Το «παραμύθι» του έντιμου συμβιβασμού

«Τον Ιούνιο ο Τσίπρας θα υπογράψει το 3ο μνημόνιο, το οποίο ήδη τον περιγράφει ως έντιμο συμβιβασμό». Αυτά μας έλεγε προ ημερών στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, όπως μας τόνισε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Συγγρού, με το που έγινε γνωστό ότι η λύση του προβλήματος ρευστότητας μετατέθηκε για τις 11 Μαΐου από τις 24 Απριλίου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει επί της ουσίας να υπάρξει συμφωνία τώρα, προκειμένου να ηρεμήσει τους αντιδρώντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι αρκετοί και από διαφορετικές τάσεις. Γι’ αυτό μέσω του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και άλλων η κυβερνητική πλειοψηφία καλλιεργεί την ιδέα του «έντιμου συμβιβασμού». Παράλληλα, όπως περιμένουν στη Ν.Δ., θα υπάρξει μία επικοινωνιακή καταιγίδα από το Μαξίμου περί «ηρωικής διαπραγμάτευσης».

Η αλήθεια είναι ότι τον Ιούλιο η χώρα έχει να αποπληρώσει σημαντικά ποσά για λήξεις ομολόγων και εάν ο Αλ. Τσίπρας εμμείνει σε αυτή την… άγονη γραμμή, τότε δεν θα αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Όμως περιμένουν ότι τότε θα υπογράψει το 3ο Μνημόνιο, το οποίο θα είναι επί της ουσίας ένα έγκλημα, καθώς όπως κι εάν ονομαστεί οι δανειστές θα μας έχουν σε επιτήρηση, δίχως να δώσουν νέα χρήματα, αλλά αποπληρώνοντας τις δόσεις του προηγούμενου προγράμματος, που τώρα αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει.

Όπως λένε στη Συγγρού, μέχρι τότε θα έχει γίνει το απαραίτητο μασάζ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον «έντιμο συμβιβασμό», που δεν θα είναι τίποτε άλλο από το 3ο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει και δυσάρεστα μέτρα. Και γι’ αυτό το Μαξίμου καθυστερεί, προκειμένου τα αποφύγει να φέρει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων, εντός Απριλίου – Μαΐου, και μετά να τους ξαναζητήσει, τον Ιούνιο, να ψηφίσουν μία ακόμη δέσμη μέτρων προκειμένου να κλείσει το συνολικό πακέτο με τους «θεσμούς».

Όπως εκτιμούν στη Ν.Δ., στο διάστημα που μεσολαβεί υπάρχει ανοχή των «θεσμών» στην πρακτική της κυβέρνησης να ξύνει τον πάτο του βαρελιού, στερώντας ρευστά διαθέσιμα από οργανισμούς του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Προς την κατεύθυνση του… ετεροχρονισμού των αποφάσεων, συντείνουν άλλωστε και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Με ποιους μιλάει ο Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως διαρρέουν κύκλοι της Συγγρού, έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, καθώς συνομιλεί σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα με κομβικούς παράγοντες που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στην Ε.Ε. και στην ΕΚΤ, σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοικτή γραμμή με βασικούς παίκτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είτε αρχηγούς κρατών, είτε υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup, αλλά ακόμα και με σοσιαλιστές, ενώ έχει καθημερινή επικοινωνία και με πρόσωπα στην Ελλάδα που έχουν πλήρη ενημέρωση για τις εν εξελίξει συζητήσεις. Με βάση αυτή την ιδιαίτερα προχωρημένη και σε βάθος ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις και θεωρεί τον Ιούνιο ως το ορόσημο, εκτιμώντας ότι ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Κι όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο της η «Α», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε συζητήσεις που κάνει με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος για τη δικαίωση της Ν.Δ. και των κυβερνητικών πεπραγμένων της και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αντέξει. Πιστεύει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βρεθεί προ του διλήμματος να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο και εκτιμά ότι, προς τις αρχές του καλοκαιριού, οι πολίτες θα ξεπεράσουν την άρνησή τους να δουν το αποτέλεσμα των επιλογών τους.

Η καθημερινότητα
Η κυβερνητική «Βαβέλ» και η πανσπερμία αντιφατικών δηλώσεων μοιάζει ως βούτυρο στο ψωμί της Συγγρού, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεπεράσει τις όποιες «εσωκομματικές φουρτούνες» με το να αυξάνει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Έτσι, η «γαλάζια» ηγετική ομάδα ρίχνει όλο το βάρος της στα ζητήματα των καταληψιών, το μεταναστευτικό και στην ασφάλεια. Στη Ν.Δ. έχουν κατανοήσει ότι τα θέματα της οικονομίας δεν την βοηθούν, καθώς έχει ευθύνες και η ίδια για τη στενωπό που περνούν οι Έλληνες. Έτσι, τα θέματα της καθημερινότητας και η κυβερνητική απραξία τής προσφέρουν ευκαιρίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν.

Εξάλλου, αυτή την εποχή δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αρκούνται στην κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα περί «ηρωικής διαπραγμάτευσης», όμως την ίδια ώρα ενοχλούνται τα μάλα για ό,τι συμβαίνει στην καθημερινότητα και ειδικά στο θέμα της ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη η Ν.Δ. επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο πεδίο της μετανάστευσης και της ασφάλειας, βάζοντας για πρώτη φορά σε δεύτερη μοίρα την οικονομία. Ο Αντ. Σαμαράς προέβη σε δήλωση-καταγγελία προς τον Αλ. Τσίπρα για την παρατεινόμενη κατάληψη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ στο μεταναστευτικό υπήρξε καταιγισμός πυρών.

«Συγκολλητικά» για τη Ν.Δ. λειτουργούν οι κυβερνητικές αστοχίες
Το ευτυχές στοιχείο είναι ότι οι επιλογές της κυβέρνησης μοιάζουν να επιτυγχάνουν μία σχετική ομοιογένεια στη δοκιμαζόμενη ως προς την ενότητά της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα της τάξης και της μετανάστευσης έχουν κινητοποιηθεί στελέχη που βρίσκονται ευθέως απέναντι στον Αντ. Σαμαρά (από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον υιό της Κώστα), κεντρογενείς όπως ο Ν. Δένδιας και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, φιλελεύθεροι που πάντως βρίσκονται στην ηγετική ομάδα (Κυρ. Μητσοτάκης) έως και δεξιοί (Γεωργιάδης) κάνοντας για πρώτη φορά τους τελευταίους πολλούς μήνες τη Ν.Δ. να εμφανίζει μία μετωπική στάση έναντι της αντιπολίτευσης.

Στόχος της «γαλάζιας» ηγεσίας είναι να συσπειρώσει τη βάση και τα στελέχη, να οριοθετήσει σαφώς τα όρια όχι μόνον έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και, τελικά, να εμφανίσει μία Ν.Δ. που αντιστρέφει τη δημοσκοπική κατηφόρα των τελευταίων εβδομάδων. Η επιδίωξη αυτή αφορά, προφανώς, και στις εσωκομματικές εξελίξεις, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι οι πρωτοβουλίες του Τσίπρα και η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους που θα κρίνουν και την έναρξη της εσωκομματικής μάχης στη Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα