Άλλα… νησιά (από τα χιόνια) Αλόννησος και Σκόπελος

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Αλοννήσου και της Σκοπέλου καθώς η σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τα νησιά τους έχει προκαλέσει σοβαρές ζημίες στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα η διαβίωσή τους να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Και τα δύο νησιά των Σποράδων παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (σ.σ. έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ο υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας), ενώ δεν υπάρχει ούτε νερό μιας και δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης.

Είναι χαρακτηριστικό –φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το τοπικό πόρταλ SkopelosNews.gr– ότι τα χιόνια στην Αλόννησο έχουν ξεπεράσει κατά περίπτωση ακόμη και τα 2,5 μέτρα ύψος ενώ μέχρι το πρωί της Τετάρτης (11/1) εξακολουθούσαν να είναι αποκλεισμένες οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (10/1) έφτασε στην Αλόννησο εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» στο οποίο επέβαιναν δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα – φορτωτές, αλλά και Στρατός για να βοηθήσει στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία.

Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίσθηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Με στοιχεία από το thepressroom.gr)

Διαβάστε επίσης