Τριμέτωπος της Ν.Δ. με φόντο τις κάλπες

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική διαπραγμάτευση, προκειμένου να «χρυσώσει» το 4ο μνημόνιο σε βουλευτές, στελέχη και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε στις μνήμες όλων το καλοκαίρι του 2015. Μόνο που τώρα οι εξελίξεις αναμένονται χειρότερες εάν τελικά ο Τσίπρας επιμένει και επιλέξει την ηρωική έξοδο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Συγγρού βλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στη σκιά της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές πλέον να επικεντρώνουν τη στρατηγική τους σε τρία μέτωπα: στην αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής, στην επικοινωνιακή αντεπίθεση με την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ν.Δ. και στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την επόμενη μέρα. Όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, το τελευταίο σάρωμα των αποθεματικών ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί την Ελλάδα σε νέο αδιέξοδο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με το αίτημα του κ. Τσίπρα προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η «γαλάζια» στρατηγική τού «φύγετε» και της πίεσης προς την κυβέρνηση θα ενταθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα, με τον κ. Μητσοτάκη να προγραμματίζει κύκλο περιοδειών σε όλη τη χώρα αμέσως μετά το Πάσχα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά και να μην υπάρξουν εξελίξεις μη αναστρέψιμες. Το άλλο μέτωπο αφορά την προετοιμασία του κόμματος για το ενδεχόμενο εκλογών και την προσπάθεια η Συμφωνία Αλήθειας που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στο 10ο Συνέδριο του κόμματος να γίνει η κεντρική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον, να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να δοθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο στη λογική «η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα – η πολιτική θα το λύσει».

Η επόμενη ημέρα
Στη Συγγρού εκτιμούν πως το 10ο συνέδριο του κόμματος διεξήχθη στην καλύτερη δυνατή συγκυρία. Αφενός μεν ήταν άκρως επιτυχημένο, αφετέρου δε η εικόνα που εστάλη προς τα έξω ήταν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ισχυρή σε σύγκριση με την παραπαίουσα κυβέρνηση. Με τις καταληκτικές αναφορές του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε εμφατικά στη σκηνή της λεωφόρου Συγγρού τον επόμενο μεγάλο στόχο ενός κόμματος, το οποίο γυρίζει ακόμα μία σελίδα στη 40χρονη πορεία του, αναζητώντας αέρα κυβερνησιμότητας σε ένα πολιτικό σκηνικό ιδιαίτερα ρευστό ως προς τις εξελίξεις. Η προμετωπίδα περί της αδήριτης ανάγκης να «φύγει η πλέον καταστροφική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά» είναι το νέο μεγάλο στοίχημα των «γαλάζιων».

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση, μέσω της παρουσίασης ενός νέου προγράμματος, είναι ο έτερος πόλος επάνω στον οποίο εστιάζουν τα βλέμματα στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Όλα αυτά, στον απόηχο ενός Συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου οι εσωτερικές αντιθέσεις, όποτε αυτές εκφράστηκαν, κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών να εστιάζει στην ανάδειξη της φράσης-κλειδί του Κυρ. Μητσοτάκη. Για τη νέα πνοή στο κόμμα. Για μία παράταξη που άλλαξε τέμπο, φέρνοντας στο προσκήνιο καινοτομίες που ο πρόεδρός της είχε θέσει επί τάπητος από εκείνες τις πρώτες ημέρες του εσωτερικού προεκλογικού αγώνα και πλέον αποτελούν κτήμα της λεωφόρου Συγγρού.

Η αίσθηση της κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη αποτυπώθηκε σημείο προς σημείο στην ομιλία που έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου. Δριμύς στους τόνους του έναντι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμήνυσε πως η «γαλάζια» παράταξη είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε δρόμο πέρα από την κρίση και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, άσους στο μανίκι του Κυρ. Μητσοτάκη αποτελούν οι θεσμικές αλλαγές και καινοτομίες, στις οποίες προχώρησε η Νέα Δημοκρατία, μέσω της ψήφισης του νέου καταστατικού της. Οι σύνεδροι άναψαν ομόφωνα και χωρίς να στηθούν κάλπες «πράσινο φως» σε μεταρρυθμίσεις, όπως θητεία στον πρόεδρο, μικρότερα όργανα, διαφάνεια, λογοδοσία στα μέλη του κόμματος και αξιολόγηση παντού, με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναδεικνύει στο μέγιστο το μείγμα της ανανέωσης στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να αποτελέσει τον μπούσουλα για ένα συνολικό λίφτινγκ στην εικόνα της ίδιας της χώρας.

Τα παρατράγουδα του Συνεδρίου
Μπορεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης την ηγεσία της Ν.Δ. να επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων αλλαγών, όμως και στο 10ο συνέδριο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα στις εκλογές για την Πολιτική Επιτροπή. Για μια ακόμη φορά, κυρίως στη μάχη των εκλογών για τα 150 αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ζουν και βασιλεύουν στη Ν.Δ. η οικογενειοκρατία, τα πολιτικά τζάκια, οι μηχανισμοί, οι κολλητοί, οι φίλες και οι φίλοι. Μπορεί να εκλέχθηκαν και νέα και αξιόλογα πρόσωπα, αλλά η πλειοψηφία των αιρετών μελών είχε… άρωμα από το χθες, τον κομματισμό και τους μηχανισμούς που κυριαρχούν και οι οποίοι είχαν την τιμητική τους τις τελευταίες δύο ημέρες του συνεδρίου με τη μάχη στο παρασκήνιο για την συλλογή ψήφων.

Στη λίστα της Πολιτικής Επιτροπής βλέπει κανείς μέσα στην πρώτη πεντάδα την Ευαγγελία Γιακουμάτου, κόρη του βουλευτή και πρώην υπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου, που έλαβε 423 ψήφους. Επίσης εκλέχθηκε η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και επί σειρά ετών κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. Θέση στη νέα Π.Ε. έχει και η κόρη του πρώην βουλευτή Άρτας Κώστα Καραμπίνα, η δικηγόρος Ευαγγελία Καραμπίνα, που είχε αναλάβει, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο αριθμό πρώην βουλευτών, τη διεκδίκηση αναδρομικών τους. Επίσης εξελέγη και η Μαρία Δερμεντζοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.

Στη λίστα της Π.Ε. θα δει κανείς πρόσωπα που έχουν στενή πολιτική φιλία με κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως π.χ. τον Μιχάλη Παπαδόπουλο (πρώην υφυπουργό και πρώην βουλευτή) και τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Κρανιά που συνδέονται με πολιτική φιλία και κουμπαριά με την οικογένεια Βαρβιτσιώτη. Επίσης, ο πρώτος που εξελέγη, ο Γιώργος Κατσαούνος, είναι στενός πολιτικός φίλος του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η Μάρθα Σαμαρά είναι στο πολιτικό γραφείο του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου και η Φωτεινή Βρύνα στηρίχθηκε και από τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Γιώργο Βλάχο, καθώς παλαιότερα ήταν και στο πολιτικό του γραφείο. Η Μελίτα Ανδριώτη-Σκορδίλη που εξελέγη είναι κουμπάρα του Αντ. Σαμαρά.

Μεγάλη είναι η ομάδα των πρώην βουλευτών και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται, οι εξής: Κώστας Κόλλιας, Άκης Γεροντόπουλος και Διονύσης Σταμενίτης, που στηρίχθηκαν από την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά. Ο Θανάσης Πλεύρης, που στηρίχθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Φεβρωνία Πατριανάκου είχε τη στήριξη των ανθρώπων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Δημήτρης Γαλαμάτης βοηθήθηκε από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Γιάννη Οικονόμου, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ακόμη εξελέγην ο Θόδωρος Δαμιανός (Ντόρα Μπακογιάννη), Ξενοφών Βεργίνης (Κυρ. Μητσοτάκης) και Γιάννης Παππάς (που στηρίχθηκε από διάφορες ομάδες).

Μεγάλος είναι ο αριθμός των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής που είχαν στο παρελθόν κυβερνητική θέση, είτε σε κομβικά σημεία σε υπουργεία (διευθυντές γραφείων υπουργών ή γεν. γραμματείς), είτε ως περιφερειάρχες. Ενδεικτικά επισημαίνονται τα ονόματα των Δημήτρη Ιατρίδη (στηρίχθηκε από τους «σαμαρικούς», είχε παλαιότερα πολιτική σχέση με τον Δ. Αβραμόπουλο), Δημήτρη Πανοζάχου, Στέργιου Τσίφτη, Δημήτρη Κούκη, Ιωάννη Πατσιόγιαννη, Κώστα Ζωντανού, Γιώργου Καραγιάννη, Αντώνη Οικονόμου, Μελέτη Τζαφέρη.

Το πρόγραμμα της παράταξης
Με την αναδόμηση του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας να αποτελεί τον ένα πόλο των τριήμερων εργασιών, σημείο συζήτησης στην καταληκτική ημέρα του Συνεδρίου, η ανακοίνωση βασικών σημείων του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Να προχωρήσουμε μπροστά. Με αυτοπεποίθηση και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των Ελλήνων. Να παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα επαναφέρει την αισιοδοξία στον τόπο μας. Που θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει γύρω της όλους τους Έλληνες», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο, που δεν θα είναι καρπός ενός «λεφτόδεντρου», αλλά καρπός μιας σοβαρής και μελετημένης εργασίας.

Οι 25 προτάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι εξής:
-Φορολογικά κίνητρα που δίνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για νέες επενδύσεις.
-Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
-Αυτοματοποιημένο σύστημα Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών.
-Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων».
-Εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
-Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών.
-Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
-Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της Ε.Ε. για αγορά κατοικίας.
-Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα.
-Υιοθέτηση των προτάσεων ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
-Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».
-Επίσπευση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
-Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.
-Ελεύθερη πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα για διαφάνεια, λογοδοσία και επενδυτικές ευκαιρίες.
-Αξιοποίηση της πληροφορικής για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.
-Η αστυνομία εκεί που πράγματι χρειάζεται. Ένστολη και πεζή αστυνόμευση.
-Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στην Ελλάδα.
-Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία.
-Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων.
-Θερινά σχολεία (summer schools) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
-Το μοντέλο λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης επεκτείνεται σε άλλα σημαντικά μουσεία.
-Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
-Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες.
-Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μέρος των εισιτηρίων και το γλιτώνουν από την εφορία.
-Υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις.
-Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα.

Διά βοής η εκλογή του Αυγενάκη ως νέου γραμματέα
Ομόφωνα εξελέγη νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Η εκλογή –διά βοής– έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που αναδείχθηκε από το συνέδριο των προηγούμενων ημερών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν ο μοναδικός που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα. Αμέσως μετά την εκλογή του, σε μια πρώτη δήλωση στους δημοσιογράφους, ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. είπε: «Θα είμαστε πρώτη δύναμη τώρα που θα γίνουν εκλογές». Παράλληλα, δήλωσε συγκινημένος που εκλέχτηκε γραμματέας μετά από πορεία χρόνων στη Ν.Δ., ξεκινώντας 15 ετών όταν έγινε μέλος της ΜΑΚΙ.

«Αυτό από μόνο του αποτελεί μήνυμα ότι αν εργαστείς η αναγνώριση θα έρθει. Η ευκαιρία θα σου δοθεί. Αυτό το μήνυμα της αξιοκρατίας εκπέμπει η Ν.Δ. σήμερα», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επιτυχία που –όπως είπε– σημειώθηκε τόσο οργανωτικά όσο και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόσμου.

«Είναι τιμή για μένα να διαδέχομαι γραμματείς που απολάμβαναν και απολαμβάνουν αγάπη και σεβασμό. Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Λευτέρη Ζαγορίτη», είπε και τόνισε πως στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Πολιτικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα