Το γύρισαν στο τσάμικο

Εγκαταλείπεται το πολιτικό σκάνδαλο και περιοριζόμαστε στις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Novartis,και μάλιστα με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης. Με τον φάκελο που βρίσκεται στη Βουλή –και με τον οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή– να είναι ξεκάθαρα ελλιπής όπως όλα δείχνουν, γίνεται πλέον αντιληπτό πως ούτε βαλίτσες φορτωμένες κύλησαν στους κήπους του Μεγάρου Μαξίμου ούτε άλλος τα έχει πάρει.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Επιστροφή στα αυτονόητα για την κυβέρνηση, που εγκατέλειψε ήδη το δόγμα του «μεγαλύτερου σκανδάλου απ’ αρχής ελληνικού κράτους» και περιορίζεται στο αυτονόητο παγκόσμιο σκάνδαλο Novartisμε δράση και στην Ελλάδα το οποίο ακόμα ερευνάται και ουδείς μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Άλλωστε, η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος εξαντλήθηκε και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η δράση της επιτροπής θα είναι σύντομη και ο φάκελος θα επιστραφεί το συντομότερο στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Οπότε κάθε επιπλέον αναφορά το μόνο που θα πετύχει είναι να συσπειρώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στην κυβέρνηση διαπίστωσαν τη στενή συνεργασία Βενιζέλου – Σαμαρά με αρχηγικές εμφανίσεις και από τους δύο. Ήδη από την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τακτική και επέστρεψε τη συζήτηση σε πολιτική βάση.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας. Θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Και ερωτώ: για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού λοιπόν υπάρχει, ένα ερώτημα έχω. Πώς διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι’ αυτό το σκάνδαλο;» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «το 2012-13 υπήρχε έκθεση του κ. Σούρλα, που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς. Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στον χώρο της Υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζαμε όλοι μας», τόνισε, για να διερωτηθεί: «Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και αμφιβόλου πιστότητας έντυπα; Όλα αυτά συνέβησαν σ’ αυτό τον τόπο ή δεν συνέβησαν; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί σήμερα τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση;»

«Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Και προσέθεσε: «Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά».

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλλει τους ίδιους τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης.

Τους κάλεσε, όπως είπε, να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης, μια επιλογή που δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, κουκούλωμα και θάψιμο της υπόθεσης. Επί της ουσίας όμως ο Αλέξης Τσίπρας εκείνο που έκανε ήταν να τοποθετήσει τη συζήτηση εκεί που όφειλε να βρίσκεται από την αρχή: στην πολιτική της διάσταση.

Ομολογία Ξυδάκη για διαδικασίες… φούσκα

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επέλεξε να κατεβάσει συνολικά τους τόνους και μιλώντας λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση σχολίασε πως «το πόρισμα της προανακριτικής θα ακολουθήσει κατά την προσωπική μου γνώμη σε αδρές γραμμές την πορεία της προανακριτικής για την περίπτωση Γιάννου Παπαντωνίου, όπου είχε διαπιστωθεί ότι είχε εκπνεύσει η προθεσμία για τα αδικήματα της απιστίας και για τα υπόλοιπα αδικήματα αρμόδια ήταν η Δικαιοσύνη». Δηλαδή… μια φούσκα!

Ερωτώμενος γιατί έγινε τότε όλο αυτό, απάντησε πως «γιατί μόνο αυτό μπορεί να γίνει από τη στιγμή που ο εισαγγελέας στέλνει τον φάκελο στη Βουλή. Η Βουλή πρέπει να αντιδράσει ακριβώς μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ο κανονισμός της Βουλής υπαγορεύουν ακριβώς αυτές τις κινήσεις»,αποδίδοντας τα πάντα στους κανονισμούς! Συμπλήρωσε δε πως «η Βουλή μόνο πολιτικά μπορεί να συζητήσει. Εκεί μετατίθεται το κέντρο βάρους. Δεν μπορεί να μπει σε ποινικές ευθύνες, εκτός και αν συμβεί όπως στην εξεταστική για τον Τσοχατζόπουλο να ανακαλύψουν έναν λογαριασμό ο οποίος χρόνια πριν είχε περιγραφεί ως τηλέφωνο και τελικά ήταν λογαριασμός που οδήγησε σε ξέπλυμα χρήματος», ακυρώνοντας επί της ουσίας τη στρατηγική που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα που μόνο λαϊκά δικαστήρια δεν έστησε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα