Το «Πλατούν» της Κουμουνδούρου

Με γεμάτες τις μπαταρίες μετά το ταξίδι του στην Κροατία, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν… κοκκίνισε από τα καλά λόγια που άκουσε, σήμερα βουτά στα βαθιά για να βάλει σε τάξη το κόμμα του ή να παραιτηθεί πολιτικά από τον στόχο της εξουσίας.

Μπορεί ο Όλιβερ Στόουν να υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάγκρεμπ, στην Κουμουνδούρου όμως δεν έχουν την ίδια διάθεση για τον πρόεδρό τους. Και αυτό είναι το μεγάλο του στοίχημα. Η έκπληξη που του επεφύλαξε ο Aμερικανός πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, όταν τον αποκάλεσε «μελλοντικό πρωθυπουργό» (future primeminister), ούτε λίγο ούτε πολύ του προσθέτει βάρος στον ώμο για τα όσα πρέπει να κάνει.
«Ο μόνος τρόπος για να χάσουμε είναι να το “γυρίσουμε” στη σοσιαλδημοκρατία», δήλωνε στο Ζάγκρεμπ, και τώρα πρέπει να επιβεβαιώσει αλλά κυρίως να πείσει τους συντρόφους του για τις προθέσεις του. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αποκάλυψε έναν μήνα πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, «όταν κανείς, ούτε καν εγώ» δεν προέβλεπε το εκλογικό αποτέλεσμα, υπήρξε συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα, «ώστε να λάβει το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα». Μόνο που μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα το πείραμα της Αριστεράς να απειλείται να τιναχτεί στον αέρα.
Και οι δηλώσεις του δημιουργού του «Πλατούν» που χαρακτήρισε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως την ελπίδα όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου, και του ευχήθηκε καλή τύχη λέγοντας παράλληλα ότι είναι σκληρό καρύδι και θα τα καταφέρει, δεν έχουν περάσει στην Κουμουνδούρου.

Στον μικρόκοσμό τους…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο συνεχιζόμενος εσωκομματικός πόλεμος στερεί δυνάμεις από τα στελέχη να βγουν μπροστά ορίζοντας την πολιτική ατζέντα και όχι ακολουθώντας απλά τις εξελίξεις. Επιπλέον και ο ίδιος ο Τσίπρας χάνει πόντους. Όταν δεν μπορεί να βάλει σε τάξη το κόμμα του, πώς μπορεί να πείσει ότι εγγυάται τη διακυβέρνηση της χώρας;
Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους στην Κουμουνδούρου, τους διαφεύγουν ουσιαστικά ζητήματα της ελληνική κοινωνίας. Η συλλογικότητα που εκείνοι πρεσβεύουν δύσκολα επηρεάζει την κοινή γνώμη, η οποία μάλλον δεν μπορεί να την καταλάβει καν. Και το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά εν τέλει άλλος να αναλάβει τον ρόλο όπως φημολογείται έντονα, και πάλι είναι ένα σκηνικό παντελώς άγνωστο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όσο στην Κουμουνδούρου δεν παίρνουν απόφαση ότι είναι πια κόμμα εξουσίας και θα πρέπει να παίξουν με τους όρους του πολιτικού συστήματος τουλάχιστον μέχρι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να πείσουν τον απλό ψηφοφόρο –τον νοικοκύρη, όπως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είπε– να μπει στο δικό τους τρένο.
Και από την άλλη, όσο δεν μπαίνουν ξεκάθαροι όροι συνεργασίας των συνιστωσών που επιβάλλεται να διαλυθούν, τόσο η εσωστρέφεια θα τρώει το κόμμα και θα του κόβει πόντους. Με τον κίνδυνο όπως λέγεται από πολλούς στις εκλογές να θέλει κόσμος να ψηφίσει και να μην υπάρχει κανένας να του δώσει ψηφοδέλτιο. Τι σημαίνει αυτό; Πως η έλλειψη κανόνων ωθεί στην έξοδο όλους εκείνους που εξ αρχής πίστεψαν σε αυτό το πολιτικό πείραμα και σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι ακόμα και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι μεγάλοι πονοκέφαλοι

Μπροστά σε δύο μέτωπα βρίσκεται ο Αλ. Τσίπρας και αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για τη συνέχεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει από τη μία τη γέννηση κομμάτων που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή και από την άλλη την άρνηση των συνιστωσών να αυτοδιαλυθούν. Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση για τις συνιστώσες και το είδος της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει αν κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο ήδη συναντά την απόλυτη άρνηση. Η μειοψηφία του κόμματος υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αντιδρά και διαφωνεί με την απόφαση για εκλογή των οργάνων μέσα από ενιαία λίστα.
Η ηγεσία του κόμματος θα επιμείνει στη συνεδρίαση της ΚΠΕ στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών και δεν είναι ξεκάθαρο πού θα οδηγηθεί η κατάσταση. Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για τη γέννηση κομμάτων που στηρίζουν τη δραχμή, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να κουρέψει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη τρεις πολιτικές κινήσεις έχουν εκδηλωθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξει κοινό μέτωπο υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή.
Ο Αλέκος Αλαβάνος έχει ήδη προαναγγείλει τη δημιουργία πολιτικής κίνησης με την ονομασία «Σχέδιο Β», ο Θεόδωρος Κατσανέβας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την ίδρυση του κόμματος «Δραχμή Πέντε Αστέρων», και ο Δημήτρης Καζάκης συνεχίζει τη δράση του ως επικεφαλής του ΕΠΑΜ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα