Υποκλοπές

Ξέχασαν τις φωνές

Κάθε φορά που η Εκκλησία απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια ή δεν προωθείτο ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, η πρώτη που… «φώναζε» ήταν η Αριστερά. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τότε που ήταν Συνασπισμός, είχε δώσει μεγάλες μάχες υπέρ του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ενώ προέβαινε σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας, εντός και εκτός Βουλής, για τα προνόμια που απολάμβανε η Εκκλησία. Όμως, η συγκεκριμένη ατζέντα απουσιάζει εντελώς από την πολιτική εκφώνηση της Κουμουνδούρου. Έτσι ουδείς από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είπε κουβέντα, ότι από το καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας δεν συμπεριλήφθησαν οι ιερείς. Κι εάν δεχθούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τις απολύσεις, τότε προκαλεί τεράστια εντύπωση  η «ιερή σιωπή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν αποκαλύφθηκε ότι με ειδική τροπολογία στη Βουλή, εξαιρούνται των φορολογικών και διαχειριστικών ελέγχων όλες οι επιχειρήσεις που εποπτεύονται από την Εκκλησία, αν πρώτα δεν έχουν συνυπογράψει τον έλεγχο δύο υπουργοί. Αλλά αυτή η «μούγγα στη στρούγκα» γίνεται από ανάγκη εξηγείται ότι τώρα που θέλει να αναλάβει την εξουσία τα βλέπει όλα καλά… Ελπίζοντας και στην στήριξη της εκκλησίας…

Η εξήγηση Πεταλωτή

Ξέρει τα πράγματα από μέσα και δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση στα όσα ακούγονται εσχάτως για τη βραδιά των Καννών, με αφορμή το βιβλίο του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο. Ο λόγος για τον Γιώργο Πεταλωτή, που ως πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε την «τύχη» όπως σημειώνει, να βρεθεί πολλές φορές πίσω από «κλειστές πόρτες» στο πιο κρίσιμο για την χώρα διάστημα, σε συνομιλίες με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ομπάμα πριν και μετά τον μηχανισμό στήριξης. Πιστεύει λοιπόν ότι «με ελάχιστα στοιχεία – που εκ των πραγμάτων θα αποκαλύπτονται κατά διαστήματα – και με την απαραίτητη χρονική απόσταση, θα αποδεικνύεται πόσο ανέτοιμη και συντηρητική ήταν και είναι ακόμη η Ευρώπη, πόσο άδικο είχαν και έχουν όσοι με περισσή ευκολία και εκ του ασφαλούς ισχυρίζονται τα περί μη διαπραγμάτευσης, πόσο δύσκολη είναι “η συμμαχία του Νότου” την ώρα που η κάθε χώρα προσπαθεί να μην γίνει μέρος του προβλήματος (ειδικά όταν εν αντιθέσει με μας η Ισπανία και η Ιταλία δανειζόταν πάντα από τις αγορές) και πόσο εύκολο είναι να είναι κανείς εκ των υστέρων προφήτης»… Ειδικά για τον «νευρικό Σαρκοζί», υποθέτει πως «τα νευράκια τα απέκτησε μετά το Ντοβίλ», όπου θυμίζει πως έκανε και την απόλυτη στροφή προς την Μέρκελ, ταυτιζόμενος μαζί της για να υποκαταστήσουν με το πιο σκληρό τρόπο ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όπως λέει «πιο πριν δεν θυμάμαι να ήταν και τόσο νευρικός με τους Έλληνες …».

Ο Αλαβάνος και το κουτόχορτο

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί για ποιον λόγο έχει πυκνώσει τελευταία τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο Αλέκος Αλαβάνος. Όσοι μιλούν μαζί του μας μετέφεραν πως βλέπει στο φως του τούνελ σε ότι αφορά στην πολιτική επιβίωση του κόμματος του. Ο Αλαβάνος εκτιμά ιδιαίτερα μετά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Τέξας, ότι η «στροφή προς τον ρεαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα σοβαρό κενό στα αριστερά της Κουμουνδούρου. Εξ ου και ανεβάζει στροφές, προκειμένου ο ίδιος και το «Σχέδιο Β» να καλύψουν αυτό το κενό, με βασική προγραμματική πρόταση την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και όσοι παρακολούθησαν το ιδιότυπο ντιμπέιτ που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα έμειναν σε μία φράση του Αλαβάνου: «Το κακό για την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι έχουμε αναξιόπιστη κυβέρνηση, αλλά ότι έχουμε και αναξιόπιστη αντιπολίτευση». Και τα χειρότερα για τον Τσίρπα είναι αυτό που λέει παντού ο Αλαβάνος: «Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τελειώνουμε με το Μνημόνιο μέσα στο ευρώ είναι κουτόχορτο».

 

Οι βολές και η υποψηφιότητα

Η νέα κοινοβουλευτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέες γκρίνιες στην Κουμουνδούρου. Όμως μία παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Υγείας και πρώην βουλευτή της ΝΔ, του Θανάση Γιαννόπουλου προσέφερε κίνητρο στον ΣΥΡΙΖΑ να εμμείνει στην σκληρή γραμμή κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για να καλύψει τη γκέλα του. Έτσι όλοι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελ μετέτρεψαν την παρέμβαση Γιαννόπουλου σε ευαγγέλιο. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος κατηγόρησε Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «βρίσκεται σε γνωσιακό ιατρικό παραλήρημα», προέβλεψε ότι με την τροπολογία για τα φάρμακα «θα μπούμε σε περιπέτειες, οικονομικές και ιατρικές» και εκτίμησε ότι «το θέμα των φαρμάκων, έτσι όπως έχει τεθεί χωρίς καμία μελέτη, είναι επικίνδυνο». Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Θανάσης Γιαννόπουλος κατήγγειλε ότι ο ΕΟΦ αδυνατεί να ελέγξει τα εισαγόμενα γενόσημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παραδίδει τα πάντα «στις πολυεθνικές γενοσημικές εταιρείες». Το ερώτημα είναι γιατί τα είπε όλα αυτά τώρα ο Γιαννόπουλος και όχι πριν από ένα μήνα, πριν από τρείς ή δέκα; Η απάνμτηης που δίνεται από τηΝ Συγγρού είναι πως ο Γιαννόπουλος θέλει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με την στήριξη της ΝΔ, αλλά μάλλον χάνει το τρένο από τον νυν δήμαρχο Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη. Κι έριξε αυτές τις βολές, για να παραμείνει ζωντανός στη μάχη για την υποψηφιότητα.

Περί προστίμων…

Τη μία βόμβα μετά την άλλη πετούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζήτησαν μέσα στη Βουλή αλλαγή της πολιτικής προστίμων για την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, μέτρο που εφαρμόζεται λίγο καιρό μεν έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα δε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης πρότεινε την εφαρμογή της «αρχής της αναλογικότητας» στα προβλεπόμενα πρόστιμα, με κριτήριο τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων μίας εκάστης επιχείρησης. Αλλιώς, όπως σημείωσε, «το πρόστιμο μπορεί να κλείσει τον μικρό, ενώ για τη μεγάλη επιχείρηση να είναι χάδι και να την συμφέρει». Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση  ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως εισηγείται «μείωση του προστίμου»  ενώ όπως τόνισε πολλοί εργαζόμενοι ασφαλίστηκαν κάτω-κάτω από το φόβο του προστίμου. «Υπάρχουν οι συνεπείς επιχειρήσεις, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και υπάρχει και η άλλη κατηγορία που αποδείχθηκε πως κλέβει το κράτος. Θέλετε να το αφήσω ανέγγιχτο;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέλει στήριξη

Νομίζω ότι σας το είχα γράψει εδώ και πολλές ημέρες. Ή πιο σωστά αμέσως μετά την καταψήφιση της Τζάκρη στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Θεοδώρα, λοιπόν, ψήφισε εκ νέου στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την μείωση της τιμής των φαρμάκων. Κι εγώ ανεξάρτητα τι λένε θα επιμείνω. Η Τζάκρη στοχεύει σε υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη της Κουμουνδούρου.

Νέα αποχώρηση

Πολλές φορές έχω γράψει ότι όσα κι εάν λένε οι εκπρόσωποι του Κατάρ, καλό είναι να κρατούν οι αρμόδιοι μικρό καλάθι. Και θα δικαιώνομαι συνεχώς. Οι εμίρηδες αποχώρησαν για δεύτερη φορά από τον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ελληνικού. Μετά την αποχώρηση του Κατάρ, στη διεκδίκηση μένουν τρεις όμιλοι, και συγκεκριμένα η βρετανική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η νέα δικαιολογία των εμίρηδων είναι ότι θα ασχοληθούν με άλλα ακίνητα της Ελλάδας. Δηλαδή με τίποτα…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα