Τέλος χρόνου για το ελληνικό χρέος

Τέλος χρόνου για το ελληνικό χρέος. Ή κουρεύεται ή οι Ευρωπαίοι προχωρούν μόνοι τους χωρίς να ελπίζουν στο ΔΝΤ. Οι πληροφορίες που ήθελαν το Ταμείο να μη συμμετέχει φαίνεται να επαληθεύονται και η κυβέρνηση πλέον καλείται να πετύχει το βέλτιστο σενάριο για τη χώρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη στάση που τήρησε το ΔΝΤ στις συζητήσεις για το πρώτο μνημόνιο της χώρας, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει παρά μόνο ένα δρόμο να επιλέξει: είτε οι Ευρωπαίοι αποδέχονται μια ουσιαστική και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία το Ταμείο έχει ήδη κρίνει αναγκαία με την ανάλυση βιωσιμότητας που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο, είτε δεν συμμετέχει καθόλου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η διευθύντρια του Ταμείου πλέον κατηγορείται ευθέως για συμμετοχή και συγκάλυψη αποφάσεων οι οποίες ήταν αντίθετες με το καταστατικό του Ταμείου. Και όλα αυτά για να ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του προκατόχου της, Ντομινίκ Στρος-Καν, και της ιδίας, η οποία τότε βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Τα σενάρια που ήθελαν το ΔΝΤ να παραμένει στο πρόγραμμα μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο πλέον γίνονται πιο πιθανά, καθώς δύσκολα θα μπορούσε να συμβάλει και οικονομικά μετά τις παραδοχές για αποτυχία του προγράμματος αλλά κυρίως των αντικαταστατικών επιλογών.

Η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office-ΙΕΟ) επιβεβαίωσε πολλά από εκείνα που γράφονται ήδη από το 2010 και υποστηρίζουν πως μόνος στόχος του προγράμματος ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης», σχολίασε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι (δεν) ειπώθηκε…
Εκείνο που δεν είπε ευθέως είναι πως το πρόγραμμα είχε και άλλο στόχο: τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μιας και τότε μεγάλο μέρος του βρισκόταν εκτός της χώρας μέσω των ομολόγων.

Επίσημα η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI), καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Θυμίζεται ότι το PSI επί της ουσίας έπληξε τις ελληνικές τράπεζες και γενικότερα ελληνικούς φορείς προστατεύοντας εκ των πραγμάτων τους ξένους κατόχους των ομολόγων. Γι’ αυτό και η έκθεση επαναλαμβάνει την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Σε απλά ελληνικά τώρα, αποδεικνύεται ο εγκληματικός ρόλος που διαδραμάτισαν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ με την ανοχή του πολιτικού συστήματος της περιόδου και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωμά πια γίνεται η παραδοχή πως στόχος του προγράμματος ήταν η προστασία της ζώνης του ευρώ και όχι η εξυγίανση της χώρας, η οποία οδηγήθηκε σε ακόμα βαθύτερη κρίση καθώς κορυφαίοι οικονομολόγοι από την πρώτη στιγμή έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως απαιτούνταν δραστικά μέτρα.

Η επόμενη μέρα
Από μηνών το Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν διαβεβαίωνε πως το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το ΔΝΤ αλλά οι Ευρωπαίοι, υπονοώντας πως το Ταμείο δεν θα συμμετείχε με δική του απόφαση στο νέο πρόγραμμα. «Αν θα συμμετάσχει τότε να είστε σίγουροι πως θα είναι για καλό», συμπλήρωναν με νόημα συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι εκ των υστέρων κρίνοντας είχαν ενημέρωση για τα όσα θα ακολουθούσαν.

Σε πρακτικό επίπεδο, και με δεδομένο πως η Γερμανία –και ειδικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– επιθυμεί διακαώς την παραμονή του ΔΝΤ, η λύση είναι μία: δραστική περικοπή του χρέους. Αυτό άλλωστε αποτελεί και πάγιο αίτημα της κυβέρνησης. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, γίνεται εύκολα κατανοητό πως θα αποτελέσει συντριπτική νίκη του Μεγάρου Μαξίμου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει αλλά και σε εκείνα που έρχονται.

Αν πάλι οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν με το ΔΝΤ μόνο σε ρόλο συμβούλου, τότε θα κληθούν να σηκώσουν εκείνοι το βάρος μιας ακόμα αποτυχίας, κάτι που προβληματίζει ήδη έντονα τη Γηραιά Ήπειρο. Το γεγονός ότι ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ. παρενέβη ήδη ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Πορτογαλία και Ισπανία, εκτός από πολιτική αφετηρία, δείχνει πως αναζητείται μια εναλλακτική διαδρομή στην αντιμετώπιση της κρίσης η οποία συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα