«Θύματα» της απεργίας των διοικητικών οι φοιτητές

Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μετά την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως την Τρίτη, θέτοντας εκ νέου στον αέρα το εξάμηνο.

Οι απεργοί επιμένουν στο αίτημά τους για αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και τονίζουν ότι δεν αποδέχονται καμιά διαπραγμάτευση με δεδομένη την απόλυση συναδέλφων τους.

Τα πράγματα πλέον έχουν φθάσει σε οριακό σημείο για το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει θέσει την ερχόμενη Δευτέρα ως ανώτατο χρονικό όριο για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος κατήγγειλε ότι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει παρανόμως κλειστό από μια μικρή μειοψηφία, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όσον αφορά την απόφαση των διοικητικών του ΕΚΠΑ να συνεχίσουν τις απεργίες ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους «μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη γενική συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής» και διεμήνυσε ότι «η Πολιτεία ούτε συναλλάσσεται, ούτε εκβιάζεται».

Η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στον κ. Αρβανιτόπουλο «προσπάθεια να αμφισβητήσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης» των διοικητικών υπαλλήλων.

«Αντί να εφευρίσκει ιστορίες που ταιριάζουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει περί κλοπής κάλπης ας το πάρει απόφαση: δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις των συναδέλφων μας», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται κάλπη για να το πούμε αυτό. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε ο υπουργός και η μειοψηφία που επιβάλλει την πολιτική των απολύσεων και της εξαθλίωσης της ζωής μας να παραχαράξει την αλήθεια».

Την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και του ζήτησε να καλέσει με δημόσια δήλωσή του τους διοικητικούς υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο.

Κατά την επικοινωνία, υπογράμμισε επίσης την ευθύνη του Πρύτανη για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, κάτι, που όπως σημείωσε, έχουν πράξει από τον Οκτώβριο στα άλλα επτά Ιδρύματα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, οι συνάδελφοι του, Πρυτάνεις.

Του επεσήμανε ακόμη ότι αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσει ο διάλογος επί των προτάσεών του.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί πάντως στους διοικητικούς του ΕΚΠΑ είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων Δημήτρη Σακάτου, ότι την Παρασκευή το πρωί προσήλθαν στις θέσεις τους για να εργαστούν περίπου το 50% των υπαλλήλων. «Αποδεικνύεται ότι μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων επιθυμεί τον διάλογο» ανέφερε ο κ. Σακάτος.

Το κλίμα έντασης αποτυπώνεται και από τη μαρτυρία υπαλλήλων που δεν απεργούν, ότι δέχθηκαν απειλές από απεργούς συναδέλφους τους.

Εν τω μεταξύ σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την παρασκευή η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσία του πρύτανη του Σ .Σιμόπουλου.

Η συζήτηση διήρκεσε τρεις ώρες και όπως είπαν εκπρόσωποι των υπαλλήλων του Ιδρύματος, «ο διάλογος είχε καλύτερες βάσεις από την προηγούμενη φορά στην κατεύθυνση του να αναζητηθούν λύσεις ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

Θετικό χαρακτήρισαν το κλίμα στη συνάντηση που έγινε και πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για το ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο -το οποίο για τους περισσότερους θεωρείται ήδη χαμένο- εξετάζουν υπουργείο Παιδείας, πανεπιστημιακοί και τα αρμόδια όργανα των ιδρυμάτων.

Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκτιμούν ότι το εξάμηνο δεν μπορεί να σωθεί με εξαίρεση τέσσερις σχολές (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι και Ναυπηγοί) στις οποίες έχουν ξεκινήσει μαθήματα εδώ και λίγες ημέρες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα σε κανένα τμήμα.

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσαν στο «Εθνος» ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχουν περιθώρια για να σωθεί το εξάμηνο, παρά μόνο αν κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό και αναθέσει στη Σύγκλητο και τα αρμόδια όργανα να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα