Έκαναν κομφετί το κατηγορητήριο

Είθισται όταν συζητείται στη Βουλή μία υπόθεση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, οι κατηγορούμενοι να είναι στην γωνία και να προσπαθούν με αγωνιώδη τρόπο να αποφύγουν τη βάσανο της προανακριτικής κι εν συνεχεία της πιθανής παραπομπής τους σε Εδικό Δικαστήριο. Πολλά τα παραδείγματα από το παρελθόν με τις ουκ ολίγες εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές που έχουν συσταθεί. Και φυσικά πάντα σε τέτοιες ειδικές συνεδριάσεις της Βουλής η κατηγορούσα αρχή ήταν σε θέση ισχύος και κέρδιζε τις εντυπώσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την Τετάρτη στη Βουλή έγινε το ακριβώς αντίθετο. Η Βουλή θα ψήφιζε για την παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων (δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών) με την κατηγορία ότι «λαδώθηκαν» από τη Novartis. Ποιος το λέει αυτό; Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι διεκδικούν το Όσκαρ μυθοπλασίας με την αρωγή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Μάλιστα η κα προϊσταμένη αποδέχθηκε όλα όσα είπαν οι τρεις μάρτυρες, οι οποίοι σε κανένα σημείο δεν έδωσαν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο και η καΤουλουπάκη όπως φαίνεται εκ της δικογραφίας δεν έκανε ούτε μία ερώτηση και φαίνεται ότι ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις του στυλ «μου είπαν», «εκτιμώ», «ακούγεται», «το συζητούσαν στην πιάτσα» και άλλες διάφορες ακράδαντες… αποδείξεις.

Με τόσο σαθρό κατηγορητήριο και τόσες αδύναμες μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν απόλυτα λογικό η κυβερνητική παράταξη, που εισήλθε στη συζήτηση ως κατηγορούσα αρχή, να αρκεστεί στο «πολιτικές ευθύνες» που ψέλλισε ο κ. Τσίπρας, όπως επίσης και στις αναιμικές ομιλίες των απρόθυμων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ακόμη και όταν οι «κατηγορούμενοι» αποκαλούσαν αρχισυμμορίτη τον πρωθυπουργό και αρχηγό τους, αυτοί δεν είχαν κουράγιο ούτε να αποδοκιμάσουν τους ομιλητές.

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής (που μας θύμισε τις εποχές της Ζωής Κωνσταντοπούλου) εξελίχθηκε σε ένα Βατερλό για την κυβέρνηση, ενώ οι «κατηγορούμενοι» μετέτρεψαν το κατηγορητήριο μέσω των παρεμβάσεων σε κομφετί, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί του χρόνου στις απόκριες, καθώς φέτος αυτή η χαρούμενη περίοδος ολοκληρώθηκε και ήδη έχουμε εισέλθει στην σαρακοστή.

 Οι δύο πρωταγωνιστές

Αναμφίβολα την παράσταση σε αυτή τη συνεδρίαση της Βουλής την έκλεψαν οι δύο πρωταγωνιστές της προηγούμενης περιόδου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (και αντιπρόεδρος σε τρεις κυβερνήσεις) διέλυσαν τη δικογραφία, ισοπέδωσαν τους ψευδομάρτυρες κι έθεσαν τους όρους της επόμενης ημέρας.

Από τις πλέον σημαντικές στιγμές ήταν τα δάκρυα του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος κατηγορείται ότι πρόλαβε να δωροδοκηθεί σε ένα μήνα που ασκούσε τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Η πλέον αλγεινή εικόνα ήταν ότι την ώρα που ο κ. Πικραμμένος δάκρυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,Παύλος Πολλάκης, χασκογελούσε στα υπουργικά έδρανα. Προφανώς για να μας υπενθυμίσει το ποιόν του. Σε ό,τι αφορά την ομιλία του, ο κ. Πικραμμένος υποστήριξε: «Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου, γιατί και εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 δεν αφήσαμε τότε τη χώρα να χρεοκοπήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε., ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κίνδυνο μπλακ άουτ, μεγάλες εκροές από τις τράπεζες».

Σε εξίσου άσχημη κατάσταση ήταν και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έφυγε υποβασταζόμενος από την καΓεννηματά από την αίθουσα μετά το τέλος της ομιλίας του.«Ουδεμία σχέση έχω με αυτό ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης και κάλεσε την κυβέρνηση «να ψάξει όσο θέλει». Ο ίδιος συνέχισε: «Είμαι εξοργισμένος για αυτή την άδικη συκοφαντία, όλα αυτά δεν έχουν βάση». Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε: «Διασύρομαι, συκοφαντούμαι και ερωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι με αυτό τον τρόπο; Δεν με ενδιαφέρει η πορεία αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτό που περνάω εγώ με την οικογένειά μου αυτό τον καιρό».

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σύζυγό του και την εταιρεία της, λέγοντας ότι «έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος», ενώ έκανε λόγο για δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία «αναπαράχθηκαν για να εξοντώσουν τον ίδιο και τη σύζυγό του». Επιπλέον, τόνισε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί, κάτι το οποίο «δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του». Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του «αισχρές και ψευδείς».

 Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά φαρμάκου, ενώ τόνισε: «Θα φτάσω μέχρι τέλους για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψή μου. Όσος κόπος και χρόνος και αν χρειαστεί. Δώσαμε πολλές μάχες για την πατρίδα και για τη διαφάνεια, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», και συνέχισε: «Με ανάμεικτα συναισθήματα επανέρχομαι στο βήμα της Βουλής. Διακατέχομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Επέλεξα να είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα κατά των εις βάρος μου κατηγοριών».

 Άδωνις Γεωργιάδης

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε από το βήμα της Βουλής έχοντας το «βλέμμα» του γυρισμένο στη γνωστή φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία είχε πρωτοσέλιδο τον ίδιο, με τον τίτλο «Τρία φάρμακα, τρία ψέματα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στον χαμηλότερο τζίρο της εταιρείας Novartis και υπογράμμισε ότι υπήρξε επί υπουργίας του ίδιου, ενώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τουλάχιστον έντεκα φάρμακα έχουν αυξηθεί». Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε ρίχνοντας ευθείες βολές κατά του γνωστού δημοσιογράφου κ. Βαξεβάνη. Ο ίδιος είπε: «Η ψευδομάρτυς λέει ότι έδωσα στη Novartis 65 εκατ. και πήρα δύο. Αυτό είναι ψέμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στη Novartis», συνεχίζοντας: «Εσείς δεν βάζετε νέα φάρμακα της Novartis στη λίστα; Ο κ. Ξανθός έχει βάλει ήδη 14 νέα φάρμακα της Novartis. Φαντάζεστε να λέμε για όποιον υπουργό βάζει νέα φάρμακα στη λίστα ότι τα πήρε;» Τέλος, ο πρώην υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «σκευωρία». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα ζητήσει άμεσα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, ενώ υποστήριξε ότι θα ησυχάσει μόνο εάν μπουν φυλακή οι σκευωροί.

 Μάριος Σαλμάς

«Πάντα όταν ανέβαινα στο βήμα της Βουλής είχα κάποιο λόγο. Τώρα είναι η πρώτη φορά που δεν έχω κανέναν». Έτσι ξεκίνησε τον λόγο του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, και κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό του. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία Novartis τον έχει «στο μάτι»,  καθώς και ότι έκανε σωστές κινήσεις που ωφέλησαν τον ελληνικό λαό και όχι το αντίθετο. «Όπως διαβάζω ήμουν υπ’αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν», τόνισε ο κ. Σαλμάς. Επίσης, μίλησε για την τιμή των φαρμάκων και υπογράμμισε ότι πήρε μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ανδρέας Λοβέρδος

«Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό και του υπενθυμίζω ότι τη φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα αλλά σκληρά, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράστασης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος«Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο δεν γνώριζα, όπως ισχυρίζονται, τον Φρουζή αλλά και κανένα άνθρωπο της Novartis. Άθλια ψέματα. Αυτοί για τους οποίους λένε ότι υπήρξαν συνεργάτες μου, όπως ο κ. Μανιαδάκης, δεν υπήρξαν ποτέ. Το φάρμακο για το οποίο συζητάνε το ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΦ, άθλιοι συκοφάντες. Άθλια ψέματα από αδίστακτους κουκουλοφόρους. Τα συνθλίβω όλα στις μηνύσεις μου».

 ΣΑΜΑΡΑΣ: «Θα σας νικήσουμε και θα λογοδοτήσετε»

 Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όχι μόνο αντέκρουσε τις κατηγορίες, αλλάσάλπισε αντεπίθεση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι«θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε. Εμένα οι λογαριασμοί μου θα ανοίξουν. Θα ζητήσω ο ίδιος να ανοίξουν. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές. Το να λογοδοτήσετε δεν είναι θέμα αντεκδίκησης για αυτούς που σήμερα ταλαιπωρείτε. Εγώ τον Τσίπρα δεν τον έβρισα ποτέ. Αυτός με αποκαλούσε γερμανοτσολιά. Δεν θα σταματήσουμε απλώς. Θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε».

Ο κ. Σαμαράς μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του: «Αν βάζουν ανωνύμους, δήθεν προστατευόμενους, δήθεν μάρτυρες να σπιλώνουν με σαθρές κατηγορίες, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, με αντιφατικές μάλιστα μαρτυρίες, τότε πού βρισκόμαστε; Μας κατηγορούν με στημένους ψευδομάρτυρες και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ο Φρουζής αποκάλεσε ανάλγητη την πολιτική της κυβέρνησής μου για το φάρμακο. Δίπλα του καθόταν ο κ. Ξανθός.Όταν εμείς ψηφίζαμε μέτρα με τα οποία περιορίστηκε δραστικότατα η διαφθορά στο φάρμακο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε αυτά τα μέτρα και στήριζε ανοιχτά τους φαρμακοβιομήχανους. Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι εμείς χτυπήσαμε τη διαφθορά στο φάρμακο και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έκανε πλάτες. Πρώτα έφτιαξαν το σενάριο, μετά άρχισαν να το διαφημίζουν και στο τέλος μπήκαν και οι ηθοποιοί. Δεν ψάξατε για τους ενόχους. Τους επιλέξατε πολύ νωρίτερα τους ενόχους εσείς οι ίδιοι. Ο προστατευόμενος μάρτυρας που προσπαθεί να με εμπλέξει καταθέτει τέσσερις φορές χωρίς να πει τίποτα για μένα. Και ξαφνικά θυμήθηκε τον πρώην πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Μάχη για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου»

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι διακυβεύεται η  δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».

«Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpogrosso της προανακριτικής επιτροπής. Στόχος είναι να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα. Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας», ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό. Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».

Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι τώρα που άνοιξαν ξαφνικά όλα σχεδόν τα εθνικά θέματα, με αιχμή την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο και για τα οποία καταλόγισε ανεπάρκεια στην κυβέρνηση, έρχεται η υπόθεση Νοvartis με εκφοβισμό των θεσμών. «Στέλνω μήνυμα στους αδέκαστους δικαστές και τους ζητώ να σταθούν όρθιοι στο όνομα του Δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Το βαθύ κράτος επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει».

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Αίτημα να βγει η κουκούλα από τους ψευδομάρτυρες»

Υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή, όσον αφορά την υπόθεση Novartis, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κατέθεσε εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει τον νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος, και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει πως μόνο έτσι πρέπει προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», όπως υποθέτει, ενώπιον της κυρίας εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009. Και μάλιστα –υπογραμμίζει– θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει επίσης ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας,ευρίσκετο την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας. Εξηγεί, δηλαδή, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων, το δε υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας, και το υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα