Τσίπρας σε Μέρκελ: «Θα περάσω τα μέτρα»

Το πακέτο με τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές περιμένει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 9 Φεβρουαρίου, με στόχο το Euroworking Group να ανάψει το φως για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτή είναι και η συμφωνία που έκαναν Τσίπρας – Μέρκελ στη Μάλτα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μερικά λεπτά διήρκησε η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της Μάλτας. Ενώ η συζήτηση στράφηκε κυρίως στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια αποστροφή του λόγου της ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται αναμενόμενη από πολλούς, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει να χάνει την εκλογική κούρσα αφενός λόγω του μεταναστευτικού και αφετέρου λόγω του ελληνικού προβλήματος. Το 50% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε τον Μάρτιν Σουλτς και μόλις το 34% τη νυν καγκελάριο δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD. Παρόμοιες τάσεις καταγράφει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του ιδιωτικού τηλεοπτικού προγράμματος RTL. Αν και ακόμα είναι νωρίς για πανηγυρισμούς, είναι πια ξεκάθαρο πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι περίπατος για την ισχυρά κυρία της Γερμανίας, η οποία πλέον κουβαλά τα προβλήματα των πολλών τελευταίων ετών.

Το τετ-α-τετ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να επεκταθεί στο θέμα κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο όμως έκανε σαφές πως αυτήν τη φορά η Γερμανία δεν θα περιμένει από την Ελλάδα να εξαντλήσει τα οικονομικά της περιθώρια προτού αποφασίσει να λάβει μέτρα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να διημείφθη ο παρακάτω διάλογος:
– «Αλέξη, δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Όσο εσύ καθυστερείς, έχω πρόβλημα εγώ».
– «Δώστε μας την πρότασή σας ολοκληρωμένη και θα σας απαντήσουμε μέχρι τη Δευτέρα».
– «Θα μπορέσεις να περάσεις από τη Βουλή τα νέα μέτρα;»
– «Αν χρειαστεί, θα υποχρεώσω και την αντιπολίτευση. Αλλά γνωρίζεις ότι δεν μπορείτε να ζητάτε τα πάντα…»
– «Θα έχετε την πρόταση τις επόμενες ώρες. Περιμένω να κλείσουμε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες προς όφελος και των δύο».

Εξελίξεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο
Ο διάλογος αυτός επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, και ειδικά από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία περιμένουν εξελίξεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να δοθεί απάντηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να κλείσει το θέμα. Μάλιστα, ακόμα και το αφορολόγητο έχει φύγει από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, καθώς πλέον θα εξεταστεί η πρόταση στο σύνολό της και όχι ανά μέτρο. Αν υπάρξει η εικόνα πως στο σύνολο είναι ισορροπημένη, τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβει να την προωθήσει το συντομότερο για ψήφιση για να κλείσει και η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Η μόνη «κόκκινη γραμμή» που πιθανότατα και δεν θα υπάρχει μέσα στο πακέτο που περιμένει η Αθήνα είναι αυτή των ομαδικών απολύσεων. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχεδίου του υπουργείου της, ξεκαθάρισε πως «για τον συνδικαλιστικό νόμο είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση “λοκ άουτ”. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες θεσμικές επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η συζήτηση χρειάζεται προσοχή, γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη θίγει το συνταγματικό δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Από την πλευρά μας η πρόταση αφορά την ύπαρξη ηλεκτρονικών μητρώων μελών ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος στις εκλογές τους», ενώ συμπλήρωσε πως «καμία οπισθοχώρηση δεν θα κάνουμε από τη θέση μας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων. Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Όπως είναι σήμερα στη χώρα, αυτό είναι πλήρως συμβατό με την ενωσιακή νομοθεσία. Η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων αποτελεί παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας και δεν έχει καμία απολύτως λογική – πέραν του ότι πολιτικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι εξάλλου ένα ζήτημα στο οποίο δεν τοποθετούνται καν οι εργοδοτικοί φορείς και δεν ζητούν καμία τέτοιου τύπου απελευθέρωση».

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση μετά και τις εισηγήσεις που θα λάβει αλλά κυρίως μετά τις εντυπώσεις από τη σύνοδο της Μάλτας, θα λάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του στην Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει κατανοητό πως το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει πολιτικό κόστος και μένει στον πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα το επωμιστεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα