Το γνωστό θρίλερ των διαπραγματεύσεων

 Ο Αντώνης Σαμαράς στις εντολές προς τους υπουργούς του έλεγε πως «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα νέο θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Δυστυχώς, ως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν το αποφεύγει. Και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο η χώρα μας, η οποία υλοποιεί με την ταχύτητα κάβουρα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι μη έχοντας λάβει σαφείς εντολές από την Γερμανία (λόγω μη σχηματισμού νέας κυβέρνησης) απλά εμμένουν.

Έτσι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Και αυτό μάλλον θα συνεχιστεί από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των πιστωτών ανοίγουν νέα μέτωπα απορρίπτοντας τις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τόσο στο νέο φόρο στα ακίνητα, στο κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και στο δημοσιονομικό κενό του 2015.

Οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία στοχεύει σε μια συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκέμβριου πριν δηλαδή από την συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία και πρέπει να επιδείξει πρόοδο τουλάχιστον στα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες».

Από τώρα

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε και το δημοσιονομικό κενό για το 2015 εκτιμώμενου ύψους 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ζήτησαν να κλείσει και αυτό τώρα. Ωστόσο η τρόικα φέρεται να συμφωνεί με τις ελληνικές εκτιμήσεις για έσοδα 380 εκατ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, 100-150 εκατ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση και 50 εκατ. ευρώ από το ενιαίο μισθολόγιο.

Επίσης, οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω στο θέμα της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων, καθώς δέχθηκαν οι όποιες αλλαγές να αφορούν μόνο στις νέες εμπορικές μισθώσεις. Ωστόσο επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων, απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τριετή προστασία.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι τροϊκανοί επέμειναν στην αρχική τους πρόταση για πλήρη απελευθέρωση. Ωστόσο ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης φέρεται να τόνισε στην τρόικα ότι η όποια ρύθμιση θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, και να περάσει από τη Βουλή.

Τέλος ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα