Υποκλοπές

Τα αποτελέσματα

Από την Τετάρτη το πρωί όλοι οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι η αδιαθεσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν διπλωματική. Από την άλλη υπάρχουν και οι καχύποπτοι, οι οποίοι διαρρέουν, ότι Βενιζέλος αναμένει τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο πριν αναγκαστεί να διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Κάποιοι άλλοι, τώρα, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η αδιαθεσία του κ. Βενιζέλου τον βοηθά να «δραπετεύσει» και από ανοιχτά ζητήματα που ορισμένοι βουλευτές είχαν προετοιμαστεί να θέσουν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Όπως για παράδειγμα θα τού ζητούσαν να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις και γενικώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης, θα τού έθεταν εκ νέου το ζήτημα της συμπόρευσης με την Νέα Δημοκρατία ζητώντας να μπει ένα dead line στην περίεργη αυτή συμμαχία για το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από τους βουλευτές σκόπευαν επίσης να τού πουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει κανένας βουλευτής για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως πρόβλημα υπάρχει κι αυτό είναι ότι το κόμμα δεν έχει σαφή ιδεολογικό στίγμα. Αντιθέτως, εκπέμπει σταθερά θολά μηνύματα κάτι που το οδηγούν στο να συνθλίβεται ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίλιγγοι

Πάντως παραμένοντας στο σπίτι του με υποδείξεις των θεράποντων ιατρών του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία για μία δεύτερη ανάλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Το χειρότερο όμως για τους ίλιγγους που παρουσίασε είναι τα σενάρια που αναπτύσσονται περί δυναμικής επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου…

 

Οι υφυπουργοί

Θα θυμάστε την περίφημη φράξια της ομάδας των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ. Η ομάδα είχε εξαφανιστεί εδώ και καιρό, κάτι απολύτως κατανοητό αφού είχε μπει στο στόχαστρο των Βενιζελικών που τότε είχαν θεωρήσει ότι θα τους δημιουργούσε πρόβλημα στο συνέδριο. Όμως οι υφυπουργοί όπως μου λένε συναντήθηκαν στο Κολωνάκι. Ο λόγος για τον Μανώλη όθωνα, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργο Πεταλωτή και τον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος όπως μαθαίνω προβάρει το προεδρικό κοστούμι. Φαίνεται πως η ασθένεια Βενιζέλου δεν τους έκοψε την διάθεση.

Ο χειρότερος

Διόλου κολακευτικά σχόλια για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, επεφύλασσε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρεάς Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Τον χαρακτήρισε ως τον «χειρότερο υπουργός Αγροτικών των τελευταίων δεκαετιών» επισημαίνοντας ότι «κωφεύει» αφού «δεν είχε ούτε καν την ευαισθησία να ζητήσει από τα δύο κόμματα να συζητήσει για τις προτάσεις που κάναμε, που τις απευθύναμε πρωτεύοντος στην κυβέρνηση για να τις υλοποιήσει». Σημειώνεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε δηλώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου πως «η απομάκρυνση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας».

Ευρωπαϊκές συναντήσεις

Στην τελική ευθεία για το «λανσάρισμα» της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν βρίσκεται η Κουμουνδούρου. Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη, θα βρεθεί στην Αθήνα, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ευρωβουλή, Γκάμπι Τσίμερ, στην οποία ανήκει και η αρχική ιδέα για την υποψηφιότητα Τσίπρα. Η Τσίμερ θα μείνει και μία ημέρα παραπάνω, προκειμένου την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, να παραστεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα για τις τελευταίες λεπτομέρειες της υποψηφιότητας. Βεβαίως, εκτός της Τσίμερ, ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς, καθώς ο Γερμανός πολιτικός έχει ήδη λάβει το χρίσμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Κομισιόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Τσίπρας-Σουλτς είναι… αντίπαλοι. Για το λόγο αυτό, στο μενού της συζήτησής τους θα είναι ως πρώτο πιάτο το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα στηρίξει τον Μάρτιν Σουλτς στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Και από αυτή την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν πολλά…

Τα καρφιά του Φλωρίδη

Αντίθετος με την πρόταση Σουλαδάκη εμφανίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, στον οποίο το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επεφύλασσε θέση αντιπροέδρου στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εμμένοντας στην άποψή του, ο Φλωρίδης, σημειώνει ότι «χρειάζεται ένας νέος πολιτικός σχηματισμός με αξιοπιστία και άφθαρτα πρόσωπα», τονίζοντας μάλιστα ότι αυτός ο χώρος δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί με βάση το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Μη πιστεύοντας, δε, όπως δηλώνει, σε πρωτοβουλίες Μεσσία, τονίζει πως «δεν υπάρχει Ελευθέριος Βενιζέλος, πρέπει να δημιουργήσουμε τον συλλογικό Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα καρφιά πολλά. Όμως και για τον ΓΑΠ είχε ανάλογα… δώρα ο Φλωρίδης. Στο ερώτημα αν ο Γιώργος Παπανδρέου χωράει στην προσπάθεια αυτή είπε με νόημα: «Ευθέως, δεν θα βάλουμε κατάλογο ποιος χωράει και δεν χωράει».

 

Εξηγήσεις

Απαντήσεις σε όσους τον ρωτούν γιατί στην πρότασή του δεν περιέλαβε τον Γιώργο Παπανδρέου, δίνει ο Γιάννης Σουλαδάκης, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, από αυτές που …δεν αργούν να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ. «Επειδή με ρώτησαν πολλοί γιατί στην πρότασή μου δεν περιλαμβάνω και τον Γιώργο Παπανδρέου, ως επίτιμο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος είναι προφανής. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εν ενεργεία Βουλευτής και ως εν ενεργεία δεν μπορεί να προτείνεται ως επίτιμος. Αν δεν είχε την Βουλευτική ιδιότητα φυσικά και θα τον πρότεινα ως επίτιμο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζει μία μέρα μετά το επίμαχο άρθρο του ο Σουλαδάκης, προβάλλοντας για άλλη μια φορά την κεντρική του αντίληψη για την σύνθεση όλων των απόψεων και πιθανών αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο οι εξηγήσεις του Σουλαδάκη δεν ήταν και πολύ πειστικές…

Φοβάται γελοιοποίηση

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., Σπύρος Λυκούδης, επισείοντας στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και σε όλα τα «ομιλητικά» στελέχη τον κίνδυνο της γελοιοποίησης του κόμματος. Ο Λυκούδης, αφού χαρακτήρισε ως «οδυνηρή εικόνα» τις δημόσιες παρουσίες των στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. είτε υπέρ της επιστροφής στην κυβέρνηση, είτε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Αγίου Κωνσταντίνου. «Την πολυτέλεια να παραβλέψουμε την κατάσταση δεν την έχουμε και, εξάλλου, δεν τη δικαιούμαστε», τονίζει στο άρθρο του ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ δεν κρύβει ότι πλέον δεν μετέχει στην χάραξη της πολιτικής γραμμής του κόμματος. «Όπως γνωρίζετε, δεν συμφώνησα με το χρόνο, τον τρόπο και την αφορμή της αποχώρησής μας από την κυβέρνηση. Έκτοτε δεν συνδιαμορφώνω μεν την πολιτική γραμμή του κόμματος, εξακολουθώ όμως να προειδοποιώ για την πολιτική και επικοινωνιακή μετέπειτα πορεία μας και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε», γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ωστόσο στο ερώτημα της επανόδου της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση ΔΕΝ τοποθετούμαι. Μάλλον είμαι και ο μόνος που σιωπά. Διότι συναισθάνομαι ότι καραδοκεί ένας κίνδυνος για το κόμμα μας, ο κίνδυνος της γελοιοποίησης. Πολλοί τον παραβλέπουν, κάποιοι δεν τον συναισθάνονται καν, αλλά είναι υπαρκτός».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα