ΠΑΣΟΚ: Το «παιχνίδι» των υποψηφιοτήτων

Τη χαμένη αίγλη του αναζητά το ΠΑΣΟΚ, και οι περισσότεροι εντός του Κινήματος ελπίζουν ότι με την εκλογή νέου προέδρου το κόμμα θα επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Προς το παρόν, πάντως, αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει πλεόνασμα υποψηφίων αρχηγών, όμως όλοι νιώθουν πως αναζητείται επί της ουσίας ιδεολογία και προγραμματικός προσανατολισμός, καθώς στον χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις πιο ζωντανές από το Κίνημα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το «παιχνίδι» των υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μέσα στο πρώτο μετεκλογικό εξάμηνο ανοίγει και εντάσσεται πλέον στην τροχιά των προσυνεδριακών διαδικασιών, με τις οποίες όμως διαφωνούν αρκετά στελέχη του. Το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρ’ ότι διατηρεί επιμέρους επιφυλάξεις, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι αποφασισμένος να παραδώσει τα ηνία του κόμματος στον νέο εκλεγμένο από τη βάση, ενώ το «επόμενο λεπτό» οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να πάρουν θέση στην εσωκομματική μάχη, δείχνει ότι έχουν ήδη περάσει την αφετηρία και βρίσκονται καθ’ οδόν για «ανατροπές» στο συρρικνωμένο εκλογικά ΠΑΣΟΚ, με φινάλε την εκλογή προέδρου στις 7 Ιούνη.

Ήδη δύο στελέχη κατέθεσαν την πρόθεση να διεκδικήσουν την ηγεσία. Πρόκειται για τον πρώην υφυπουργό και νυν βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που πιστεύει ότι σε αυτήν την κρίσιμη φάση πρέπει να βγει η νέα γενιά στην πρώτη γραμμή της μάχης με στόχο τη μετεξέλιξη της παράταξης. Υποψήφιος για την ηγεσία θα είναι και ο Θ. Χειμωνάς (τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ), ενώ από την προεκλογική κιόλας περίοδο οι γνωρίζοντες καλά τον χώρο του κόμματος στοιχημάτιζαν ότι την ηγεσία θα διεκδικήσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ίσως και ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Κομβικός ρόλος…
Ρόλο-κλειδί και συμμαχίες με τη σημερινή ηγεσία έχει το κορυφαίο στέλεχος Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή σε εκδήλωση της «Ελιάς» με τίτλο «Η Ελλάδα στην κρίση και η ανάγκη για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα», με εισηγητές τους Νίκο Μπίστη, Παντελή Καψή και Γ. Τούντα. Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκαν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ (όπως οι Δημ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης), αλλά και στελέχη του χώρου, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Π. Σκοτινιώτης. Οι γνωρίζοντες την κομματική γεωγραφία υποστηρίζουν πως ο Κώστας Σκανδαλίδης θα το ζυγίσει έως την τελευταία στιγμή.

Οι ίδιοι δεν έχουν ξεγράψει την Εύα Καϊλή και τον Κυριάκο Πιερακάκη. Αμφότεροι, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσανατολίζονται πλέον να συνταχθούν πίσω από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο δίνοντας τη μάχη της νεότερης γενιάς. Την εν λόγω γενιά φέρεται, δε, να στηρίζει και ο απερχόμενος πρόεδρος. Πέραν, ωστόσο, των… ηλικιακών κριτηρίων και της διαπίστωσης ότι «η χώρα έχει πλέον 40άρη πρωθυπουργό», ουδεμία απάντηση δίνεται μέχρι στιγμής στο με ποιους πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους, και με ποιες κοινωνικές αναφορές και συμμαχίες, θα δώσει το ΠΑΣΟΚ τη μάχη ανάνηψης και επιβίωσης. Την πολιτική του πλατφόρμα έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση τη υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΕΟΕΣ του κινήματος.

Την ίδια ώρα, προτεραιότητα στη χώρα και βεβαίως στην παράταξη δίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αποφεύγει να μπει στη συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων, ενώ υπογείως δουλεύει η Φώφη Γεννηματά. «Το συνέδριο πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης. Να δώσει εντολή μετασχηματισμού της παράταξης, για ένα νέο κόμμα, μια νέα σχέση, μια νέα εμπιστοσύνη», λέει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που την Παρασκευή έδωσε μεταξύ άλλων το «παρών» και σε ειδική εκδήλωση μελών της Δημοκρατικής Παράταξης, προς αναζήτηση της δέουσας πορείας για ένα νέο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Είναι ανάγκη να εκπροσωπηθεί ο χώρος του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά διχασμένος και η Ν.Δ. ολοένα και δεξιότερα», λέει στο ίδιο κλίμα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που ζητά για τον χώρο του να οριοθετηθεί ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα δώσει τη μάχη για τη συγκρότηση του μεγάλου χώρου της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα. Για αυτό και ζητά το Συνέδριο του κόμματος να αποφασίσει για πολιτικές. «Τι νόημα έχει να είναι κανείς υποψήφιος για το “εγώ” του σε ένα μικρό και περιχαρακωμένο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος;» αναρωτιέται, με σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, δίνοντας τον τόνο ότι «εμείς που ζήσαμε τα δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ και μάθαμε τι πρέπει να γκρεμίσουμε από το παρελθόν, θα ζητήσουμε στο συνέδριο τη σαφή εντολή για τον μετασχηματισμό της παράταξης».

Κλειστά χαρτιά
Την ίδια ώρα, και ενώ επισήμως κρατά κλειστά τα χαρτιά της, η Φώφη Γεννηματά, που θεωρείται από πολλούς και φαβορί για τη θέση του προέδρου, δουλεύει στο παρασκήνιο προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ήδη κερδίσει τη στήριξη σημαντικής μερίδας των στελεχών του κόμματος. Όταν ρωτάται πάντως, σημειώνει ότι έχει ακούσει για δύο υποψηφίους (τις ανακοινωμένες του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Θανάση Χειμωνά), σημειώνοντας με νόημα ότι «εγώ δεν έχω καταθέσει καμία υποψηφιότητα».

Στην πραγματικότητα, περιμένει την κατάλληλη ώρα για να το κάνει, καθώς προς ώρας υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις στον χώρο. Η μία αντίληψη, την οποία υποστηρίζει και η ίδια, είναι αυτή που λέει ότι πρέπει να κάνουν ένα ανοιχτό πολιτικό γεγονός, απευθυνόμενοι στην ευρύτερη βάση της παράταξης που είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του χώρου στις τελευταίες εκλογές.

Στο μεταξύ, καλά γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Φέρεται μάλιστα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει, ενώ χαίρει και της στήριξης κυρίως όσων δεν θέλουν την επανένωση του χώρου με δυνάμεις του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που εκτιμούν ότι θα επιδιώξει η κα Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα