Το γερμανικό… βάσανο του Τσίπρα

Φτιάχνοντας τις βαλίτσες του για τη Θεσσαλονίκη και την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ασχοληθεί και με ακόμα ένα καυτό ζήτημα. Αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Τόσο σε επίπεδο ελληνικού Kοινοβουλίου όσο και Eυρωκοινοβουλίου. Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει είναι αν αυτή την προεκλογική δέσμευση σκοπεύει να την τηρήσει μέχρι τέλους. Κάτι που για πολλούς σημαίνει πόλεμο με το Βερολίνο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σε λίγες ημέρες θα φανεί αν το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως ένα μέτρο άσκησης πίεσης ή αν όντως το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να γράψει ιστορία και να τραβήξει αυτή την υπόθεση μέχρι τέλους, σε πείσμα της Γερμανίας.

Το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής ήταν ξεκάθαρο: τίποτε δεν έχει παραγραφεί και οι οφειλές είναι στο ύψος λίγο-πολύ του δημόσιου ελληνικού χρέους. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως αν η κυβέρνηση πετύχει μια κάποια συμφωνία, τότε θα σημαίνει μια τεράστια ανατροπή στα δημοσιονομικά της χώρας. Με τη διαφορά πως στη Γερμανία οι διοικούντες ούτε καν δέχονται να κάνουν τέτοια συζήτηση. Προς το παρόν τουλάχιστον. Την ίδια ώρα όμως στο παρασκήνιο σχολιάζεται έντονα πως με το Βερολίνο να διαφεντεύει την Ε.Ε., το πόρισμα της επιτροπής κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για μια συμφέρουσα συμφωνία τόσο όσον αφορά τα νέα μέτρα όσο και το χρέος. Άλλωστε –σημειώνουν– για τη Γερμανία είναι προτιμότερο το κόστος αυτό να το σηκώσει η Ευρώπη στο σύνολό της.

Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του ο πρωθυπουργός την έδωσε την Τρίτη κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Κομμένο Άρτας για τους 317 Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα τη 16η Αυγούστου του 1943.

«Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από τη δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».

Στο Eυρωκοινοβούλιο…
Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του πρωθυπουργού σε «διπλωματικό επίπεδο» δεν επιτρέπουν υπεραισιοδοξία. Μόνο που στις 8 Σεπτεμβρίου το θέμα αυτό θα ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδας και θα φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, οπότε και θα επανεξεταστεί η αναφορά η Αναφορά των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις. Και είναι πολύ πιθανό τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία να κληθούν να τοποθετηθούν. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σε μια τέτοια περίπτωση, αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι το επικοινωνιακό, εύκολα θα αποκαλυφθεί. Γιατί διαφορετικά θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Θα έχει προηγηθεί τρεις ημέρες νωρίτερα η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ιστορικό ραντεβού ήδη έχει κλείσει για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Φυσικά ούτε η έκθεση, ούτε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά, βουλευτές είπαν στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», το οποίο μάλιστα συνέταξε και τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει με βάση την έκθεση. Η αποτυχία να το πράξει θα έχει πολιτικό κόστος για τον Τσίπρα, του οποίου το κόμμα πρωταγωνίστησε σε αυτή την υπόθεση. Η διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν βασική υπόσχεση του Τσίπρα, ο οποίος το ανέδειξε σε «ηθικό ζήτημα».

Πάνω από 270 δισ. ο λογαριασμός
Η κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 κυρίως χάρη στις πιέσεις του Μανώλη Γλέζου, του ανθρώπου που υπήρξε σύμβολο της ελληνικής Αντίστασης, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Αλλά το έργο της επιτροπής διακόπηκε δύο φορές από τις πρόωρες εκλογές. Η επιτροπή αναβίωσε τον Νοέμβριο του 2015, δύο μήνες αφού ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε τη δεύτερη εκλογική μάχη.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το ποσό των επανορθώσεων ανέρχεται σε 269 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που βασίζεται σε προηγούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Ελλάδας. Το ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι απαιτήσεις ανέρχονται σε πάνω από 107 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να πληρώσει στην Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις ύψους 9,189 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση αναφέρει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων αποτελεί μια «νομική και ηθική αναγκαιότητα» και προσθέτει ότι η αποπληρωμή τους θα είναι «η καλύτερη βάση για μια εγκάρδια και ανέφελη σχέση μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού λαού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα