Τα φιλαράκια τα καλά… (…που σχεδίαζαν το Plan B)

Με τις αποκαλύψεις για το περιβόητο «Plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, το ερώτημα που εύλογα γεννάται τόσο για τον ίδιο τον τέως υπουργό Οικονομικών όσο και για τους στενούς συνεργάτες του, είναι εάν ποτέ δούλεψαν έστω και λίγες ώρες πάνω στο… Plan A, δηλαδή την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Το γνωστό πλέον ηχητικό ντοκουμέντο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει πως ο κ. Βαρουφάκης είχε ενημερώσει στελέχη κορυφαίων hedge funds για τον –αρκετά ερασιτεχνικό– τρόπο που θα επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, υποκλέπτοντας στοιχεία φορολογουμένων και «χακάροντας» ακόμα και τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων. Η «Α» ρίχνει φως στα πρόσωπα-συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος επεχείρησε να γυρίσει την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, αν και δημοσίως έλεγε πως παλεύει και επιδιώκει την παραμονή στη νομισματική ένωση της Ευρώπης.

ΤΖΕΪΜΣ Κ. ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ:
Ανεπίσημος και αμισθί συμβουλάτορας
Διάσημος οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη από τις πρώτες ώρες της θητείας του στο κτίριο της οδού Νίκης, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ επεχείρησε να εξηγήσει τι έκανε η ομάδα εργασίας του από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου: «Η εργασία μου στο πλαίσιο της ομάδας αυτής ήταν ανεπίσημη και αμισθί, βασισμένη στη φιλία μου με τον κ. Γιάνη Βαροουφάκη». Ο καθηγητής δηλώνει ότι η ομάδα του «σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης», αλλά επιβεβαιώνοντας ότι στόχος ήταν η έκδοση υποσχετικών πληρωμών (IOU’s). Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο τέως υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως η ομάδα του Τζ. Γκάλμπρεϊθ «λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». Αξίζει, εδώ, να αναφέρουμε πως ο Αμερικανός καθηγητής παραδέχεται ότι είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, αρνείται όμως οποιαδήποτε σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους σχεδιασμούς της.

ΤΟΜΑΣ ΜΑΓΕΡ:
Ο… μπαμπάς του «Geuro»
Στην περίπτωση του Γερμανού οικονομολόγου της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, τα πράγματα περιπλέκονται κάπως, καθώς πρόσφατα τον είχαν συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2012 είχε εμπνευστεί και εκπονήσει το σχέδιο για το ελληνικό ευρώ – το «Geuro». Ακόμα και σήμερα ο κ. Μάγερ μιλά, ουσιαστικά, για IOU’s, τα οποία θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Το Geuro θα είχε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, αλλά η αγορά θα το υποτιμούσε αμέσως, ενδεχομένως και κατά 50%, ενώ, καθώς σταδιακά το Geuro θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις καθημερινές συναλλαγές, η Ελλάδα θα ζει στους… ρυθμούς της παράλληλης κυκλοφορίας δύο νομισμάτων. Εξηγεί, μάλιστα, το στέλεχος της Deutsche Bank πως, λόγω αυτής της εξέλιξης, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα ισχυρό κίνητρο να ακολουθήσει δημοσιονομικά συνετές πολιτικές, καθώς όσο θα μειώνονται τα ελλείμματα, τόσο λιγότερα Geuro θα τυπώνονται και τόσο θα περιορίζεται η πτώση της αξίας τους στην αγορά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ:
Διαψεύδει ο «παιδικός φίλος»
Ο κατά δήλωση Βαρουφάκη «καλός παιδικός του φίλος» και διορισμένος από τον ίδιο στη θέση τοή επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, φέρεται ως ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να «διαρρήξει» τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα ΑΦΜ που βρίσκονται στο Taxisnet. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζηθεοδώρου έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι «όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «η ΓΓΠΣ έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε». Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι στις 5 Μαρτίου 2015 ο Μ. Χατζηθεοδώρου χρίστηκε γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, μία θέση που εξ αντικειμένου τού έδινε πρόσβαση στην «καρδιά» του ΥΠ.ΟΙΚ..

«Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης στο Μαθηματικό Τμήμα. Το Διδακτορικό του είναι από το Πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών σε Πληροφοριακά Συστήματα, σε Υπολογιστικά Συστήματα. Γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων προς τον ίδιο, που δέχτηκε να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο την πραγματική ανάδειξη αυτής της Γραμματείας και των δυνατοτήτων της στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό της. Τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” πάνω στην οποία θα χτιστεί, χτίζεται και θα χτιστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού κράτους, να στηρίξει το φορολογικό του σύστημα, το σύστημα πληρωμών σε νέες τεχνολογικές δομές, οι οποίες θα αναπτύσσονται ενδογενώς μέσα από το υπουργείο σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς εξάρτηση από συγκεκριμένες εταιρείες και χωρίς να συνεχίζεται μια κατάσταση που παρατηρείται συχνά στο ελληνικό Δημόσιο», είχε πει γι’ αυτόν ο τέως υπουργός Οικονομικών κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα