Ξεκίνησε φορτσάτη η Γεννηματά

Ο τρέχων μήνας είναι ίσως από τους πλέον κρίσιμους για τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει ποντάρει τα ρέστα της προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα να προλάβει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Όλα τα λεφτά του ο Αλέξης Τσίπρας τα έχει «σπρώξει» στο νούμερο 26, την ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup κι αν τελικά η… μπιλιά δεν «κάτσει» τα πράγματα δυσκολεύουν και οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Ιανουάριος, όμως, είναι καθοριστικός μήνας και για τον  πολυδιασπασμένο χώρο της Κεντροαριστεράς ή για το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, όπως το αποκαλούν οι μισοί από τους θεωρητικά συμμετέχοντες στα δύο εγχειρήματα. Διότι στην πραγματικότητα τα εγχειρήματα είναι δύο: από τη μία η Δημοκρατική Συμπαράταξη και από την άλλη οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου-Φλωρίδης -Ραγκούσης).

Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτό είναι η αναγκαιότητα ίδρυσης νέου ενιαίου πολιτικού φορέα καθώς και η παραδοχή ότι ο μοναχικός δρόμος και ο κατακερματισμός δεν ωφελούν κανένα. Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται, επίσης, ότι ο μοναχικός δρόμος και ο κατακερματισμός δεν ωφελούν κανένα, αποδεχόμενοι ότι ο νέος φορέας θα συνιστά τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας και κυρίως θα διεκδικήσει τα σκήπτρα της ηγεμονίας στο χώρο της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ από δύο πρώην συνεργάτιδες στο υπουργείο Παιδείας (υπουργός η Διαμαντοπούλου, αναπληρωτής η Γεννηματά επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μπήκε φορτσάτη στον αγώνα. Η συμφωνία με το Γιώργο Παπανδρέου για συμπόρευση του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη της δίνουν αναμφίβολα αέρα νικητή. Κι αυτό διότι μπορεί ο ίδιος ο ΓΑΠ να αποτελεί καμένο χαρτί για τον χώρο, όμως το όνομα Παπανδρέου ακόμη προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και άλλων όμορων κομμάτων.

Οι δύο συγκεντρώσεις
Αυτό το Σαββατοκύριακο οι δύο πλευρές αναμένεται να ανοίξουν κάποια από τα χαρτιά τους, ώστε να ξεκινήσει το «παιχνίδι». Χρονολογικά προηγείται η συγκέντρωση της Φώφης Γεννηματά σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, μάλιστα, η πρόσκληση να απευθύνεται προς όλους. Ακόμα και προς εκείνους που πρωταγωνιστούν στην ίδρυση νέου κόμματος. Κλήθηκε δε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που πρόσφατα δήλωσε πως στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσει τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κλήθηκαν και οι πρώην βουλευτές που έχουν ακολουθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ, ή ο Στάθης Παναγούλης που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις προσκλήσεις έκαναν τηλεφωνικά ο διευθυντής του γραφείου της κας. Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, ενώ χείρα βοηθείας έτειναν και οι Νίκος Σαλαγιάννης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Γείτονας και ο Γιάννης Σουλαδάκης.

Θετικά ανταποκρίθηκαν, όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Σπύρος Βούγιας, Γιώργος Λιάνης, Κώστας Καρτάλης, Σωκράτης Κοσμίδης, Χρήστος Αηδόνης, Μιλένα Αποστολάκη, Μαρία Θεοχάρη, Αλέκος Ακριβάκης, Κίμων Κουλούρης, Χρήστος Μαγκούφης, Σούλα Μερεντίτη, Ελένη Τσιαούση. Άγνωστο είναι τι θα πράξουν πρώην βουλευτές που έχουν προσκληθεί και που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα του χώρου, όπως είναι οι Μίμης Ανδρουλάκης, Σοφία Γιαννακά, Πέτρος Ευθυμίου, Θάλεια Δραγώνα, Νόρα Κατσέλη, Δημήτρης Κουτσόγιωργας, Παναγιώτης Κρητικός, Δημήτρης Κωστόπουλος, Σταύρος Λαμπρινίδης, Αλέκος Μπαλτάς, Πάνος Μπεγλίτης, Σταύρος Μπένος, Άννα Νταλάρα, Θανάσης Ξανθόπουλος, Θανάσης Οικονόμου, Παντελής Οικονόμου, Στέλιος Παναγόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Χρήστος Παπουτσής, Γιώργος Πασχαλίδης, Ντίνος Ρόβλιας, Μάγια Τσόκλη, Παναγιώτης Φασούλας.

Μετά την συνάντηση της Πέμπτης στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν πως σήμερα θα βρεθούν στο κεντρικό ξενοδοχείο που γίνεται η μάζωξη και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρεόυ, όπως και οι στενοί του συνεργάτες Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης, Σωκράτης Ξυνίδης και Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας, ήδη έχει ενημερώσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Μάλιστα όπως έλεγαν συνεργάτες της κ. Γεννηματά έχει προβλεφθεί ειδικό χώρος για να καθίσουν μαζί τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.

Επίσης από το ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο πως μπορεί να εμφανιστούν στη συνάντηση και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου και Χάρης Θεοχάρης, ενώ δεν αποκλείουν να διαβεί τον Ρουβίκωνα και ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ακόμη ανήκει στην Κ.Ο. του Ποταμιού. Βέβαια αυτό το κλίμα ευφορίας μπορεί να το χαλάσει ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος είναι ερωτηματικό εάν παραβρεθεί. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως η κ. Γεννηματά τηλεφώνησε στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά η ανταπόκριση του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και θερμή. Αντίθετα φάνηκε ότι ενοχλήθηκε από το τηλεφώνημα.

Η κ. Γεννηματά, πάντως, σε ραδιοφωνική συνέντευξη πριν από λίγα 24ωρα αναφερόμενη στις δύο συναθροίσεις είπε: «Με δική μου πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ενότητα και τη διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης και τον ισχυρό ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Περιμένουμε μεταξύ άλλων και συντρόφους που μας συνδέει κοινή πολιτική διαδρομή να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Η απάντηση
Θεωρητικά στην συγκέντρωση της κ. Γεννηματά θα κληθούν να απαντήσουν αύριο από την Θεσσαλονίκη, οι Διαμαντοπούλου-Ραγκούσης-Φλωρίδης. Οι τρεις πρώην υπουργοί ξεκινώντας από την συμπρωτεύουσα θα διοργανώσουν πέντε εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Ώρα αποφάσεων» θέτοντας τον πολιτικό τους πήχη πολύ ψηλά, καθώς η κοινή τους επιθυμία είναι η δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κινήματος που, όπως οι ίδιοι πιστεύουν, μπορεί γρήγορα να μετεξελιχθεί σε πολιτικό ρεύμα ικανό να απορροφήσει όλα τα υφιστάμενα κόμματα του κεντρώου χώρου.

Αύριο από αίθουσα της ΔΕΘ οι τρεις πρώην υπουργοί, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές θα αποφύγουν να προαναγγείλουν ως δεδομένη την επιλογή τους να δοκιμαστούν και μόνοι τους στην πολιτική σκηνή αν η πρόσκλησή τους για γενική συμπόρευση πέσει στο κενό. Όπως έλεγαν μάλιστα συνεργάτες τους, κεντρική πρόθεση των τριών πολιτικών είναι να καταδείξουν πως θα είναι ολέθριο λάθος ο προοδευτικός χώρος να παραμένει κατακερματισμένος. Και με αυτό το σκεπτικό σε όλες τις εκδηλώσεις τους (μετά τη Θεσσαλονίκη, ακολουθούν το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αθήνα) θα καλούν όλα τα κόμματα και τις κινήσεις όχι μόνον να βρίσκονται στο ακροατήριο, αλλά να μετέχουν ενεργά σε μια ειλικρινή και δημόσια συζήτηση. Και καθώς γνωρίζουν, βέβαια, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανταποκριθεί επισήμως στις εκδηλώσεις, έχει ήδη αποφασιστεί να αποστέλλονται προσκλήσεις σε βουλευτές, τοπικά στελέχη ή ακόμη και πολιτευτές των «πρασίνων».

Δύο θέματα θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα από τους «3». Ότι για όλους και για όλα, από την ηγεσία μέχρι τις πολιτικές θέσεις, τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι προοδευτικοί πολίτες, όχι τα παρασκήνια, καθώς και ότι όλα θα εξελιχθούν με βάση έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με ρητό χρονοδιάγραμμα, ώστε να οδηγούν πράγματι άμεσα στην ίδρυση του νέου και μεγάλου προοδευτικού κόμματος. Και όπως επισήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του «όποιος σήμερα δεν υπερβεί τις αντιθέσεις του παρελθόντος, δεν στηρίξει και κυρίως δεν εργαστεί για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στον προοδευτικό χώρο, τότε δεν θα κάνει κακό μόνο στην παράταξη. Θα κάνει πολύ κακό στο μέλλον του τόπου».

Ο δε Γιώργος Φλωρίδης οριοθετεί τους στόχους της κίνησης των τριών: «Στόχος είναι εμείς, περίπου 1.000 άνθρωποι από την οικονομία, την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή, νέοι, να απευθύνουμε μια ανοικτή, καθαρή και τίμια πρόσκληση προς όλους, για τη δημιουργία, από μηδενική βάση, ενός νέου φορέα. Ο κόσμος δεν ικανοποιείται από τις σημερινές εκπροσωπήσεις, είναι μικρές. Το τελευταίο μεγάλο ΠΑΣΟΚ το οποίο συμμετείχα ήταν εκείνο του 2009, οπότε είχε ποσοστό 44% (…) Κάποιοι δοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση του νέου. Ζήσαμε την αντιπαράθεση του νέου με το παλιό, είδαμε και το νέο. Χρειαζόμαστε το άλλο, το διαφορετικό, κάτι ουσιαστικό για τη χώρα».

Και αναφερόμενος στις σχέσεις του με τα κόμματα εξουσίας ο κ. Φλωρίδης επισήμανε: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος και μια πολύ μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ.».

Ο απρόβλεπτος Ευάγγελος
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την συγκόλληση με τον Παπανδρέου. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τονίζει ότι είναι αποστάτης.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος, έκανε ήδη το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την κ. Γεννηματά. Αφορμή στάθηκε η βραδιά που διοργάνωσε προ ημερών στο κέντρο της Αθήνας, όπου υποδέχτηκε μεταξύ άλλων όχι μόνο τα στελέχη του Κύκλου Ιδεών του οποίου ηγείται, αλλά και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος έχει αναθερμάνει τις σχέσεις του και με την κ. Διαμαντοπούλου και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συζητήσεις που γίνονται από τους «3».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν τόσο ριζικές αντιδράσεις, ούτε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ούτε από στελέχη της επιρροής του, που επίσης δεν δείχνουν ευτυχείς με την συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Κίνημα. Αντίθετα, μιλούν για συνέχεια στην προσπάθειά τους για ανασυγκρότηση της παράταξης, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, εμβάθυνση και διεύρυνση.

Πάντως ας μην λησμονούμε ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος είχε περιγράψει ως ηθικά και ιστορικά αδιανόητη τυχόν νέα συνύπαρξή του με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ απαντώντας στην αιχμή ότι εκείνος «έριξε» την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να μετρήσουν πόσοι τότε παπανδρεϊκοί βουλευτές στηρίζουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης, τα οποία για εμένα προτάσσονται», ήταν επί λέξει η απάντηση που είχε δώσει ο κ. Βενιζέλος.

Η ελευθερία του Ποταμιού και η στόχευση του Θεοδωράκη
Σε αντίθεση με την Φ. Γεννηματά που έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις εκδηλώσεις των «3», ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δώσει το ελεύθερο στα στελέχη και τους βουλευτές του να μετέχουν στις εκδηλώσεις και να μετάσχουν ενεργά στον διάλογο. Εξάλλου και ο ίδιος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους πρώην υπουργούς και συμφωνεί με την ιδέα να τεθούν στην άκρη οι μηχανισμοί και να αποφασίσουν οι πολίτες εάν είναι αναγκαία η σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Μάλιστα ένας εκ των στενών του συνεργατών ο Γιάννης Μεϊμάρογλου θα είναι και στο πάνελ των ομιλητών στην αυριανή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης. Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, ο Δημήτρης Τσιόδρας προ ολίγων 24ωρων σε τηλεοπτική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ αυτής της προσπάθειας δηλώνοντας ότι «είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη του εγχειρήματος».

Πάντως είναι κοινό μυστικό στην Σεβαστουπόλεως, πως εάν τελικά αποφασιστεί να προχωρήσει η δημιουργία νέου φορέα το Ποτάμι και ο επικεφαλής του επιθυμούν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο της όλης προσπάθειας. Γι΄ αυτό δεν κουράζεται να τονίζει την αδήριτη και επιτακτική αναγκαιότητα ανασυγκρότησης και ενιαίας πολιτικής έκφρασης της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής και Προοδευτικής Παράταξης. Θέση στο θέμα πήρε και ο Σπύρος Λυκούδης με άρθρο του που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Ποταμιού. Μεταξύ άλλων ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής επισημαίνει:

«Οι Δημοκρατικοί πολίτες δικαίως διερωτώνται: Γιατί κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου με καθόλα θεμιτές φιλοδοξίες δεν κάθονται γύρω από ένα τραπέζι όλοι μαζί για να χαράξουν μια κοινή πολιτική πορεία συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Βουλής;

Ο χώρος δεν αντέχει άλλον κατακερματισμό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολλοί, ανταγωνιστικοί μάλιστα, πολιτικοί φορείς στον ίδιο χώρο. Αποτελεί συνταγή πολιτικής και εκλογικής αποτυχίας. Άπαντες θα βαλτώσουν και θα βυθιστούν στο δικό τους μικρόκοσμο. Συμπληρώματα άλλων. Χωρίς ισχύ και προοπτική. Η πρόκληση για όλους μας είναι σαφής. Να σταθούμε στο ύψος του αιτήματος αυτού χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα