Υποκλοπές

Θέλει κόμμα τους «58» η Άννα

Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Φλωρίδης εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το εάν μπορεί να ευοδωθεί η «Κίνηση των 58» και να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νέα Κεντροαριστερά. Όμως διαφορετική άποψη έχει η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική. Η ίδια τώρα δηλώνει ότι η «Κίνηση των 58» πρέπει να μετεξελιχθεί σε κόμμα παράλληλα με την διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Η πρώην υπουργός επισημαίνει ότι οι πολίτες που αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, ζητούν ένα νέο φορέα που θα μιλήσει καθαρά για το πρόβλημα της χώρας και θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για την ανόρθωσή της. «Το νέο δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών» επισημαίνει και αναφερόμενη στην «Κίνηση των 58» προτείνει: «Θεωρώ λοιπόν ότι το εγχείρημα παίρνοντας υπόψη την πραγματική «ανάγκη» των πολιτών, πρέπει να μετεξελιχτεί θέτοντας με καθαρό τρόπο το διακύβευμα του νέου κόμματος προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και επ΄ αυτού να κληθούν να τοποθετηθούν όλοι, και κυρίως βεβαίως οι δύο αρχηγοί».

Οι κινήσεις της Θεοδώρας

Ημέρα με την ημέρα δικαιώνομαι πανηγυρικά με την Τζάκρη. Έτσι η συμπαθής Θεοδώρα συνεχίζει τα… νάζια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.  Η ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζεται θετική στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας για έναν ακόμη χρόνο. Μάλιστα, καλεί και τους βουλευτές της συμπολίτευσης να την υπερψηφίσουν, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Σαν να μην έφταναν αυτά, η Τζάκρη επιλέγει την εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την «Αυγή», προκειμένου να δημοσιοποιήσει σήμερα την πολιτική της απόφαση. Το ερώτημα που θέτω εγώ τώρα είναι το εξής: Η Θεοδώρα κάνει αυτές τις κινήσεις μόνη της, ή έχοντας λάβει τις απαραίτητες συμβουλές; Η απάντηση προσεχώς, όπως λένε και στον κινηματογράφο…

Προβλήματα με το καλημέρα

Τη …δική τους Κεντροαριστερά, ή πώς ακριβώς την θέλουν, περιγράφουν σε εκτενές κείμενό τους τα στελέχη της κίνησης «Π80», χτυπώντας καμπανάκι στους «58» και όσους άλλους εμπλέκονται στην προσπάθεια για την ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης, ότι αυτή δεν θα κριθεί από κινήσεις τακτικής στην πολιτική σκακιέρα, ούτε από το μοίρασμα ρόλων κορυφής. Θα κριθεί –λένε- στο μεγάλο και ανοιχτό γήπεδο της κοινωνίας. «Όσο πιο γρήγορα μεταφερθεί εκεί η δράση, τόσο το καλύτερο», λένε. Σημειώνουν άλλωστε ότι η κίνηση των 58 είναι καλοδεχούμενη ως πρωτοβουλία καλών προθέσεων, πλην όμως λείπουν οι θέσεις που θα κινητοποιήσουν το μυαλό και τις καρδιές των ανθρώπων, ώστε η νέα Κεντροαριστερά να διεκδικήσει και πάλι την πλειοψηφία. «Η δική μας κεντροαριστερά δεν θα προκύψει ενόψει των επόμενων εκλογών ως φοβική αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ ή ως διαπραγματευτική κίνηση προς τη ΝΔ, αλλά θα γεννηθεί ως απάντηση στις ανάγκες της χώρας μας και των ανθρώπων της, ιδίως της νέας γενιάς με ορίζοντας δεκαετιών. Ακόμη περισσότερο: η δική μας κεντροαριστερά δεν μπορεί να στηρίζει άνευ όρων τη σημερινή κυβέρνηση με μόνο επιχείρημα τον φόβο για τα χειρότερα. Αντίθετα, θέλουμε να υποστηρίξει μία κυβέρνηση για να πετύχουμε τα καλύτερα, έστω με τους πιο δύσκολους όρους», λένε. Προβλήματα με το καλημέρα διαβλέπω…

Το πρώτο όχι…

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε σε ανταποκριτές μεγάλων διεθνών ΜΜΕ (BBC, Financial Times, Reuters) το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις φιλοδοξίες πως μία «κυβέρνηση της Αριστεράς» μπορεί να πετύχει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Κάποια στιγμή ρωτήθηκε από τους καλά ενημερωμένους δημοσιογράφους, αν έχει δείγματα από τους Γερμανούς -και δη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ότι θα μπορούσαν να δεχθούν κούρεμα χρέους, έστω και σε μικρό ποσοστό. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως όταν έθεσε το θέμα στον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας, είχε πάρει αρνητική απάντηση. «Τού το έχω πει, αλλά έχει διαφορετική άποψη», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στους δημοσιογράφους, αν και παρέμεινε αισιόδοξος πως όταν έρθει η ώρα, το κούρεμα χρέους θα έρθει αναπόφευκτα…

Το κρίσιμο ερώτημα

Στο παρελθόν, έχει ψηφίσει κόντρα στην κομματική γραμμή και έχει διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Λογικά, λοιπόν, τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε να το ξανακάνει. Ειδικά, αν αυτή την φορά δεν είναι και τόσο κόντρα στην κομματική γραμμή, όσο στην κυβερνητική στάση. Και ήδη απειλεί. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, που προειδοποίησε πως η ψήφος του δεν είναι δεδομένη, ούτε για το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, ούτε και για το θέμα των πλειστηριασμών. Ήταν άλλωστε η δεύτερη συνεχής μέρα, που ο Κουτσούκος έβαλε κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, επειδή δεν έχει συναντήσει τους βουλευτές Ηλείας και Μεσσηνίας, όπως πολλάκις του έχει ζητηθεί. «Ο κ. Σαμαράς μας συμπεριφέρθηκε με έναν τρόπο προσβλητικό, ενώ ως βουλευτής Μεσσηνίας, θα έπρεπε να έχει προσωπικό ενδιαφέρον», είπε ο εκ νέου υποψήφιος «αντάρτης». Απλά στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μπορεί να καλμάρουν τον Κουτσούκο μέσω του Σκανδαλίδη. Θα καταφέρουν όμως να πείσουν το ιστορικό στέλεχος; Ιδού το κρίσιμο ερώτημα…

Εντυπωσιαστήκαν

Το σοσιαλδημοκρατικό όνειρό τους ζουν στο Βερολίνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Αμφότεροι έχουν φιλική σχέση από παλιά -πριν ο ένας εκλεγεί βουλευτής και ο άλλος περάσει στην πολιτική ως εκπρόσωπος του κόμματος του Φώτη Κουβέλη- και βρέθηκαν στο Βερολίνο, προσκεκλημένοι από το ίδρυμα  Friedrich Ebert Stiftung, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Όπως μαθαίνω αμφότεροι ικανοποιήθηκαν με τις επαφές που είχαν με στελέχη του SPD, ενώ θαύμασαν τη διαδικασία που έχουν επιλέξει οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να ενημερωθεί η βάση του κόμματος και να εγκρίνει τον «μεγάλο συμβιβασμό» του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο Μέρκελ.

Το φιλί

Την μία ημέρα τον κάρφωσε και την άλλη τον φίλησε. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος την Τρίτη δημιούργησε θέμα με τον Στουρνάρα στις Βρυξέλλες και την Τετάρτη, λίγο πριν εισέλθουν στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων τον αγκάλιασε και να του έδωσε ένα φιλί -με λίγο επιδεικτικό τρόπο, καθώς παρόντες ήταν αρκετοί δημοσιογράφοι. Και όπως είπε κάποιος εκ των παρισταμένων «το φιλί του Ιούδα σε απ’ ευθείας μετάδοση»…

Έχασε τη θέση

Με το πρωθυπουργικό σκάφος πήγε, με αυτό της γραμμής επέστρεψε. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αν και πέταξε για τις Βρυξέλλες με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος, εντούτοις έμεινε εκτός από την πτήση της επιστροφής. Η επίσημη αιτιολογία για την παραμονή του Υπουργού στις Βρυξέλλες ήταν ότι έπρεπε να ασχοληθεί με ζητήματα… Προεδρίας. Όμως κάποιοι έσπευσαν να εξηγήσουν ότι ο «τσάρος» έμεινε εκτός, καθώς στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος του πήρε τη θέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα