Τι είναι ο «φόρος λίπους» που εξετάζει η κυβέρνηση

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης για επιβολή «φόρου λίπους» ή «fat tax» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς, σε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται μέσα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group.

Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή; Επιπλέον επιβάρυνση όταν αγοράζει προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και άλλα φαγητά πλούσια σε λιπαρά. Ο φόρος λίπους είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με στόχο (τουλάχιστον επίσημα) τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανθυγιεινών προϊόντων. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έριξε την ιδέα στο τραπέζι η τρόικα τον Ιανουάριο του 2014, προτείνοντας στο οικονομικό επιτελείο να υπολογίσει πόσα έσοδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αν επιβληθεί ο φόρος λίπους σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών (βούτυρο, κρέμες, γάλα, τυρί, πίτσα, σοκολάτες, σνακ, κέτσαπ, μαγιονέζα κ.ά.).

Η πρόταση ήταν να επιβληθεί φόρος που θα κυμαίνεται από 8% έως 10% και θα προστεθεί στα προϊόντα που έχουν ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, από την επιβολή του φόρου το δημόσιο μπορεί να εισπράξει από 640 έως 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ίδιο σενάριο επανέρχεται τώρα ως μια από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους «θεσμούς». Το σενάριο του φόρου λίπους επανέρχεται από το σημερινό οικονομικό επιτελείο και προβλέπει να επιβληθεί αύξηση τουλάχιστον ενός λεπτού του ευρώ για κάθε προϊόν που θεωρείται βλαβερό για την υγεία με σκοπό τον προσανατολισμό των πολιτών σε πιο υγιεινές τροφές και -κυρίως- την αύξηση των εσόδων.

Ο fat tax ισχύει ήδη σε ΗΠΑ, Γαλλία, Δανία, Ουγγαρία και Γαλλία. Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με έρευνα που έγινε τρία χρόνια μετά την επιβολή του φόρου, τα εστιατόρια που χρησιμοποιούσαν κορεσμένα λιπαρά από 50% μειώθηκαν σε λιγότερο από 2%. Στη Δανία ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κορεσμένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόμη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών.

Οι χώρες αυτές επέβαλαν τον συγκεκριμένο φόρο µε το πρόσχημα ότι προστατεύουν τον πληθυσμό από την παχυσαρκία…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα