«Τσάρος» εναντίον «Σουλτάνου»

Η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα το εύλογο ερώτημα: Μπορεί αυτό το γεγονός να ανάψει τη σπίθα για τον 9ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο; Η απάντηση είναι «ΟΧΙ». Στρατιωτικά τουλάχιστον…

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ξεπερνώντας τις αναστολές αλλά και την υποκρισία της Δύσης, αποφάσισε πριν από μερικούς μήνες να επέμβει δυναμικά  στην κρίση της Συρίας. Ο επίσημος αντίπαλος του «τσάρου» είναι η τρομοκρατική οργάνωση που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, στο πίσω μέρος του μυαλού του όμως είχε να βοηθήσει στον Μπασάρ Αλ Άσαντ να κερδίσει τον αιματηρό εμφύλιο απέναντι στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, που εδώ και περίπου πέντε χρόνια έχει πνίξει στο αίμα τη Μέση Ανατολή. Στα… του ISIS τώρα, ο Πούτιν αναγνώρισε την απειλή των τζιχαντιστών, την ενέταξε στον πόλεμο πολιτισμών, κατηγόρησε ευθέως τους αφανείς αλλά γνωστούς σε όλους χρηματοδότες τους, και άρχισε μεθοδικά τις αεροπορικές επιδρομές πλήττοντας κυρίως οικονομικούς στόχους και βυτιοφόρα που μετέφεραν πετρέλαιο προς την Τουρκία.

Η ανατίναξη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους πάνω από τη χερσόνησο του Σινά και το μακελειό στο Παρίσι δικαίωσαν την επιλογή του να επιτεθεί στους τρομοκράτες που απειλούν τις παγκόσμιες ισορροπίες. Με τον Φρανσουά Ολάντ να ζητά βοήθεια για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού απέναντι στον ISIS, ο «τσάρος» έσπευσε αμέσως να βοηθήσει, αποσκοπώντας στην αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση που είχαν μπει στην κατάψυξη μετά την εισβολή στην Κριμαία και συνεπακόλουθα στην άρση του εμπάργκο. Κάπου εκεί, εμφανίζεται ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που… σαν έτοιμος από καιρό καταρρίπτει ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος για παραβίαση μόλις 17 δευτερολέπτων του εναερίου χώρου της Τουρκίας και ρίχνει λάδι στο ήδη φλεγόμενο σκηνικό. Μία επιλογή ριψοκίνδυνη, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως… αυτοτραυματισμός στα πόδια.

Τουρισμός και ενέργεια
Γέρικη «αλεπού» που ξέρει άριστα την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε αμέσως εντολή για πόλεμο. Όχι τον Γ΄ Παγκόσμιο, που θα συνεπάγονταν μία επιλογή ισοπέδωσης της Τουρκίας η οποία έσπευσε αμέσως να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ (λες και οι Ρώσοι κατέρριψαν τουρκικό αεροσκάφος, όπως εύστοχα σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ), αλλά πολιτικό και οικονομικό. «Η παρούσα τουρκική κυβέρνηση οδηγεί σκοπίμως τη χώρα προς την ισλαμοποίηση», ανέφερε με νόημα ο «τσάρος» και μέσω του Ντμίτρι Μεντβέντεφ έστειλε μήνυμα πως «η Ρωσία θα πάρει μεγάλη οικονομική εκδίκηση». Το πρώτο πλήγμα έχει να κάνει με τον τουρισμό, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού (Rostourism) να ακυρώνει την αγορά τεσσάρων μεγάλων πακέτων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από τη Rostourism, στο εννεάμηνο του 2015, 3,6 εκατομμύρια Ρώσων επισκέφθηκαν την Τουρκία, τοποθετώντας τη χώρα στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Το μεγάλο «παιχνίδι» όμως είναι στον ενεργειακό κλάδο, εκεί όπου η Άγκυρα είναι εξαρτημένη από τη Μόσχα, και μία διακοπή της συνεργασίας ή τροποποίηση προς το χειρότερο των όρων αυτής θα είχε τεράστιες συνέπειες για τη γειτονική μας χώρα. Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία το 54,7% του φυσικού αερίου (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2014), ένα ποσοστό το οποίο αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ εισάγει και το 30% του πετρελαίου που χρειάζεται. Στον… αέρα βρίσκεται, πλέον, και ο περιβόητος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «Turkish Stream», μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο θα έφτανε στην Ευρώπη με σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τους Τούρκους. Επ’ αμφιβόλω τίθεται πλέον και η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, μία συμφωνία που αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια.

Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσει ο Πούτιν απέναντι στις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία, ύψους 5,9 δισ. δολαρίων, με τον Μεντβέντεφ να δίνει εντολή ενίσχυσης των ελέγχων στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που εισάγονται από την Άγκυρα.

Στη Μεσόγειο το «Moskva», S-400 και 12 καταδιωκτικά
Η κατάρριψη του Sukhoi Su-24 είναι μία ενέργεια που πλήγωσε τον εγωισμό του «τσάρου», καθώς δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι πρόκειται για μία στρατιωτική υπερδύναμη. Αυτό είναι κάτι που ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητο, με τον βομβαρδισμό του τουρκικού κομβόι εντός της Συρίας να είναι μία πρώτη στρατιωτική απάντηση.

Όχι, οι Ρώσοι δεν θα πάνε σε ευθεία πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία. Είναι, όμως, σίγουρο πως δεν θα χάσουν την ευκαιρία να «απαντήσουν» με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό και η Μόσχα στέλνει στη Μεσόγειο το καταδρομικό «Moskva» για «να καταστρέψει οποιονδήποτε στόχο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα συμφέροντά της», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο «Indipendent». Το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα πλοία της Ρωσίας, θα πλεύσει ανοιχτά της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Λατάκια στις ακτές της Συρίας και αποτελεί μία πανίσχυρη πολεμική μηχανή. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει 16 βλήματα εδάφους-εδάφους P-500 Bazalt (μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές), 64 αντιαεροπορικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU Fort, αντιαεροπορικά βλήματα μικρού βεληνεκούς OSA-M, πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, 10 τορπίλες, ανθυποβρυχιακά όπλα και ελικόπτερο Kamov Ka-27.

Τέλος, με το κλίμα να θυμίζει ψυχρό πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος στέλνει στη Συρία επιπλέον 12 καταδιωκτικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-400 με βεληνεκές έως και 250 μίλια!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα