Τα «Panama Papers» μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Ευρωβουλής

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου έφτασαν οι αποκαλύψεις για τα περιβόητα «Panama Papers», με τους εκπροσώπους των κρατών – μελών της Ε.Ε. να υπερψηφίζουν την πρόταση για τη σύσταση μιας ερευνητικής επιτροπής που θα αναλάβει να εξετάσει το σκάνδαλο.

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» για τη δημιουργία αυτής της επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η ερευνητική επιτροπή θα αποτελείται από 65 μέλη και θα έχει στη διάθεσή της διάστημα 12 μηνών προκειμένου να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της, αφού πρώτα εξετάσει τα λεγόμενα «Εγγράφων του Παναμά», δηλαδή τα στοιχεία της ίδρυσης εξωχώριων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους από ομίλους, επιχειρηματίες και μεμονωμένα πρόσωπα με σκοπό να αποφύγουν τη φορολόγησή τους.

Η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Σώματος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, είχε συμφωνήσει για τη θητεία της επιτροπής αυτής από τις 2 Ιουνίου. Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν μεταξύ άλλων τις ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών-μελών σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή.

Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων είχαν προτείνει από τις 7 Απριλίου τη συγκρότηση μιας ερευνητικής επιτροπής με αφορμή την αποκάλυψη του σκανδάλου των Εγγράφων του Παναμά. Η επιτροπή αυτή «θα μπορέσει να συνεχίσει τις έρευνες τις Ειδικής Επιτροπής για τα LuxLeaks», τη διαρροή των εγγράφων που έφεραν στο φως τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές εταιρείες, δήλωσε η ευρωβουλευτής Εβά Ζολί, η εκπρόσωπος των Πρασίνων για φορολογικά θέματα. Όπως είπε, η επιτροπή θα πρέπει «να επικεντρώσει τις έρευνές της στη συνεργασία μεταξύ των χωρών καθώς και στον ρόλο των μεσαζόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δικηγορικών γραφείων».

Το σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά», για το οποίο διενεργούνται ήδη πολλές έρευνες σε διάφορες χώρες του κόσμου, οδήγησε στην παραίτηση τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας και έναν Ισπανό υπουργό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα