Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας του Λυγουριού, ο άνθρωπος που τάιζε καλλιτέχνες, πολιτικούς και θεατρόφιλους

Μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες των παραστάσεων στην Επίδαυρο, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας των καλλιτεχνών, ο Λεωνίδας Λιακόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Η ταβέρνα με το όνομα του γνώρισε μεγάλες πιένες, καθώς οι πρωταγωνιστές, πολιτικοί, αλλά και το κοινό μετά τις παραστάσεις έκλεινε ραντεβού στην εμβληματική ταβέρνα του, η οποία είχε ως διακόσμηση τις αμέτρητες φωτογραφίες του Λεωνίδα Λιακόπουλου με τεράστιους καλλιτέχνες, αλλά και πολιτικούς όπως τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Φρανσούα Μιτεράν και άλλους.

Κανείς πλην των αρχαιολόγων δεν έχει συνδεθεί τόσο πολύ με ένα αρχαίο θέατρο όσο ο Λεωνίδας Λιακόπουλος. Πρωταγωνιστής του τόπου εκτός σκηνής, έζησε επί δεκαετίες μέσα στον καλλιτεχνικό κόσμο και τους θεατρόφιλους που κατέβαιναν για τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με το μαγαζί του να είναι το κλασικό στέκι, πολιτικών, ηθοποιών και του κοινού που συνωστίζεται στα τραπέζια του μετά τις παραστάσεις.

Το 1953 ξεκίνησε να λειτουργεί σαν καφενεδάκι. Ένα χρόνο αργότερα κατεβαίνει στην Επίδαυρο για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο. Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος, σε ένα μέρος χωρίς ρεύμα –το ρεύμα έφτασε στη δεκαετία του 60, το 1961 στην παράσταση της Μαρία Κάλλας – σερβίρει «λίγο απ όλα».. Μινωτής, Παξινού Κωτσόπουλος ήταν οι πρώτοι τακτικοί θαμώνες ενώ το μαγαζί μετατρέπεται σιγά σιγά σε οικογενειακή ταβέρνα, με την Κάκια, τη γυναίκα του Λεωνίδα να παίρνει μαθήματα μαγειρικής από την Παξινού. Ο Θάνος Κωτσόπουλος πάντρεψε τότε το ζευγάρι, ενώ τα παιδιά τους ο Νίκος και ο Γιώργος μεγαλώνουν κυριολεκτικά στην αγκαλιά των ηθοποιών.

Ο Λεωνίδας έμαθε να αγαπά το θέατρο, να ακούει προσεκτικά μυστικά και εξομολογήσεις, να παρηγορεί και να ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες που έβλεπαν το μαγαζί του σαν δεύτερο σπίτι, σπιτικό φαγητό και οικογενειακές σχέσεις με όλους. Οι φωτογραφίες στους τοίχους του μαγαζιού είναι ένα μουσείο του θεάτρου. Κανένας δεν προσπερνάει χωρίς να σταθεί την Κάλλας, τον Τσαρούχη, τον Κουν, όλους σχεδόν τους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου.

Οι διάσημοι

Ο Μιτεράν τίμησε την κουζίνα της Κάκιας, η Μελίνα και ο Ντασέν, η Συνοδινού και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ με το Θόδωρο Αγγελόπουλο, η Πίνα Μπάους, ο Ίθαν Χοκ και ο Kέβιν Σπέισι. Ο  Μπέρνσταϊν, ο Ανδρέας παπανδρέου, ο Πίτερ Χολ, ο Πίτερ Μπρουκ, ο Βουτσινάς, η Βουγιουκλάκη, η Καρέζη, η Κατσέλη, ο Κούρκουλος, όλο το ελληνικό θέατρο. Η λίστα των ανθρώπων που έφτασαν στον Λεωνίδα είναι ατέλειωτη.

Με τις εποχές να αλλάζουν, ο Λεωνίδας δεν έχασε ποτέ την αίγλη του. Ούτε την αγάπη όλων που θεωρούσαν σχεδόν υποχρέωση να περάσουν από εκεί, να χαιρετήσουν όλη την οικογένεια που συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και τα ηνία έχουν αναλάβει η Κάκια, ο Νίκος και ο Γιώργος, ενώ η τρίτη γενιά Λιακόπουλων, τα παιδιά τους,  τρέχουν ανάμεσα στα τραπέζια βοηθώντας τον κόσμο που καταφθάνει μετά το θέατρο.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα