«Ξεχάστε την αύξηση εισφορών, κόψτε εδώ και τώρα συντάξεις»

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στον στενό πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν τη μέγιστη δυνατή για μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις και άμεση εκχώρηση και των κόκκινων στεγαστικών στα «κοράκια».

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησε και μπορεί να χαρακτηριστεί εφιαλτικό, είναι αυτό που θέλει το ΔΝΤ να ζητάει περικοπές που θα φτάνουν το 30% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ. Με δεδομένο πως η τρόικα απορρίπτει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση όχι μόνο θα προχωρήσει σε μειώσεις αλλά αυτές ενδέχεται να είναι και από το πρώτο ευρώ. Την ίδια ώρα, αναπάντητα παραμένουν δύο από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στο οικονομικό επιτελείο:

– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αφού οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι ακόμη έτοιμες και οι δανειστές θέλουν να δουν με νούμερα πώς η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει το 15,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

– Ποιες και οι οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και περίπου 600.000 αγρότες.

Πλέον, ο Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται να βρει… 600 εκατ. ευρώ, καθώς τόσα είχαν υπολογιστεί από την αύξηση των εισφορών για την επικούρηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «τα θέματα που τίθενται από τους θεσμούς είναι τα γνωστά. Έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Έγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη του στόχου για μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπεται αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα