Τα stress tests θα κρίνουν πολλά

Αν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank– ήταν άνθρωποι, θα ήταν μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι μάλιστα θα καλούνταν να υπερπηδούν και φυσικά εμπόδια πέρα από το να τρέχουν «απλώς» 42 χιλιόμετρα. Μετά τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ακολούθησαν το PSI, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο αντιμέτωπα με τα νέα «stress tests» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν κατά το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δημιουργηθεί ανάγκη για εκ νέου αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, την οποία άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά σαν την… παλάμη τους υποστηρίζουν στην «Α» πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν με επιτυχία εντός τού απαιτούμενου χρονικού διαστήματος των έξι ή εννέα μηνών.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο θεωρείται και το επικρατέστερο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, θα χρειαστούν γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ, στο δυσμενές 5,5 δισεκατομμύρια και στο ιδιαιτέρως δυσμενές περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ο έλεγχος εξάλλου της ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει εποπτικά καθήκοντα σε όλο το ευρωπαϊκό σύστημα από τον προσεχή Νοέμβριο στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, ενώ σε δεύτερη φάση αυτά τα αποτελέσματα θα «στρεσαριστούν» υπό ακραία δεδομένα με βάση τις οδηγίες τις οποίες έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Με το PSI όλες οι συστημικές τράπεζες έγιναν κρατικές. Με την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τον Ιούνιο του 2013, μόλις το 10% περιήλθε στα χέρια ιδιωτών. Στη δεύτερη, στην οποία επενδύθηκαν περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι ιδιώτες απέκτησαν την πλειοψηφία στη Eurobank έναντι του Δημοσίου (65%-35%). Σε Alpha και Πειραιώς το 70% κατέχεται από το Δημόσιο, ενώ στην Εθνική το 55%.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε φτηνότερα τις μετοχές του από το ποσό που έδωσε για να τις αγοράσει, κι αυτό για να διευκολύνει την εκ νέου ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων…

«Δεν νοείται ανάκαμψη χωρίς τράπεζες»

Ο Γιώργος Ιωσηφίδης (www.iosifidis.info) είναι οικονομολόγος-οικονομοτεχνικός και βαθύς γνώστης τού τραπεζικού χώρου. Σε συνομιλία του με την «Α» αναφέρει πως το PSI άφησε ένα κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έπρεπε να καλυφθεί, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να πορευτούμε με τέσσερις συστημικές τράπεζες αφού δεν νοείται ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας χωρίς αυτές:

«Έγινε ένα εθελοντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακατείχαν οι τράπεζες, τα οποία είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν ως “πρωτογενείς συναλλασσόμενοι” με το Δημόσιο.

Ως αντάλλαγμα έλαβαν στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην ουσία, η κάθε κυβέρνηση ασκεί νομισματική πολιτική μέσω των τραπεζών».

Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως με τα «warrants» οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (50% συν μία μετοχή) μέχρι, το αργότερο, το καλοκαίρι τού 2018, εξασκώντας το δικαίωμά τους να τα μετατρέψουν σε μετοχές στις τιμές που έχουν ήδη συμφωνήσει. Πιθανότερο είναι, πάντως, πως αυτό θα έχει συμβεί μέχρι το καλοκαίρι τού 2016.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα «warrants» είναι τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να πληρώσει την τιμή εξάσκησης για να αποκτήσει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον.

 

«Δεν υπάρχει ζήτημα επιβίωσης»

«Θα επιβιώσουν οι συστημικές και μη ελληνικές τράπεζες;» Αυτήν την ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου» θέσαμε και στον κ. Ιωσηφίδη, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος, απαντώντας καταφατικώς: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, καμία τράπεζα δεν χρεοκοπεί. Το πιθανότερο είναι και για τις μη συστημικές τράπεζες να ακολουθηθεί το παράδειγμα των κυπριακών, να συγχωνευτούν δηλαδή με μία ή περισσότερες συστημικές ή να πουληθούν σε κάποιον ξένο επενδυτή. Από τη στιγμή, ωστόσο, που μία τράπεζα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια…»

 

Έχουν βάλει λεφτά στην άκρη για τα «κόκκινα» δάνεια…

Τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζονται στα 80 με 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό αρκετά υψηλό. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως οι τράπεζες δεν έχουν μεριμνήσει και δεν έχουν «πάρει τις προβλέψεις τους», κι ούτε βεβαίως πως θα «σκάσουν» όλα μαζί. Αυτό σημαίνει πως έχουν τοποθετήσει κάποια χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές ανάγκες. Όπως πληροφορείται η «Α», ο «κόκκινος» δανεισμός τής Πειραιώς, η οποία διαθέτει και το μεγαλύτερο δίκτυο, αγγίζει τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, της Eurobank φτάνει τα 21 δισεκατομμύρια, ενώ της Alpha και της Εθνικής τα 16 δισεκατομμύρια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα