«Θεσμικό και πολιτικό το πρόβλημα της χώρας»

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την ενδεχόμενη αναθεώρησή τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προέκριναν μία σειρά θεμάτων, όπως είναι:
• Η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα περιλαμβάνει και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
• Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
• Η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
• Η οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας.
• Η πλήρης διάκριση των εξουσιών.
• Η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Η καθιέρωση των δημοψηφισμάτων και μιας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
• Ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΜΕ, με επανεξέταση σειράς διατάξεων με στόχο τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία των Νέων Μέσων (new media).
• Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του είπε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό και πολιτικό. Και για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνεται και στα δύο αυτά ζητήματα. Και στο θεσμικό και στο πολιτικό. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της άμεσης ή έμμεσης παραβίασης διατάξεων του Συντάγματος από τις κυβερνήσεις και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πολλές διατάξεις του Συντάγματος δεν εφαρμόστηκαν.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του Συντάγματος για την Έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και αναρωτήθηκε: «Δεν υπάρχει κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Βρίσκεται σε απόλυτη Συνταγματική τάξη η αθρόα έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Προφανώς, όχι. Και η επίκληση του όποιου λόγου σπουδαιότητας δεν μπορεί να δικαιολογήσει για να μη πω την παράβαση της Συνταγματικής διάταξης αλλά να πω την υπέρχρηση έως και την κατάχρηση».

Ανέφερε στη συνέχεια σειρά ζητημάτων που πρέπει να τεθούν, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως:
– Το εκλογικό σύστημα: «Δεν μπορεί το εκλογικό σύστημα να προσαρμόζεται στις ανάγκες ιδιαίτερα της κυβερνώσας παράταξης αλλά πρέπει μ’ έναν σταθερό, μ’ ένα πάγιο τρόπο να εκφράζει τους πολιτικοκοινωνικούς συσχετισμούς και γι’ αυτό και η επιμονή μας στην απλή και ανόθευτη αναλογική με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».
– Η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης: «Γιατί να μην κρίνεται το όποιο μέλος της κυβέρνησης από τον φυσικό του δικαστή, χωρίς όλες αυτές τις ρυθμίσεις που ουσιαστικά δημιουργούν εμπόδια, εγείρουν προσκόμματα και προσχήματα με αποτέλεσμα να έχουμε και την ατιμωρησία».
– Η τόνωση των κοινωνικών ελέγχων της ασκούμενης πολιτικής.
– Τα Κοινωνικά δικαιώματα, η συλλογική αυτονομία.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και είπε ότι η Βουλή ως το κατεξοχήν όργανο της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας δεν λειτουργεί έτσι, γι’ αυτό και πρέπει να αποκτήσει στοιχεία κυβερνώσας Βουλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα