Υποδοχή με κανονιοβολισμούς στην Τιέν Αν Μεν

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός ο Αντώνης Σαμαράς στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο της Κίνας από τον ομόλογό του Λι Κεγιάνγκ. Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν και οι Κινέζοι στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι η υποδοχή συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς στη μαρτυρική πλατεία Τιέν Αν Μεν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το κλίμα ήταν πολύ καλό, ενώ και ο Κινέζος πρωθυπουργός αποκάλυψε δύο επιστολές του Αντώνη Σαμαρά προς τον ίδιο. Η μία αναφερόταν σε πολύνεκρο σεισμό σε επαρχία της χώρας και η άλλη ήταν συγχαρητήρια με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι δύο πλευρές στη συνάντηση συζήτησαν επί όλων των θεμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά ήταν πολύ ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν στη συνάντηση με το νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπένγκ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, αλλά κα της κοινής σύσκεψης, συζητήθηκαν ενδελεχώς οι διακρατικές συμφωνίες που θα υπογραφούν από τις δύο χώρες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας. Παράλληλα, για μία ακόμη φορά ο Αντ. Σαμαράς επεσήμανε πως η Ελλάδα προσφέρεται για κινεζικές επενδύσεις, καθώς αποτελεί την πύλη εισόδου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα έχει τις υποδομές και μπορεί να γίνει η βασική σας πύλη στην Ευρώπη, ελάτε να επενδύσετε». Αυτή τη φράση που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών του Πεκίνου, επανέλαβε καις τον Λο Κεγιάνγκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επεξεργασμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Επίσης για πρώτη φορά κάλεσε ευθέως την ηγεσία και τους επιχειρηματίες της Κίνας να επενδύσουν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρόμους – στις επόμενες ώρες μάλιστα αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμένη και επίσημη κινεζική πρόταση για τα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «μακρόπνοη συνεργασία» Ελλάδας-Κίνας και για στρατηγικές επενδύσεις. Όχι τυχαία: Πέραν της συμβολής του ασιατικού γίγαντα στο ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι μετά το συνέδριο του ΚΚΚ το περασμένο φθινόπωρο και την εκλογή της νέας ηγεσίας της χώρας, η κυβέρνησή της χαράζει τη δεκαετή πολιτική της – με βασικό στοιχείο την «έξοδό» της στην Ευρώπη.

Το μήνυμα, δηλαδή, είναι πως τώρα δίνεται η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να σφραγίσουν μία τέτοια «μακρόπνοη» στρατηγική συνεργασίας – «αλλιώς, χάσαμε το τρένο», όπως έλεγε νωρίτερα κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στην αποστολή.

Στην τηλεόραση

Μιλώντας εξάλλου στην κρατική κινεζική τηλεόραση, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδας θα  έρθουν πιο κοντά μέσα από μια στρατηγική  σχέση  που οικοδομείται βήμα-βήμα. Κάτι που είχαμε επισημάνει πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή από την Αθήνα.
«Έχουμε μια ιστορική κληρονομιά, έχουμε χαράξει σημαντικά μονοπάτια στην ιστορία. Όταν άλλοι μετρούν την ιστορία τους με δεκαετίες, Κινέζοι και Έλληνες μετράνε τον χρόνο σε αιώνες και χιλιετίες. Ως Έλληνας πάντα με ενδιέφερε η Κίνα. Έψαχνα να βρω κοινά σημεία και διαφορές. Ήταν ο Κομφούκιος πιο κοντά στον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη; Ήταν ο στρατηγός Τσουν Μπιν κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά η κινεζική και η ελληνική κουλτούρα έδωσαν νόημα στην ανθρωπότητα», είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την παρουσίαση διαφημιστικού spot για το ντοκιμαντέρ που γύρισε το κινεζικό κρατικό δορυφορικό κανάλι CCTY, με θέμα τις ομορφιές της Ελλάδας και εύγλωττο τίτλο «Glamorous Grecce». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την Ακρόπολη, τα μνημεία, τα μαγευτικά τοπία και τα νησιά, απευθυνόμενο στα 4 δισεκατομμύρια(!) τηλεθεατών του – και με προφανή στόχο να κεντρίσουν το τουριστικό ενδιαφέρον τους. Πριν ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες του, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει και τους Έλληνες δημοσιογράφους, ξεναγήθηκε στην απαγορευμένη πόλη.

Οι βλέψεις

Από την πρώτη στιγμή οι επιχειρηματίες, αλλά και οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. Διότι, όπως αναφέρουν, ο στόχος των επενδύσεων έτσι αόριστα δεν ικανοποιεί. Οι συνεργάτες που συνοδεύουν τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι στο Πεκίνο τονίζουν πως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί επιθυμούν να αλλάξουν την εντύπωση της κινεζικής ηγεσίας ότι η Ελλάδα είναι μια μη αξιόπιστη και σοβαρή χώρα, η οποία παρουσιάζει εμπόδια σε κάθε επενδυτικό σχέδιο κυρίως λόγω της ακαμψίας και γραφειοκρατίας της.
Οι Κινέζοι δηλώνουν πρόθυμοι να αγοράσουν τις μετοχές του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περιφερειακών αεροδρομίων, αφού ήδη μετέχουν στην ελληνική αγορά με την COSCO. Θα πρέπει ωστόσο πρώτα να πεισθούν ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυος εταίρος και προσφέρει ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις.
Πάντως, ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα επενδύσουν κινεζικά κεφάλαια, όπως οι σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο Αθηνών και περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Οι Κινέζοι θα προτιμούσαν απευθείας αναθέσεις, ωστόσο έχουν αποδεχθεί και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι συμφωνίες

Άρχισε να αποδίδει καρπούς το ταξίδι στην Κίνα, καθώς ήδη υπογράφηκαν οι πρώτες διακρατικές συμφωνίες.
•    Ο πρόεδρος τους ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Ταμείου με την China Development Bank. Αντικείμενο, η προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιριών. Η συμφωνία προβάλλεται ως ενδεικτική της εμπιστοσύνης που δείχνει ο τραπεζικός τομέας «του ασιατικού γίγαντα» στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας.
•    Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, Στέφανος Ησαϊας, υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την ίδια επενδυτική τράπεζα. Αντικείμενο, η συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας όωπς τουρισμός, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και χρηματοδότηση επενδύσεων. Βάσει της συμφωνίας, η CDB θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και, μετά από αξιολόγηση, θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση τους.
•    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρία Huawei. Βάσει αυτού, η εν λόγω εταιρία θα εγκαταστήσει τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ελληνικά ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές εταιρίες. Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται ότι η Huawei θα παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε Έλληνες φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
•    Ο Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας και με την κινεζική εταιρία ΖΤΕ. Αντικείμενο, η ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά ως διαμετακομιστικου κέντρου (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της εταιρίας στην Ευρώπη.
Όμως δεν ήταν μόνο αυτές οι συμφωνίες. Ήδη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αρκετοί επιχειρηματίες που μετέχουν στην αποστολή βρίσκονται μία ανάσα από συμφωνίες με μεγάλους κινεζικούς ομίλους. Περισσότερα αναμένουν στα οικονομικά fora που θα γίνουν αύριο στο Πεκίνο και (κυρίως) το Σάββατο στη Σαγκάη.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα