«Του ήταν αδιάφορο ότι οι μίζες θα μετακυλίονταν στον λαό»

«Καταπέλτης» ήταν στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη αναφορικά με την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και μερίδας συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εμφανίστηκε απολύτως πεπεισμένη ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε και στη συνέχεια οργάνωσε ολόκληρο μηχανισμό, προκειμένου να συγκαλύπτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε ως «μίζες».

Χαρακτήρισε ως πλήρως αποδεδειγμένη τη δωροδοκία από το άνοιγμα των λογαριασμών και ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί η πεποίθηση συγκατηγορουμένων του, όπως της Φρόσως Λαμπροπούλου, του Αστέριου Οικονομίδη και του Νίκου Καρατζά ότι πίσω από τις εταιρείες, βρισκόταν ο πρώην υπουργός.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος  αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες που του έδινε το περιβάλλον – και το διάτρητο νομικό καθεστώς – της εποχής εκείνης, και ήλθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους όπλων, πήρε χρήματα, πολλά χρήματα. Γνώριζε και του ήταν αδιάφορο ότι οι μίζες μετακυλίονται στις πλάτες του κατάχρεου ελληνικού λαού», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε πως «ξέπλενε το μαύρο χρήμα που έλαβε από τις εταιρείες Ferrostaal και Antey, στον χώρο του real estate, τον οποίο όπως γνώριζε λόγω της ιδιότητάς του ως πολιτικός μηχανικός. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν η Torcaso και η Nobilis. Στα ακίνητα της οδού Κεφαλληνίας τοποθετήθηκε μαύρο χρήμα του πρώην υπουργού. Όσο αυξάνονταν οι αγορές όπλων, τόσο περισσότερο μαύρο χρήμα νομιμοποιούσε».

Ο Τσοχατζόπουλος, πάντως, αντέδρασε και ρώτησε από το εδώλιο: «Από πού προκύπτει αυτό;». Γενικά, ο κατηγορούμενος έκανε συνεχείς παρεμβάσεις στην αγόρευση της εισαγγελέως καθώς θεωρούσε πως τα όσα ανέφερε, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Η Αδειλίνη συνέχισε, επικαλούμενη πολύ συχνά τους ισχυρισμούς του εξάδελφου του Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα και στάθηκε σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και στα εμβάσματα που δέχθηκαν. Ανέλυσε πώς μεθοδεύθηκαν οι μίζες μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων -έξω από κάθε κρατικό έλεγχο, υπό την αποκλειστική ευθύνη του ΥΕΘΑ-  και μίλησε για τις μαρτυρίες περί ποικιλώνυμων μεσαζόντων στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Τις μίζες τις εισέπραττε ο Νίκος Ζήγρας, για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Είναι αυτονόητο, ότι ούτε ο ίδιος ο Ζήγρας, ούτε οι off shore εταιρείες έχουν κάποια σχέση με τις συμβάσεις. Σχέση έχει ο Άκης Τσοχατζόπουλος», υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο – κλειδί του Γιάννη Μπέλτσιου στην υπόθεση των υποβρυχίων, (ήταν συνδετικός κρίκος με τους Μιχάλη Ματαντό και Αλέξανδρο Αβατάγγελο), λέγοντας: «Δεν είχε σχέση παρά μόνον με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο Ζήγρας επιβεβαιώνεται. Μέσω του Μπέλτσιου διοχετεύθηκαν μίζες άγνωστου ύψους στον Τσοχατζόπουλο».
Σε άλλο σημείο, η εισαγγελέας τόνισε: «Είναι άδικο για την Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη, ως χώρα στην οποία ανθεί η διαφθορά. Υπάρχει πλέγμα ευνοϊκών ρυθμίσεων για υπουργούς που τελούν αξιόποινες πράξεις και πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». 
Αναφερόμενη στη σύζυγο του Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι γνώριζε τα πάντα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δ. Αρεοπαγίτου. «Ψεύδεται όταν λέει ότι δεν είχε γνώση για τον πακτωλό του μαύρου χρήματος που είχε ο σύζυγός της», είπε. 
Επίσης υποστήριξε ότι διατηρούσε λογαριασμούς στην Ελβετία και θυρίδα στην τράπεζα UBS, σε λογαριασμό της οποίας δέχτηκε 140.000 από τον Τσοχατζόπουλο. «Γνώριζε για την εν γένει εγκληματική δραστηριότητα του συζύγου της. Είπε ότι είναι μαχήτρια του φωτός, εγώ θέλω να πω μόνο ότι είναι τελικά αναγκαίο να έχει το γνώθι σ αυτόν».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δικαστηρίου αύριο θα αγορεύσει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ενώ η Παρασκευή θα είναι η μέρα των αγορεύσεων της Πολιτικής Αγωγής.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα