Ζώα στην υπηρεσία του στρατού

Στο πεδίο της μάχης ρίχνονται, πέρα από τους ανθρώπους, και τα ζώα. Είναι γεγονός πως εδώ και αιώνες, πολλοί εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου «κατατάσσονται» στις ένοπλες δυνάμεις, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στους στρατιώτες.

Μάλιστα, έχουν καταγραφεί έως τώρα «στρατολογήσεις» περιστεριών, αρκούδων, μελισσών, δελφινιών και πολλών άλλων ζώων.

Το θέμα ήρθε πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα, όταν η Κριμαία αποσχίστηκε από την Ουκρανία και η Ρωσία κατάσχεσε τα «στρατιωτικά» δελφίνια της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο σκοπεύει να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί, καθώς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εκπαιδεύονταν για να ξεχωρίζουν τα εχθρικά υποβρύχια, να επιτίθενται σε αντιπάλους με μαχαίρια που ήταν δεμένα στο κεφάλι τους ή να λειτουργούν ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι οι μόνες χώρες που έχουν τέτοιο στρατιωτικό πρόγραμμα -οι ΗΠΑ διαθέτουν 75 δελφίνια μάχης- ενώ υπάρχουν κι άλλα ζώα που έχουν στρατευθεί.

 

Σκύλοι  

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι στην υπηρεσία του στρατού εδώ και αιώνες. Αναλαμβάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες αποστολές, όπως να μυρίζουν σε δρόμους ή σε κτίρια για βόμβες ή να εντοπίζουν εχθρούς. Έχουν σώσει αμέτρητες ζωές, ενώ μόνο στο στρατό των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή «υπηρετούν» περίπου 2.700 σκύλοι.

 

Μέλισσες 

Αν και ακούγεται τρελό, οι μέλισσες εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν βόμβες. Ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει να τις μάθουν να βγάζουν το κεντρί που χρησιμοποιούν για να μαζέψουν νέκταρ όταν μυρίζουν τα χημικά που περιέχουν οι βόμβες. Ακόμη βέβαια δεν έχει δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης.

 

Περιστέρια 

Τα συγκεκριμένα πτηνά χρησιμοποιούνταν ως αγγελιοφόροι, αλλά και ως «μονάδες» παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ένα περιστέρι με το όνομα «Σερ Αμί» έγινε ήρωας. Παρότι χτυπήθηκε από εχθρική σφαίρα και έχασε ένα πόδι, το περιστέρι παρέδωσε το μήνυμα χάρη στο οποίο σώθηκαν 194 Αμερικανοί στρατιώτες. Μάλιστα, για αυτή του την πράξη, το περιστέρι παρασημοφορήθηκε.

 

Αρκούδες 

Το 1942, ένα αρκουδάκι πωλήθηκε σε μία ομάδα Πολωνών στρατιωτών στο Ιράν, που ανήκαν στην 22η μεραρχία τροφοδοσίας του πυροβολικού και επρόκειτο να σταλούν στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ονόμασαν Βόιτεκ και το μεγάλωσαν οι ίδιοι. Όπως αποδείχθηκε, η αρκούδα είχε τις ίδιες αδυναμίες με τους στρατιώτες. Της άρεσαν τα τσιγάρα και οι μπύρες. Τελικά «κατατάχθηκε» στο σώμα και βρέθηκε στο μέτωπο, μεταφέροντας βλήματα κατά τη διάρκεια μαχών στην Ιταλία. Μετά από τον πόλεμο, ο Βόιτεκ μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα