«Το σχέδιο της Ελλάδας προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές»

Την άποψη πως «η Ελλάδα είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση από την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, σε ότι αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ», εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τόνισε ακόμα, πως «το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές». Ελέω της αναστολής στην πληρωμή τόκων και της μεγάλης διάρκειας λήξης των δανείων, η Αθήνα εξοικονόμησε 8,6 δισ. ευρώ το 2013, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ της, τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το EFSF και ο ESM προσέφεραν 232 δισ. ευρώ στις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, τρεις φορές όσα προσέφερε το ΔΝΤ το ίδιο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ισχυρός άνδρας του ESM, προσέθεσε ακόμα πως «οι πολύ ελκυστικοί όροι των χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μακροπρόθεσμων ωριμάνσεων υπογραμμιζόμουν την αλληλεγγύη της ευρωζώνης στις αδύναμες χώρες της περιοχής». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ότι «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, σε περίπτωση που επιδιώξει μια πρόωρη έξοδό της από τα πακέτα διάσωσης», τασσόμενος υπέρ μίας προληπτικής, πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα.

Τέλος, εξήγησε, πως η ευρωζώνη περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, αλλά και τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα