Tα κόμματα έχασαν και τα θαλασσοδάνεια

Το ταμείο είναι μείον, αλλά ας είναι καλά οι τράπεζες! Αυτή την τακτική που επί χρόνια ακολουθούσαν τα ελληνικά κόμματα πρέπει να την ξεχάσουν. Μία τακτική στην οποία πρωταγωνίστησαν επί δεκαετίες η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Έτσι φτάσαμε στο 2013 και τα χρέη των πολιτικών οργανισμών έχουν διογκωθεί, οι κρατικές επιδοτήσεις είναι δεσμευμένες για πολλά-πολλά χρόνια, ενώ για το πότε θα ξεχρεώσουν και θα καταστούν βιώσιμα, ουδείς βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές και η τρόικα, η οποία έχει ζητήσει πολλάκις να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της δανειοδότησης από τις τράπεζες. Κι αυτό διότι οι Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς διακρίνουν ότι τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν γραφτεί στο χιόνι και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο –για να μην πούμε απίθανο– να αποπληρωθούν. Ειδικά για την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, που φλερτάρει με τη χρεοκοπία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη νιώθουν ότι μιλάμε για χαμένα λεφτά.
Η τρόικα, λοιπόν, επέμενε να σταματήσει ο δανεισμός των κομμάτων, και το νέο νομοσχέδιο που προσπαθεί να βάλει τάξη στο πολιτικό χρήμα είναι σχεδόν έτοιμο και στα μέτρα των δανειστών, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλλει το κομματικό σύστημα, προκειμένου να γλιτώσει ό,τι είναι δυνατόν. Το μόνο που έχουν πετύχει με τις συγκεκριμένες πιέσεις είναι να επιτρέπεται η δανειοδότηση, όμως για ποσό ισότιμο της ετήσιας επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά κομματικά «θαλασσοδάνεια».
Οι ιδιωτικές χορηγίες στα κόμματα όχι μόνο θα επιτρέπονται, αλλά ο χορηγός θα υποχρεούται να εμφανίζει το ποσό στη φορολογική του δήλωση και να πετυχαίνει έκπτωση φόρου.
«Δεν περιμένει κανείς ότι μέσα από ένα νομοθέτημα θα μπει τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, ωστόσο κάποιες διατάξεις θα δυσκολέψουν… τα δύο μέρη», ομολογεί χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Οι έλεγχοι

Εκτός της απαγόρευσης της δανειοδότησης από τις τράπεζες, με το νομοσχέδιο αφαιρείται ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος από τη Βουλή. Κι αυτό διότι είναι πασιφανές και παγκόσμια πρωτοτυπία ο «ελέγχων» να είναι και «ελεγχόμενος». Με το νομοσχέδιο προβλέπεται να θεσμοθετηθεί Ανεξάρτητη Αρχή ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και θα αναρτά στο Διαδίκτυο τα πορίσματά της. Επιπλέον:
# Θα απαγορεύονται οι ανώνυμες οικονομικές ενισχύσεις, θα δημοσιοποιούνται τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών στις ιστοσελίδες τους και θα καθιερωθούν οι συγκριτική έλεγχοι των οικονομικών τους πριν μπουν στην πολιτική και στη συνέχεια.
# Ως αντίδοτο θα αυξηθεί το ετήσιο επιτρεπόμενο όριο ιδιωτικής χρηματοδότησης σε κόμματα-πολιτικούς – από 15.000 και 3.000 ευρώ που είναι σήμερα, αντίστοιχα.
# Όσο για τις επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, σταματάει το γνωστό σύστημα, όπου ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής και σε αυτές πλέον δεν θα έχουν την πλειοψηφία οι βουλευτές.
Έντονο είναι το παρασκήνιο και για το πρόσωπο που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του «Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς» που θεσπίστηκε πρόσφατα, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Οι υποψήφιοι πολλοί και οι πιέσεις μεγάλες.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα