Καθημερινή ενημέρωση

Τα φτωχά στρώματα πλήρωσαν τη δημοσιονομική προσαρμογή

Νέο μήνυμα προς την Ευρώπη, έστειλε ο από τη Σεούλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η Ελλάδα περνάει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, μια κρίση ευρωπαϊκή, και ιδιαίτερα κρίση των χωρών της Ν. Ευρώπης και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση με μεγάλες θυσίες.

«Εχθροί και φίλοι ομολογούν ότι τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή δεν πέτυχε καμία από τις χώρες που περνούσαν κρίση, αλλά αυτό το πλήρωσαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας της Ελλάδας», τόνισε.

Ο κ. Παπούλιας ανέφερε ακόμη ότι και η Νότια Κορέα πέρασε κρίσεις και δημιούργησε μια οικονομική δύναμη αξιοζήλευτη. «Ένα δείγμα αυτής της δύναμης επισκεφτήκαμε χτες στη Samsung», είπε.

Παράλληλα από το βήμα του οικονομικού φόρουμ επιχειρηματιών της Κορέας και της Ελλάδας, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση σε μεγάλες εταιρείες της Κορέας να εκμεταλλευτούν -όπως είπε- το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος τη συνεισφορά της Ελλάδας στην εμπέδωση της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Κορέα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα πλεονεκτήματα των ελληνικών λιμανιών για τη διακίνηση των προϊόντων.

«Η άρρηκτη σχέση που έχει δημιουργηθεί στη ναυτιλία, προσφέρει νέες ευκαιρίες αμοιβαίων επενδύσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Γνωρίζετε ότι τα λιμάνια έχουν πλέον έναν πολύ ευρύτερο ρόλο από αυτόν που είχαν παραδοσιακά. Λειτουργούν ως κέντρα διανομής και διοικητικής μέριμνας, παρέχοντας υπηρεσίες σε ολόκληρη την μεταφορική αλυσίδα. Ήδη, το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης, με ραγδαία εξέλιξη σε υπηρεσίες διεθνούς διακίνησης, μεταφόρτωσης και διέλευσης προς τις ευρωπαϊκές αγορές», τόνισε και πρόσθεσε ότι «κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε τη ναυτιλιακή και ναυπηγική συνεργασία των Ελλήνων εφοπλιστών με την Κορέα και επισήμανε, επίσης, τη στενή συνεργασία των δύο χωρών για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη γενικότερη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και τη νοτιανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη πρόσκληση έκανε ο κ. Παπούλιας στους Κορεάτες να επισκεφθούν την Ελλάδα, ενισχύοντας τον τουρισμό.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί, με κατάθεση στεφάνου στο εθνικό Κοιμητήριο της Σεούλ και λίγο αργότερα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης Κανγκ Τσανγκ Χέε, η οποία τον καλωσόρισε, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη πολύ σημαντική, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχει αποδοχή από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Απαντώντας, ο κ. Παπούλιας επισήμανε τους «δεσμούς αίματος» -όπως χαρακτηριστικά είπε- που συνδέουν τις δύο χώρες, «καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έτρεξε σε βοήθειά σας όταν κινδύνεψε η ελευθερία της χώρας σας».

«Οι τάφοι των παιδιών μας στο έδαφός σας είναι μαρτυρία ακριβώς αυτής της πάλης που δώσαμε μαζί, για την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας» υπογράμμισε. Ενημέρωσε την πρόεδρο της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

«Είναι μια κρίση ευρωπαϊκή και, ιδιαίτερα, κρίση των χωρών της νότιας Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση, με μεγάλες θυσίες. Εχθροί και φίλοι ομολογούν ότι τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή δεν πέτυχε καμία από τις χώρες που περνούσαν κρίση, αλλά αυτό το πλήρωσαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας της Ελλάδας». Αργότερα, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να συναντηθεί με την Πρόεδρο της χώρας και, αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδος, θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που δίνει προς τιμή του η κ. Παρκ.

Αύριο Τετάρτη, ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότιο από τη Βόρειο Κορέα, επί του 38ου παράλληλου, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί μετά την πρόσφατη ένταση στην περιοχή ενώ, πριν αναχωρήσει, θα καταθέσει στεφάνι στο κενοτάφιο των Ελλήνων πεσόντων στον κορεατικό πόλεμο, στη περιοχή Ίντσεον.

 

Διαβάστε επίσης