To… αμερικάνικο όνειρο!

Η κοινή συνισταμένη των κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων αθλητών είναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαμένουν και προετοιμάζονται σε αμερικάνικο έδαφος.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, που έχει σαρώσει τα πάντα στο επί κοντώ και το μόνο που δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει ακόμα είναι το παγκόσμιο ρεκόρ, είναι μόνιμη κάτοικος ΗΠΑ από την εποχή που τελείωσε το Λύκειο. Πήγε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και έκτοτε δεν γύρισε πίσω. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που αναφέρθηκε στο πόσο πιο ωφέλιμη είναι η προετοιμασία εκεί σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Ο «νέος Γκατσιούδης» Γιάννης Κυριαζής, που ήταν 6ος στον ακοντισμό στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, σπουδάζει κινησιολογία στο College Station του Χιούστον, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με τον ακοντισμό, δουλεύοντας δίπλα στους κορυφαίος Αμερικάνους προπονητές του αγωνίσματος.

Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν… γη της Επαγγελίας μόνο για τους στιβικούς. Σε αμερικάνικο έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο κολέγιο της Αλαμπάμα βρίσκεται από το 2013 ο Κριστιάν Γκολομέεφ. Το μεγαλύτερο ταλέντο της ελληνικής κολύμβησης σπουδάζει και αυτός στην Αμερική και προφανώς η τρομερή εξέλιξή του δεν οφείλεται μόνο στα γονίδια που έχει κληρονομήσει από τον αείμνηστο πατέρα του Τσέτσο Γκολομέεφ, παλιού πρωταθλητή κολύμβησης της Βουλγαρίας.

Τι γίνεται, όμως, και το κύμα… μετανάστευσης στην Αμερική των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών σε όλα τα σπορ μεγαλώνει διαρκώς; Την απάντηση έχει δώσει στο παρελθόν η Κατερίνα Στεφανίδη. «Τα Πανεπιστήμια της Αμερικής δίνουν υποτροφίες σε Ευρωπαίους. Ψαρεύουν αθλητές. Αρκετοί Έλληνες έχουν πάρει τέτοιες. Τέτοια υποτροφία είχα και εγώ και αμέσως μετά συνέχισα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στο οποίο ουσιαστικά δουλεύεις. Είναι υποτροφία δουλειάς», είχε πει η «χρυσή» Κατερίνα του ελληνικού αθλητισμού όταν ρωτήθηκε παλαιότερα. Η ίδια παράλληλα με την ενασχόλησή της με το άλμα επί κοντώ είναι κάτοχος διδακτορικού στην Νευροψυχολογία.

Στην Αμερική το εκπαιδευτικό σύστημα είναι προσαρμοσμένο πάνω στον αθλητισμό, καθώς οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μόρια από τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό, για την κολεγιακή τους φοίτηση. Εκεί η ίδια η Πολιτεία τούς δίνει κίνητρα αλλά και την δυνατότητα να συνδυάσουν παράλληλα και τα δύο.

«Στα αμερικανικά κολλέγια υπάρχει καλός προγραμματισμός, καθώς συνδυάζεται πιο εύκολα το αθλητικό κομμάτι με το ακαδημαϊκό. Υπάρχουν πολλές διευκολύνσεις, ώστε να μπορεί ο αθλητής να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Έτσι, πέρσι, πήγα για προετοιμασία στην Φινλανδία και όταν επέστρεψα στις Η.Π.Α έκανα ένα μεγάλο ρεκόρ, σε σχέση με την επίδοση που είχα. Βελτίωσα πολύ την τεχνική μου», υποστηρίζει ο 21χρονος Γιάννης Κυριαζής που, έχοντας ρίξει με το ακόντιό του στα 88.01, απειλεί τις επιδόσεις τού άλλοτε κορυφαίου Έλληνα ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη.

Το παρήγορο, τουλάχιστον, σε σχέση με τους χιλιάδες Έλληνες κορυφαίους ξένων πανεπιστημίων είναι ότι οι πρωταθλητές αγωνίζονται με τα ελληνικά χρώματα, προσφέροντας στην χώρα μας μετάλλια και διακρίσεις. Το θέμα είναι τι κάνει η ίδια η πατρίδα τους γι’ αυτούς και πώς θα καταφέρει να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον εδώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα