Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ολοκληρώθηκε, το νέο σύμβολο είναι γεγονός, όμως η επόμενη ημέρα δεν είναι τόσο εύκολη. Αντίθετα υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν από τους συμμετέχοντες κομματικούς σχηματισμούς, αλλά και τους υπόλοιπους που προς το παρών είναι εκτός κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα συμμετάσχουν.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου όλοι συμφώνησαν για κοινή πορεία κάτω υπό την ομπρέλα νέου φορέα. Και μπορεί η κ. Γεννηματά να αναφώνησε την θριαμβευτική ατάκα ” Ε, ναι λοιπόν επιστρέψαμε!  Και μας διεκδικούν”, αλλά η επόμενη ημέρα έχει πολλές στάσεις.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  κέρδισε τις εντυπώσεις αφού έβαλε ξανά στις ράγες τη διαδικασία της συγκρότησης του νέου φορέα και επιταχύνει τις διαδικασίες. Πιστώνεται  εξάλλου ότι στο προσκλητήριο της ανταποκρίθηκε άμεσα ο Γιάννης Ραγκούσης που άφησε πίσω του την Ώρα Αποφάσεων και τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους του Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη δηλώνοντας από το βήμα ότι τώρα ήρθε η ώρα για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα καθώς η πολιτική πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ομογενοποίηση του χώρου συναντά ήδη τις πρώτες διαφωνίες και επιφυλάξεις από συντρόφους και πιθανούς συνεργαζόμενους, μερικοί εκ των οποίων όπως είναι φυσικό συσχετίζουν τις εξελίξεις και με τις προσωπικές τους βλέψεις.  Ο οδικός χάρτης όπως τον πρότεινε η κ. Γεννηματά είναι να εκλεγεί πρόεδρος του νέου φορέα από την βάση τον ερχόμενο Οκτώβριο και το ιδρυτικό συνέδριο να γίνει προς τα τέλη του χρόνου. «Με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού θα δημιουργηθεί το μητρώο μελών της παράταξης. Με βάση το μητρώο αυτό θα γίνει η εκλογή συνέδρων ενώ η καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθετους δρόμους

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τους δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Ξεκαλάκη οι οποίοι βρίσκονται σε δρόμους αντίθετους με την πρόεδρο.

Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα τόνισε πως υπάρχουν σήμερα δύο κυρίαρχες επιλογές: «Ή αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε σωσίβιο διάσωσης του παλιού πολιτικού συστήματος ή σε μια περιπέτεια ιδεών για να γίνουν κυρίαρχες οι δυνάμεις της προόδου στην ελληνική κοινωνία». Και επέμεινε
«Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα αρχηγό, χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα με νέα στελέχη» δήλωσε και ζήτησε πρώτα συνέδριο και στην συνέχεια αρχηγό. Ανάλογη ήταν και η θέση του δεύτερου.

«Δεν θα δεχθούμε capital control στην Δημοκρατία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ξεκαλάκης. Πρότεινε να δημιουργηθεί πρώτα η νέα παράταξη και στην συνέχεια να εκλεγεί ο αρχηγός.  «Κάθε άλλη επιλογή θα εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές»  επεσήμανε με νόημα.

Σε άλλο μήκος από την προεδρική πρόταση εμφανίζονται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ (είχε βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Θεωρούν και οι δύο πως ταυτόχρονα με την εκλογή προέδρου από την βάση θα πρέπει υπάρξει δεύτερη κάλπη στην οποία θα τεθεί ως ερώτημα για τον χαρακτήρα που θα λάβει ο νέος σχηματισμός.

Ερωτηματικό ο Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης που έγινε δεκτός από τους συνέδρους με θερμό τρόπο – και ως ένδειξη συμπαράστασης στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει – υπερασπίστηκε την ιδέα της προοδευτικής συμμαχίας ενός μεγάλου κινήματος απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς. Ένα κίνημα που όπως όμως είπε «δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων» . Τις επόμενες μέρες θα κληθεί ξανά να ξεκαθαρίσει και τα πιο πρακτικά ζητήματα δηλ αν αποδέχεται τον οδικό χάρτη των διαδικασιών που προκρίνει η κ. Γεννηματά για τον νέο φορέα.

Με επιφύλαξη αντιμετώπισε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς.  «Θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα δεν θα είναι παρά η συνέχεια του συνεδρίου αυτού» παρατήρησε ο Σπύρος Λυκούδης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα