Έρχονται νέες διαδηλώσεις στη Βοσνία

Το μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς προειδοποίησε ότι την «1η Μαρτίου ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις με στόχο την επαναφορά του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Γι’ αυτό, αποστολή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι η διαφύλαξη της συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία όχι μόνον έφερε ειρήνη, αλλά και επιβεβαίωσε και τις σχέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας ως οντότητας της Βοσνίας, τόνισε ο κ. Ραντμάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, σε ομιλία του στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάκληση του γενικού προξένου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις ΗΠΑ, Μπράνε Πέτσανατς, με την οποία ο κ. Ραντμάνοβιτς διαφώνησε, υπογραμμίζοντας ότι είναι καταστροφική για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων, των Κροατών και των Σέρβων, στις 13 Φεβρουαρίου, ανακάλεσε τον γενικό πρόξενο της Βοσνίας επειδή διοργάνωσε στο Σικάγο εκδήλωση για την 9η Ιανουαρίου, Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ραντμάνοβιτς ανήγγειλε ότι θα υποβάλει αίτημα για την «προστασία των συμφερόντων των οντοτήτων». Για να ισχύσει η απόφαση της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, πρέπει να ληφθεί ομόφωνα. Επειδή αυτό δεν επιτεύχθηκε στην περίπτωση του γενικού προξένου στις ΗΠΑ, δόθηκε το περιθώριο στο μέλος που καταψήφισε την απόφαση σε διάστημα 72 ωρών να δηλώσει, αν η απόφαση είναι καταστροφική για τα ζωτικά συμφέροντα της οντότητας. Για την απόφαση παίρνει θέση η Βουλή της οντότητας σε διάστημα 10 ημερών.

Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είπε ότι η Σερβική Δημοκρατία, με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον, έχει δικαίωμα να προστατεύσει την οντότητα και το λαό και ότι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχώς «υπάρχουν ομάδες που θέλουν επιστροφή στα παλιά και να επιβάλουν τη δική τους βούληση».

Ο κ. Ραντμάνοβιτς είπε ότι τα άλλα δύο μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς, δεν είχαν επιχειρήματα για την ανάκληση του γενικού προξένου και ότι έλαβαν λανθασμένη απόφαση.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη συνέχεια στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας ήταν τυχαίες.

«Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν πρόκειται για πίεση στον γενικό πρόξενο, αλλά για πίεση με στόχο την αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας. Βασικό αίτημα των διαδηλώσεων είναι να καταργήσουμε την προεδρία της Βοσνίας, τα καντόνια, κι αυτό προχωρά» είπε ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι Μουσουλμάνοι συνεχώς γιορτάζουν την 1η Μαρτίου ως γιορτή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αν και με καμία πράξη δεν έχει καθοριστεί ως επίσημη γιορτή και θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να γιορτάζεται η 9η Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης