –όπως τουλάχιστον αυτή είχε οριστεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ– είναι ακόμα εδώ. Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκει κανείς εκπροσώπους του «βενιζελικού» ΠΑΣΟΚ, της κίνησης των «75», εκλεκτών του Ανδρέα Λοβέρδου και πολλούς ακόμα.

Ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν και σε γυρνούν στις εποχές του κραταιού ΠΑΣΟΚ της εξουσίας είναι εκείνο του Παναγιώτη Ιωακειμίδη. Και ως προσωπικότητα είναι ξεχωριστή, καθώς πρόκειται για καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης ο οποίος παρακολούθησε το νυχτερινό Γυμνάσιο/Λύκειο στη Νίκαια, Πειραιά, ενώ εργάστηκε στα ναυπηγεία Περάματος και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στη νεολαία Λαμπράκη. Φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και στα πανεπιστήμια Μάντσεστερ και Άμστερνταμ. Υπήρξε όμως και «πρωταγωνιστής» επί χρόνια στα κρίσιμα γεγονότα που αφορούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Άκρως σημειολογική είναι και η υποψηφιότητα του Πασχάλη Αγανίδη, που δίνει στην Ελιά την ευκαιρία να δείξει πως ο χώρος δεν απομακρύνθηκε ποτέ από την κοινωνία. Πρόκειται για καθηγητή Ευρωπαϊκών Θεσμών και Οικονομικής Επιστήμης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πιο σημαντική ιδιότητά του όμως είναι ότι υπήρξε μέλος και εκπρόσωπος της κίνησης «Η Γενιά των 700ευρώ», που κατάφερε το 2008 να αποσπάσει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Υποψηφιότητα-έκπληξη με πολλά μηνύματα ειδικά προς τους μετανάστες αλλά και την αριστερά αποτελεί εκείνη της Μαργαρίτας Αργυράκου. Για τους αμύητους είναι απλά ένα άγνωστο όνομα. Για τους ψαγμένους όμως ίσως και να σημαίνει πολλά. Κτηνοτρόφος από την Πολωνία, η οποία ζει εδώ και 20 χρόνια στο Μαυρονέρι Βοιωτίας, η Μαργαρίτα έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο πανελλήνιο το 2012 με την αξέχαστη παρέμβαση που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είχε κάνει με τα λόγια της τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να την παρακολουθεί αμήχανα και είχε εισπράξει το χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων. Ο κ. Βενιζέλος έψαξε και βρήκε την περίφημη κυρία Μαργαρίτα προκειμένου να την παρουσιάσει μαζί με τα υπόλοιπα ονόματα της Ελιάς. Πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δαύλειας (2007). Το 2009 εκλέγεται αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Βοιωτίας, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας, ενώ από το 2014 είναι ιδρυτικό μέλος της τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Αγροτικής Οργάνωσης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ».

Επί της ουσίας τώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να περάσει το μήνυμα πως η πολιτική δεν αποκλείει, πως το παρελθόν τιμάται (συμμετέχει η κόρη του τ. Ευρωβουλευτή κ. Σουλαδάκη) και πως η κεντροαριστερά είναι δίπλα και στα κινήματα και στους μετανάστες και σε όσους έχουν ανάγκη.

Το γεγονός ότι πολλοί από τους υποψηφίους δεν είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα δεν προβληματίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς φρόντισε να ρίξει από δίπλα άκρως επικοινωνιακά πρόσωπα όμως η εκλεκτή του Αφροδίτη Αλ Σάλεχ αλλά και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν παραβλέπει κανείς και τη συμμετοχή του Νίκου Μπίστη, που για κάποιους είναι και η αιτία της προσπάθειας επανένωσης της κεντροαριστεράς.

Η στρατηγική, άλλωστε, του κόμματος είναι οι υποψήφιοι να πλαισιωθούν και από τους νυν βουλευτές ώστε να κερδίσουν άμεσα έδαφος.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Ο «τεχνοκράτης», η «παλιά» και ο Κρίτωνας!

Η συγκρότηση ψηφοδελτίων εν τέλει δεν είναι το δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα θέλει να προβάλει προς τα έξω, άλλο εν τέλει είναι το μήνυμα που περνά. Έτσι και τώρα. Στόχος της Κουμουνδούρου ήταν να δείξει την πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα το άνοιγμα στα κινήματα και στις αρχές της Αριστεράς.

Συνεδρίαση στη συνεδρίαση, ονόματα έμπαιναν και έβγαιναν στο τραπέζι. Και εν τέλει κατέληξαν. Από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν και σίγουρα θα δώσουν το στίγμα της αναμέτρησης είναι εκείνο του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ο Ν. Χουντής έρχεται να αλλάξει την εικόνα που πολλοί έχουν σχηματίσει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με προφίλ που φέρνει περισσότερο σε τεχνοκράτη αλλά την ίδια ώρα γνωρίζει πολύ καλά από πού προέρχεται, ο εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής αποτελεί την ήρεμη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η θητεία του δείχνει πως η Κουμουνδούρου έχει στελέχη που μπορούν να παράξουν έργο ουσίας.

Υποψήφια που αγγίζει ευαίσθητες χορδές είναι η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Από τις πρωτεργάτριες του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τον χώρο των ανένταχτων και αναφέρεται στον χώρο της Αριστεράς αρκετές δεκαετίες πίσω. Ιδρυτικό μέλος του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς» σήμερα είναι μέλος της Γραμματείας του. Προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, από την «Κ.Ο. Μαχητής» και την «Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση». Δικηγόρος. Συμμετέχει εδώ και τρεις θητείες στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, είναι πρώην μέλος της Διοίκησης του ΚΕΘΕΑ και πρώην πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Ενεργό μέλος του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος των Ευρωπορειών, του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Δραστηριοποιείται στον τομέα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ως πολίτης και ως δικηγόρος. Την Τ. Χριστοδουλοπούλου πλαισιώνει άριστα ο επίσης ανένταχτος μέχρι πρότινος, άνεργος πλέον Θέμης Κοτσυφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, αλλά και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Δύο πρόσωπα που προέρχονται από τον συνδικαλισμό και θα επικεντρώσουν την προεκλογική εκστρατεία στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη ανάγνωση χρειάζεται η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη. Για κάποιους ίσως να σημαίνει άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι δεν υπήρξε ΠΑΣΟΚ αλλά επιλογή του Γ. Παπανδρέου για άλλους λόγους. Σε κάθε όμως περίπτωση, η δράση του ευρωβουλευτή στον τομέα του περιβάλλοντος κυρίως τον έκανε τον ιδανικό υποψήφιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά και λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση των Σκουριών.

Με επίκεντρο τις ευπαθείς πλέον κοινωνικές ομάδες και όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τα μνημόνια, η Κουμουνδούρου στοχεύει στη μέγιστη δυνατόν διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας πως με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθεί η χώρα σε πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο και το σύνθημα που έχει υιοθετήσει «Η υπομονή μας τελείωσε, ψηφίζουμε και φεύγουνε».

Στόχος είναι να πολιτικοποιηθεί η μάχη των ευρωεκλογών και να μην επικρατήσει η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναδείξει το κρίσιμο διακύβευμα, που υπάρχει στην αναμέτρηση του Μαΐου, το οποίο δεν είναι άλλο από σαφές μήνυμα για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και επιβεβαίωση ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού.

Η στρατηγική αυτή δεν φαίνεται να «βγαίνει», καθώς η συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος είναι ακόμα χαμηλή, ενώ η εμφάνιση σχημάτων, που δεν παραπέμπουν σε προσδιορισμένα πολιτικά και ιδεολογικά στοιχεία, φαίνεται να κερδίζουν από τη διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών για το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, έχοντας ως «θύμα» ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα