Αλέξης Τσίπρας: Η ανεργία θα μειώνεται 2,5% ετησίως

«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

Παραλλήλως ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία, όπως είπε,  κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους, διευκρινίζοντας ότι «για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτίσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι το 1/3 των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους, ενώ ανέφερε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που παραβιάζουν συστηματικά την νομοθεσία.

Ο πρωθυπουργός άφησε και αιχμές αναφέροντας ότι «όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα».

Τι είπε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον ΕΦΚΑ

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την διαχρονική αδιαφάνεια, τον ανορθολογισμό και τον κατακερματισμό που διέκρινε το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Ανέφερε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το 2015 η κυβέρνηση του παρέλαβε ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ και ότι ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από 780 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ για το 2019 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ σε ότι αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυσή τους και την επανεκπαίδευσή τους. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και θα καλύψει αρχικά 50.000 εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης