Έρχονται κι άλλες συλλήψεις για το κύκλωμα των εκβιαστών

Διευρύνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στις φυλακές Κορυδαλλού. Συμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχουν στην διαθεσή τους οι ανακριτές διαφθοράς προεκυψαν στοιχεία για νέα προσωπα και προσεχώς αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα συλληψης.

Εντωμεταξυ, αποκαλυπτικές ειναι οι απολογιες των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Ειδικότερα, στην πλήρη αρνηση των κατηγοριών προέβη απολογούμενη η Μαρία Μουζακίτη.

«Δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχα στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου δεν γνώριζα περί διοργάνωσης τέτοιας πράξης ούτε είχε σκοπό να συμμετάσχω. Οταν αντιλήφθηκα ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν μου είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσα, επειδή ανέκαθεν μου άρεσε ό,τι σχετικό με τις πτήσεις (έχω εργαστεί ως αεροσυνοδός) αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσα αλλά απομακρύνθηκα και από το σχετικό φιλικό μου περιβάλλον. Την απόπειρα απόδρασης του Π.Βλαστό με ελικόπτερο την πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ».

Η ίδια αναφερθηκε και στην σχέση της με την πρωην συντροφο του Βλαστού, Πένυ Καρπούζου, ενώ διεψευσε τον ισχυρισμό της «Λίτσας» ότι δήθεν εκείνη μετέφερε όπλο.

«Ουδέποτε αντιλήφθηκα ότι τα ποσά που μου δόθηκαν από την Πένυ Καρπούζου και τη Λίτσα Βλαστού τυχόν προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η σχέση της τότε φίλης μου και συνεταίρου μου Πένυς Καρπούζου με τον Π. Βλαστό άρχισε και εξελίχθηκε σε μία περίοδο που είχα βρεθεί σε μία έντονη και ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση. Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγο της κρίσης. Η Καρπούζου με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τί συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις.

»Από τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψα κάθε επαφή με την Καρπούζου, με την οποία μάλιστα ήρθαμε σε ρήξη ενώ οι τηλεφωνικές μου επαφές με το Βλαστό συνεχίστηκαν ως την άνοιξη του 2013 με δική του και μόνο πρωτοβουλία.

»Με την Αγγελέτου έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μία μόνο φορά για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο Βλαστός. Με την Καρπούζου είχαμε πάει 3-4 φορές στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank για να δούμε τις κινήσεις κάποιου στελέχους της, ο οποίος όπως είπε ο Βλαστός “είχε πακέτο” εννοώντας πολλά χρήματα.

»Ούτε ο Βλαστός, ούτε η Καρπούζου, ούτε και η Λίτσα μου είχαν πει για ποιό λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις και τί σκόπευαν να κάνουν. Το σχέδιο με το στέλεχος της Τράπεζας ήταν να του ριχτεί η Καρπούζου και όχι εγώ.

Στις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με τον Βλαστό το κύριο θέμα ήταν πού πηγαίναμε, τί κάναμε, με ποιόν μιλάγαμε με την Καρπούζου γιατί ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν του λέει ψέμματα. Για αυτό τσακώθηκα πολύ άσχημα με την Καρπούζου. ο ίδιος ο Βλαστός μου είχε πει ότι κάτι παίζει με μια δικηγόρο.

»Όταν χώρισα ήμασταν όλη μέρα με την Καρπούζου και στα τηλέφωνα με το Βλαστό. Μας είχε κάνει δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας, η Καρπούζου είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια μας και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο και πήγαινα περιστασιακά».

 

Π. Καρπούζου: «Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι»

Από την πλευρά της η Πένυ Καρπούζου επαναλαμβάνει όσα έχει καταθέσει και στις προανακριτικές της καταθέσεις και αρνείται τις κατηγορίες. Η ίδια λέει:

«Για το όπλο που φέρεται ότι έδωσα στο Βλαστό το Νοέμβριο του 2011, γνωρίζω από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στο σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί.

»Είχα ξεκαθαρίσει στο Βλαστό από την αρχή της γνωριμίας μας ότι λόγω της στέρησης ελευθερίας που είχα από τα 19 μου και λόγω του παιδιού μου που το μεγαλώνω μόνη μου, χωρίς βοήθεια, δεν θέλω να με ανακατέψει ποτέ σε κάτι που θα στερηθώ πάλι την ελευθερία μου. Και εκείνος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολλές ερωτήσεις γα τις δραστηριότητές του.

»Με τη Λίτσα είχα τσακωθεί τον Ιανουάριο του 2012 γιατί μου είχε κλέψει 600 ευρώ από το συρτάρι μου. Το είπα στο Βλαστό αλλά δεν με πίστεψε.

»Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είμαι στην παρέα αυτή με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως του τα πήρε του Π. Βλαστού και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων από ποιόν έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. Οσα λέει για μένα τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στα ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα».

 

Τι ισχυρίστηκε η Αδ. Αγγελέτου

Ως προς την συνήγορο του Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου, η ίδια είπε στους ανακριτές:

«Ουδέποτε παρέλαβα είτε αό τη Λίτσα Βλαστού είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές. Η Λίτσα μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Π. Βλαστό. Εγώ της απάντησα ότι το θέμα αφορά αυτούς τους δύο και σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκοντων εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Π. Βλαστό. Η σύγκρυση θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος του Βλαστού είχε αποκαλύψει την πραγματική της συμμετοχή στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Είμαι βέβαιη ότι αυτός είναι ο λόγος που η Βλαστού στρέφεται εναντίον μου».

 

Αρνείται τα πάντα ο Γ. Βερεσές

Στην πλήρη αρνηση των κατηγοριών προέβη και ο Γ. Βερεσές.

«Η εμπλοκή μου στην υπόθεση της έκρηξης στη Λάρισα ήταν συμπτωματική και στην ουσία δεν συμμετείχα σε αυτή. Γνώρισα τον Ευκλ. Θεοχαράκη τον Ιούλιο του 2013 και επειδή γνώριζα ότι εργαζόταν σε εργολάβο του ζήτησα να με πάρει στη δουλειά καθώς ήμουν ανεργος. Τότε μου είπε να πάμε για δουλειά στη Λάρισα. Κατά τη διαδρομή δεν μου είπε τίποτα για το σκοπό της μετάβασής μας. Αφού φτάσαμε στη Λάρισα σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο δυο τετράγωνα πιο πάνω από την οδό Μανδηλαρά, όταν ο Θεοχαράκης εντόπισε το σημείο που έψαχνε έβγαλε κάποια πράγματα από το πορτ μπαγκάζ και ξεβίδωσε ένα ηχείο από το εσωτερικό του οποίου έβγαλε ένα αντικείμενο σαν μπάλα του ράγκπυ. Σε ερώτηση μου απάντησε ότι ήταν βόμβα. Την τοποθέτησε μόνος του».

 

Οι άλλοι απολογούμενοι

Απολογούμενη η πρώην συντροφος του Βλαστού Ιωάννα Χήρα αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε οτι η εμπλοκή της στην υπόθεση οφείλεται “στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλεύεται σφάγια.

Ενδιαφερον έχει και η καταθεση της Ευριδίκης Χριστοδουλοπούλου η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα καθώς φερεται να παρέδωσε έξω από το φούρνο «χωριάτικο» το ποσό των 2.000 ευρώ στον Fejzulla Taulant ως αμοιβή για την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστου. Η κατηγορουμένη, αναφέρει:

«Αρνούμαι την κατηγορία. Ποτέ δεν έδωσα χρήματα γιατί δεν είχα πάρει από πουθενά χρήματα για να δώσω. Ο Βλαστός μου είχε πει στο δικαστήριο στις 12.1.2015 ότι θα με έπαιρνε κάποια κοπέλα τηλέφωνο για να μου δώσει κάποια χρήματα για να τα δώσω σε κάποιον Αλβανό, που ήθελε να βοηθήσει. .Δεν θυμάμαι αν ο Βλαστός μου το είπε στο δικαστήριο ή τηλεφωνικώς ότι «θα πας στο φούρνο Χωριάτικο στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 13.00 και εκεί θα είναι κάποιος Αλβανός και θα ζητήσει τη Χριστίνα». Μου είπε «δε χρειάζεται να ξέρει το πραγματικό σου όνομα και το αυτοκίνητο σου». Πήγα γύρω στις 13.00 και φορούσα όλα κόκκινα. .Εγώ δεν είχε πει στο Βλαστό στο τηλέφωνο ότι δεν έχω μαζί μου τα χρήματα και ότι δεν μίλησα με μια κοπέλα για να μη βρω το μπελά μου. Δεν είχα κανένα τηλέφωνο ούτε του Βλαστού, ούτε του Αλβανού για να επικοινωνήσω μαζί τους. Όταν πέρασε λίγο η ώρα αφού ρώτησα έναν άσχετο αν περιμένει τη Χριστίνα, σηκώθηκα και έφυγα. Όταν έφτασα πλέον στο Περιστέρι μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι δεν ήρθε ο άνθρωπός. Με παρακάλεσε και γύρισα πίσω. Δεν μπορούσα να αρνηθώ από φόβο και υποχρέωση. .Ήρθε ένας νεαρός και μου είπε ότι περίμενε ότι περίμενα τη Χριστίνα και περάσαμε απέναντι στο αυτοκίνητό μου..Μου είπε ότι τον έστειλε ο φίλος και εγώ του είπα ότι δεν έχω τίποτα να του δώσω. Μετά εγώ έφυγα, δεν έχω συμβάλλει σε τίποτα άλλο. Ο Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον αδελφό μου ..με αποκαλεί «Βίκυ,Βικάκι, Βικούλα» γιατί έτσι μιλάει έτσι σε όλους είναι το στυλ του.

-Ανακριτής: Ήταν κάτι σαν ραντεβού στα τυφλά; Ποιο το νόημα του ραντεβού; Του δώσατε κουλουράκια από το «χωριάτικο»;

-Απάντηση: Δεν του έδωσα τίποτα. Το νόημα του ραντεβού ήταν ότι πήγα αναγκαστικά μετά τις πιέσεις του Βλαστού.

Τις κατηγοριες που του αποδίδονται οτι δηλαδή μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκλημητικής οργάνωσης έναντι αμοιβής, αρνήθηκε απολογούμενος και ο σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Κορυδαλλοού Γεωργιος Σκάλκος. Ο κατηγορούμενος, φέρεται να είχε συναντήσεις σε συνεργείο αυτοκινήτων της μητέρας του στον Πειραιά με την Λίτσα, η οποία του μετέφερε μηνύματα από τον Παν. Βλαστό που κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων προκειμένου να τα μεταφέρει στον Σ. Εμμανουήλ.

«Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή μου στην υπόθεση, πολύ περισσότερο η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση» αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα πού κατέθεσε στους ανακριτές.” Η μοναδική αναφορά μου στην υπόθεση γίνεται από τη «Λίτσα» η οποία όπως λέει είναι εντελώς αναξιόπιστη και τα όσα καταθέτει σχετικά με εκείνον είναι ψευδή. Στην απολογία του ο σωφρονιστικός υπάλληλος ζητεί μάλιστα να γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι την επίμαχη περίοδο – τον Αύγουστο του 2014 – ήταν στη Μάνη.

«Όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πως μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει στην εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε. Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό. Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετα την απολογία του και ο Fejzulla Taulant, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστού και φέρεται να έλαβε ως αμοιβή στο φούρνο «Χωριάτικο» για αυτό το ποσό των 2000 ευρώ από την Ευριδική Χριστοδουλοπούλου. Στην απολογία του υποστήριξε: «Αρνούμαι την κατηγορία, δεν έχω πάει στο «χωριάτικο» δεν ξέρω καμία κυρία. Εγώ δεν ήμουν στο ραντεβού ούτε ξέρω το Βλαστό. Εγώ εκείνη την ημέρα ήμουν για καφέ στην Νέα Φιλαδέλφεια με την κοπέλα μου και ένα Αλβανό».

Διαβάστε επίσης