«Τρικλοποδιά» από τους αρχαιολόγους

Την ώρα που η τρόικα πιέζει με κάθε τρόπο να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις ένα νέο σημαντικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει το ΤΑΙΠΕΔ σε ότι αφορά τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Και το πρόβλημα ακούει στο όνομα Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν θετικά ως προς την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΣΤ’ Εφορείας και κήρυξαν αρχαιολογικό χώρο τον «Λαιμό» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη. Συγκεκριμένα, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού (με ανατολικό όριο την οδό Αθηνάς), έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια, όπως οι πρωτοελλαδικές αρχαιότητες (οικίες και οχυρωματικό τείχος) που εντοπίστηκαν στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού, καθώς και στον Λόφο των Μουσών, που βρίσκονται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα».
Γνωστά μνημεία της περιοχής, όπως η Ιερατική Οικία (που βρίσκεται εντός του δημοτικού πάρκινγκ), η Δεξαμενή (εντός «Αστέρα»), καθώς και οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων, ο ένας εντός του Ορφανοτροφείου και ο άλλος στην Ωκεανίδα, που επόπτευαν τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, αποκτούν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
Από τα όριά του δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, o οποίος πρόσφατα απασχόλησε τον Τύπο, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στον «Αστέρα», ακίνητο που βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου που έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία για τον καθορισμό Α ζώνης προστασίας.


Και η θάλασσα

Στον προστατευόμενο τόπο θα ανήκει και ο ενάλιος χώρος που βρίσκεται κοντά στο μνημείο, με το σκεπτικό ότι κατάλοιπα του ναού μπορεί να υπάρχουν και μέσα στο νερό. Θυμίζουμε ότι το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα είχε άμεση σύνδεση με το μεγάλο ιερό της Δήλου, καθώς από την παραλία αυτή έφευγαν τα πλοία με τους προσκυνητές για το ιερό νησί. Απομένει ωστόσο η κήρυξη των ζωνών προστασίας των μνημείων αυτών, από τις οποίες εξαρτάται η χρήση που μπορεί να γίνει σε κάθε περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποθαρρύνει την πλειάδα επενδυτών, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον να μετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό. Κι αυτό διότι όπως γίνεται αντιληπτό θα υπάρχουν περιορισμοί τόσο στην ανέγερση τουριστικών μονάδων, όσο και στην πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα