«Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δέσμια των κομμάτων»

Την «γυμνή» αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσιάζει η δημοσιογράφος Κέριν Χοπ με άρθρο της στη New York Times.

Για την αρθρογράφο το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η έντονη επιρροή που ασκούν οι πολιτικές δυνάμεις και φέρνει ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατεί στην πρόσφατη αναταραχή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ίσως γιατί οι φοιτητές βρέθηκαν μπροστά κατά την περίοδο της Χούντας, αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν ένα ειδικό καθεστώς. Από το 1981, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, απέκτησαν δικαίωμα ψήφου για τους πρυτάνεις, ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε εν ισχύ το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κατάργησή του, όμως, ισχύει στα χαρτιά καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων φοβούνται να καλέσουν την αστυνομία, ακόμα και όταν οι συγκρούσεις είναι σφοδρές.

Μέσα στο άρθρο φιλοξενούνται μαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Αλέξανδρος είναι τελειόφοιτος στο Πολυτεχνείο. Αντί, όμως, να προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο και ακολούθως να οργανώνει τα πλάνα του για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, πίνει καφέ σε μια καφετέρια πλησίον της σχολής του.

Μια τυπική εικόνα Έλληνα φοιτητή που δεν μπορεί να κάνει μάθημα, αν και θα το ήθελε. Ο Αλέξανδρος (αρνείται να δώσει το επώνυμό του) λέει χαρακτηριστικά: «Θέλησα να μείνω μακριά από τα πολιτικά και να κοιτάξω τη δουλειά μου. Οι εξετάσεις πηγαίνουν για τον Αύγουστο και αυτό σημαίνει πως μπορεί να χάσω τη θέση μου σε ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου».

Η αρχή των διενέξεων στα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν οι 550 διοικητικοί υπάλληλοι. Όπως σημειώνει η αρθρογράφος τα ελληνικά πανεπιστήμια, καίτοι αυτόνομα, έχουν πληγεί από τις πολιτικές εντάσεις, η χαμηλή χρηματοδότηση και όλα αυτά είχαν ως αρνητικό αποτέλεσμα τα χαμηλά διδακτικά στάνταρς, ενώ το κλίμα βίας και τρομοκράτησης είναι πλέον έντονο.

Το άρθρο σημειώνει τους συχνούς βανδαλισμούς σε αίθουσες των πανεπιστημίων και για μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε αριστερούς, αναρχικούς και άλλες ακραίες δυνάμεις.

«Έχουμε ταλαντούχους φοιτητές, αλλά πώς να μάθουν μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον», διερωτάται ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η επαναπρόσλήψη 600 διοικητικών υπαλλήλων άμα τη αναλήψει της θέσης του υπουργού Παιδείας από τον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν φαίνεται να λύνει στο θέμα. Η Μαρία Ξηρογιάννη, βιβλιοθηκονόμος με σπουδές στη Μ.Βρετανία, αναφέρει πως «Πρέπει να προσληφθούν όλοι. Έχουμε ανάγκη από προσλήψεις και όχι από απολύσεις. Μας λείπει προσωπικό στην ασφάλεια ή τεχνικοί εργαστηρίων».

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας κάνει λόγο για εκβιασμούς από φοιτητές προς καθηγητές. Μικρή πρόοδος έχει υπάρξει και για τους «αιώνιους» φοιτητές. Για πρώτη φορά φέτος οι πρυτάνεις θα βγουν με ψήφους που θα προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για την Λυδία Τσιώλη, τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής, αυτές οι αλλαγές έρχονται πολύ αργά. Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, πέρυσι, αποδιοργάνωσε το σύστημα. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πάρω το πτυχίο μου πριν από τον επόμενο Φεβρουάριο και αυτό σημαίνει πως έχασα έναν ολόκληρο χρόνο», λέει χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό η πρώτη σκέψη της είναι να φύγει άμεσα από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα