«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση»

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας  – Ρωσίας, ανοίγει η επίσκεψη του  Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός  Εξωτερικών της Ρωσίας  στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας, για να βγει από την οικονομική κρίση τόσο ηθικά, όσο και με την προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

«Συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τις δυσκολίες στην οικονομία. Λαμβάνουμε υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορούμε, σε ηθικό επίπεδο, αλλά και με την προώθηση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μακρά φιλία» και τον «αμοιβαίο σεβασμό» που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» και για τις δύο πλευρές τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας, επικαλούμενος μάλιστα και τις σχετικές δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και υπογράμμισε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη σχέση αυτή.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα των ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία».

Κατά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ επισήμανε πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.

Κατά τα άλλα ο κ. Λαβρόφ ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Ρωσία καταγράφει την πρόοδο που υπάρχει στην Ελλάδα και συμπλήρωσε πως θα υπάρξει στήριξη των προσπαθειών τόσο ηθικά όσο και πρακτικά.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ΔΕΠΑ. Η ρωσική θέση είναι ότι για να επανέλθει η Gazprom σε νέο διαγωνισμό για την εταιρεία θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της ΕΕ να γίνει πιο σαφής.

Ωστόσο, οι όροι που θέτει η ρωσική πλευρά δεν θεωρείται πιθανό να γίνουν δεκτοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις μας οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων.  Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μια ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες – θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε – είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Χαρακτήρισε επίσης «ειλικρινή φίλο της Ελλάδας» τη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή των ρώσων επισκεπτών στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. «Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζουμε το 2014 να γίνουν δύο εκατομμύρια», σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

«Είμαστε δύο φιλικές χώρες, έχουμε μία πνευματική εγγύτητα μακραίωνη και υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια», δήλωσε με τη σειρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι τα ηθικά ιδεώδη τα οποία χαρακτηρίζουν αμφότερες τις χώρες μας είναι κοινά.

Ομιλία στο συνέδριο για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Νωρίτερα, μιλώντας στο Συμπόσιο «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας», ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία είναι «σταθεροί εταίροι και φίλοι» και πρόσθεσε ότι η χώρα του «πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άνοιξε το συνέδριο, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αποτελεί «ανεκπλήρωτο χρέος», η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κρίση, που πρέπει, όπως είπε, να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα ένα αισιόδοξο αφήγημα.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, είχε ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα