Ζητείται λύση για τη Eurobank

Μπορεί η επικαιρότητα να έχει επικαλυφθεί από τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, ωστόσο η τραπεζική αγορά συνεχίζει να κρέμεται από τα… χείλη των εκπροσώπων των δανειστών. Κι αυτό γιατί όλοι αναμένουν με αγωνία την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και την τύχη της Eurobank.

Ως γνωστόν κεντρικός κυβερνητικός στόχος είναι η επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η θετική έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν θέσει ξεκάθαρα την άποψή τους. Ότι δηλαδή στην περίπτωση της Eurobank ο ρόλος του κράτους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι να περιοριστεί στον ρόλο του εγγυητή της κάλυψης της ΑΜΚ, τουτέστιν αν η ΑΜΚ δεν καλυφθεί στο σύνολό της από ιδιωτικά κεφάλαια, τότε οι μετοχές που δεν θα διατεθούν θα περιέλθουν στο ΤΧΣ.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα όλων αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank να γίνει με κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών, επομένως το ζητούμενο είναι αν αυτοί υφίστανται και έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον. Επ’ αυτού, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε πρόσφατα ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ΑΜΚ της τράπεζας παραμένει αμείωτο, ενώ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγω για μνηστήρες με ηχηρά ονόματα. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής στο οποίο γίνεται λόγος για ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από μεγάλους επενδυτικούς οίκους και κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι τρεις ειδικού τύπου επενδυτές έχουν δεσμευθεί, τόσο στις διοικήσεις της τράπεζας και του ΤΧΣ όσο και στην κυβέρνηση, να συμμετέχουν στην αύξηση με ποσά από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ έκαστος. Αναλυτικά, τα τρία επενδυτικά σχήματα είναι σύμφωνα με την Καθημερινή τα εξής:
α) Fairfax, Wilbur Ross, Fidelity και Capital Research: Πρόκειται για το σχήμα που είχε επενδύσει με μεγάλη επιτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Το σχήμα είναι πεπεισμένο για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ στελέχη του που έχουν συναντηθεί με τον Αντώνη σαμαρά δηλώνουν εντυπωσιασμένα από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργό. Η Fairfax έχει ήδη εμπλακεί επιχειρηματικά με τον όμιλο της Eurobank (βλ. Eurobank Properties), ενώ η Fidelity και η Capital Research συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια τη κάθε μίας ξεχωριστά να ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.
β) York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch: Αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα private equities των ΗΠΑ, με τοποθετήσεις και στην Ελλάδα (η York μετέχει στην Τέρνα), ενώ και τα 5 funds κατέχουν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Εκπρόσωποι του σχήματος έχουν συμμετάσχει σε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και με το ΤΧΣ και εκτιμούν ότι το πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει μεγάλους καρπούς.
γ) Appolo Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 160 δισ. δολαρίων και εξειδίκευση στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως υπογραμμίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, πέραν των παραπάνω, ισχυρό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (π.χ. η BlackRock, η Third Point, η Wellington), αλλά και επενδυτές όπως ο G. Soros, ο J. Paulson κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα