Τράπεζες σε ρόλο κλητήρα της εφορίας

Στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την οικονομία, όπου επείγουν οι λύσεις για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που απειλούν με ντόμινο χρεοκοπιών και αναζητείται διέξοδος για την ανάκαμψη, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε παράλυση.

Η κυβέρνηση, οι θεσμοί, αλλά και η ΤτΕ έχουν διακριθεί το τελευταίο διάστημα στις παρασκηνιακές ζυμώσεις, προκειμένου να επιβάλουν τους αρεστούς στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να δημιουργούν ασφυξία στην αγορά. Αυτό το παιχνίδι εξουσίας για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, των επιχειρήσεων και της οικονομίας που φαίνεται να εξελίσσεται, επιτείνει την ύφεση. Στην αγορά, ουκ ολίγες επιχειρήσεις οδηγούνται προς το λουκέτο, λύση δεν έχει δοθεί ακόμη με τα «κόκκινα δάνεια», ενώ ακολουθούν και οι επαχθείς φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς αυτά που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του έτους ξεπερνούν τα είκοσι (20) δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση αυτό το παιχνίδι εξουσίας οι ανακεφαλαιοποιημένες για δεύτερη φορά τράπεζες είναι βαλτωμένες. Και τελικά οδηγούμαστε το να καταγραφεί και το 2016 ως μία ακόμα χαμένη χρονιά για τις τράπεζες. Χωρίς λεφτά και με διοικήσεις που θεωρούν ότι πατούν καθημερινά σε κινούμενη άμμο, ειδικά μάλιστα μετά το αιφνίδιο και άκομψο «ξήλωμα» της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν είναι παρά συλλέκτες στοιχείων για τις φορολογικές και δικαστικές Αρχές. Καμία ουσιαστική δουλειά δεν γίνεται για την ανάπτυξη των εργασιών, καμία υπογραφή δεν μπαίνει για αναδιαρθρώσεις δανείων (ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει νομοθετηθεί η κάλυψη νομικής ευθύνης) και άλλα κρίσιμα θέματα, κανένα σχέδιο δεν καταρτίζεται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και καμία συνεργασία με ενδιαφερόμενα funds στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί να προχωρήσει, όσο μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα μετοχοποίησης των δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Σε μόνιμη βάση οι τράπεζες απασχολούν περισσότερους από 400 υπαλλήλους για τη συλλογή και αποστολή στοιχείων στις φορολογικές και δικαστικές Αρχές, καθώς καθημερινά εδώ και μήνες βομβαρδίζονται από αιτήματα (σταθερά 100-150 την ημέρα). Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικότητας των τραπεζικών στελεχών αναλώνεται στις αναφορές στοιχείων πέραν του πλαισίου των τακτικών ελέγχων.

Πότε θα γίνουν οι αλλαγές
Όλο το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ακόμη σε αναμονή της «ανασύστασής» του, που με βάση το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση, ωστόσο, της ανασύνθεσης της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών με την επιλογή νέων προσώπων για τα διοικητικά συμβούλια και ειδικά σε κρίσιμους τομείς, όπως οι χορηγήσεις δανείων, ο εσωτερικός έλεγχος και οι προαγωγές, δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση.

Στο όνομα της κάθαρσης και της αποκοπής κάθε νοσηρού δεσμού του παρελθόντος μεταξύ τραπεζιτών, επιχειρηματιών και πολιτικών, στήθηκε ένα νέο «παιχνίδι» στο οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε να εγκαταστήσει μια νέα τάξη δικών της προσώπων και στρατηγικών επιλογών, οι δε ξένοι («θεσμοί» και funds ως νέοι μέτοχοι των τραπεζών) να πάρουν στα χέρια τους τις ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών να ελέγξουν καίριους επιχειρηματικούς κλάδους. Η δύσκολη διελκυστίνδα παρατείνεται τώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, για την ακρίβεια μέχρι την εκπνοή της τρίτης εβδομάδας του μήνα, όταν τυπικά λήγει η προθεσμία για τον διορισμό οριστικής διοίκησης στο ΤΧΣ.

Αποχωρήσεις
Στο μεταξύ την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι διοικούντες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρέχουν εθελούσιες εξόδους και πωλήσεις, καθώς πλησιάζει η λήξη και του τρίτου τριμήνου του έτους και επίκειται έλεγχος προόδου των πλάνων αναδιάρθρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ήδη στη Eurobank είναι από τον Μάιο σε εξέλιξη πρόσκληση αποχώρησης, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ανοίξουν αντίστοιχα προγράμματα από Εθνική και Alpha. Με βάση τα αναθεωρημένα restructuring plans, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά περίπου 4.350 άτομα. Τη δέσμευση αυτή, η οποία έχει χρονικό περιθώριο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2017, θα υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς, έχοντας ήδη σχηματίσει σωρευτικές προβλέψεις περί τα 400 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2015 για τον σκοπό αυτό.

Ανά τράπεζα, η δέσμευση για μείωση προσωπικού στην Ελλάδα αφορά 1.605 άτομα για την Εθνική Τράπεζα, 1.570 για την Τράπεζα Πειραιώς, 1.000 για τη Eurobank και 174 για την Alpha Bank. Με πρόσφατη την ολοκλήρωση της πώλησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς στην ERGO International, θυγατρική της MunichRe, καθώς και την ανακοίνωση της Alpha Bank περί αποκλειστικών συζητήσεων με την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ-Dogus για την πώληση του Χίλτον, η απομόχλευση των τραπεζών με πωλήσεις θυγατρικών επιταχύνεται. Με την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου, θα ολοκληρωθούν η συναλλαγή μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της NBGI Private Equities και η πώληση της Αστήρ Παλλάς από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και η πώληση του Χίλτον από την Alpha Bank.

Οι δεσμεύσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν, επίσης, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα μέχρι τα τέλη του 2017, καθώς και την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, της Avis και τη συμμετοχή της στη Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι Alpha Bank και Eurobank έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις τους για πωλήσεις θυγατρικών τού μη αμιγώς τραπεζικού τομέα και υπολείπονται «μικροπροσθήκες», όπως η διάθεση του 20% της Grivalia από τη Eurobank έως τα τέλη του 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα