Αλεξη-κέραυνο ο Κούγιας (στις φάπες…)

Ο Αλέξης Κούγιας για δύο πράγματα ξεχωρίζει στην δημόσια ζωή της χώρας: για την σταθερότητα των απόψεών του και για το ότι δεν μπορεί κανείς να τον ξυλοκοπήσει. Αναμφίβολα θα έχετε ξαφνιαστεί με τον πρόλογο του κειμένου. Δίκιο έχετε. Απλά είπαμε να αστειευτούμε λίγο, καθώς δεν είμαστε οι καταλληλότεροι για να διερευνήσουμε τον ψυχικό κόσμο του ανδρός. Δεν έχουμε σπουδάσει την ψυχιατρική για να πάρουμε θέση. Σίγουρα έχουμε ξαφνιαστεί ουκ ολίγες φορές με την ταχύτητα στην αλλαγή απόψεων του Αλέξη Κούγια. Ο σημερινός εχθρός είναι αυριανός φίλος και τανάπαλειν.

Πολλοί θα υποστηρίξουν μα ποιος ασχολείται με το τι λέει ο Κούγιας: «Έχει ξεπεράσει τα όρια του γραφικού». Ακόμη και με την καθημερινή έκθεσή του στα ΜΜΕ επί παντός επιστητού μάλλον προκαλεί την θυμηδία παρά την προσοχή του κοινού σε αυτά που λέει, ή πιο σωστά σε αυτά που καταγγέλλει.

Βέβαια στην εγκυκλοπαίδεια Αλέξης Κούγιας, τα επεισόδια στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει και τους ξυλοδαρμούς εναντίον του έχουν ξεχωριστούς τόμους. Είθισται εάν κάποιος «τις φάει» να το καταπιεί φοβούμενος την καζούρα και τον ευτελισμό. Αυτά ισχύουν για τους άλλους, όχι για τον Κούγια. Ο Αλέξης θεωρεί ότι με το να προβεί σε ανακοίνωση ότι εδάρη κερδίζει πόντους. Δεν εννοούμε σε ύψος, κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Αυτό δεν μας αφορά.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον ξυλοδαρμό του από τον Δημήτρη Μελισσανίδη την προηγούμενη Παρασκευή σε ρεστοράν στην Βουλιαγμένη. Ο ίδιος λέει πως οι συνοδοί του Μελισσανίδη τον κρατούσαν για να τον γρονθοκοπεί το αφεντικό της ΠΑΕ ΑΕΚ. Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κούγιας τις έφαγε.

Ανατρέξαμε στο αρχείο για να δούμε με πόσους έχει τσακωθεί ο Κούγιας και πόσοι από αυτούς τον έδειραν. Κι εκεί χάθηκε η μπάλα. Πιο εύκολο είναι να βρούμε το αντίθετο. Δηλαδή ποιος δεν έδειρε τον Κούγια. Ο Αλέξης έχει φάει ξύλο μέχρι και από την πρώην σύζυγό του, την Βατίδου. Ας θυμηθούμε ορισμένες από τις περιπέτειες του Αλέξη.

Η είσοδος στο Alter

Ήταν αρχές άνοιξης του 2004. Ο Αλέξης κάνει ντου στο ALTER για να παρέμβει στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Η σιδερένια αυλόπορτα του σταθμού είναι ανοιχτή, αλλά ο Αλέξης για να δείξει ότι είναι κομάντο σκαρφαλώνει την καγκελόπορτα. Από δίπλα η Βατίδου. Κι εκεί που ο Αλέξης είναι στο απόγειο της δόξας καβάλα στην καγκελόπορτα σαν τον Ιβανόη στο άλογο, η Βατίδου κάνει το λάθος και πιάνει το πόμολο και ανοίγει η πόρτα, με τον Αλέξη να αιωρείται ετοιμόρροπος λες και βρέθηκε καβάλα σε άγριο άλογο σε ροντέο του Τέξας. Το γέλιο προκαλεί μέχρι και λιποθυμίες. Τελικά, ο Αλέξης δεν μασάει και εισβάλλει στο στούντιο. Ένας σεκιουριτάς στέκεται απλά όρθιος και ο Αλέξης παίρνει φόρα και πέφτει πάνω του. Ο σεκιουριτάς δεν μετακινείται. Και ο ασυγκράτητος Αλέξης κάνει μία εντυπωσιακή βουτιά, σαν αυτές που μαθαίνουν οι παλαιστές της ελληνορωμαϊκής, και σωριάζεται στο έδαφος σε ζωντανή λήψη καταγγέλλοντας ταυτόχρονα άγριο ξυλοδαρμό! Μιλάμε για μία ιστορική στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης.

Το αιματοβαμμένο διαζύγιο με την Εύη Βατίδου

Ο Αλέξης Κούγιας και η τότε σύζυγός του Εύη Βατίδου είναι στα μαχαίρια, καθώς αποφάσισαν να χωρίσουν. Όπου υπάρχει Κούγιας στην μέση, τίποτα δεν μπορεί να είναι ήρεμο. Οι διενέξεις του ζεύγους έχουν γίνει το πρώτο θέμα στα περιοδικά life style. Όμως ο Κούγιας δεν έχει καταφέρει να γίνει σκετς στις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο. Γι’ αυτό κάνει το μεγάλο μπαμ και τα καταφέρνει. Ήταν Σάββατο, 9 Φλεβάρη του 2008, λίγες ημέρες πριν από την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Με αφορμή τα παιδιά του ζεύγους, ο Κούγιας καταφέρνει να τον δείρει η σύζυγός του, Εύη Βατίδου. Όμως η κα Βατίδου απέναντι στον άοπλο Αλέξη φέρθηκε μπαμπέσικα, καθώς χρησιμοποίησε γόβα-στιλέτο, που προφανώς της είχε… αγοράσει ο Κούγιας. Έτσι ο Αλέξης με θλαστικά τραύματα κοντά στο μάτι οδηγείται για βραχεία νοσηλεία στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Πάντως, δεν είχε πρόβλημα και πόζαρε στους φωτογράφους με τα αίματα! Λίγες ημέρες αργότερα μετά το επεισόδιο εξηγούσε το γιατί εδάρη: «Η Εύη είναι ένα καλό κορίτσι. Την επηρέασαν κάποιοι, οι οποίοι ζήλευαν τον γάμο μας, ότι θα μπορούσε να γίνει κορυφαία παρουσιάστρια στην τηλεόραση. Θα μπορούσαμε να μην έχουμε χωρίσει με την Εύη. Και ομολογώ ότι εγώ έφερα την σχέση μας στα άκρα, γιατί είμαι τόσο “κολλημένο μυαλό” που θεώρησα ότι από την στιγμή που μου είχε υποσχεθεί, στην αρχή της γνωριμίας μας, ότι δεν την ενδιαφέρει πια η δημοσιότητα, θα έπρεπε να το τηρήσει. Αλλά δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η σύζυγος και μητέρα των παιδιών μου θα μπορούσε να είναι παρουσιάστρια ενός πρωινού προγράμματος. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς, ενώ είχε την ευκαιρία με εμένα να φάει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να γνωρίσει τον Πατριάρχη, να συνομιλήσει με τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας, εκείνη ήθελε να κάνει εκπομπή με τον Δημήτρη Παπανώτα». Μετά από αυτή την εξήγηση και το περιστατικό, ο Σεφερλής στις επιθεωρήσεις του λάνσαρε το καπέλο γόβα στιλέτο και δεν μας έμεινε άντερο.

Το Παναχαϊκή-ΑΕΚ του 2015

Ο Αλέξης Κούγιας παραλίγο να… συγχωνεύσει την Παναχαϊκή με την Κόρινθο, και κατά γενική ομολογία απέτυχε παταγωδώς όταν ανέλαβε την μεγάλη ομάδα της Αχαΐας, την οποία λειτουργεί σήμερα με υγεία ο Κώστας Κατσουράνης. Στο ματς με την ΑΕΚ στην Football League, σε μία χρονιά που η «Ένωση» έκανε περίπατο και ανέβηκε για πλάκα, ο Αλέξης Κούγιας προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, μετά το τέλος του αδιάφορου βαθμολογικά αγώνα για την… διαιτησία. Νωρίτερα, όμως, τι είχε συμβεί; Το γήπεδο της Κορίνθου –όπου είχε μεταφέρει την Παναχαϊκή επειδή στην Πάτρα τον έβριζαν όλοι– ήταν γεμάτο από οπαδούς της ΑΕΚ που τον έβριζαν ασταμάτητα. Εκείνος θέλησε να πλησιάσει έναν οπαδό για να του κάνει… μήνυση, δημιουργήθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις και τελικά έφυγε από το γήπεδο ελαφρώς δαρμένος και με σκισμένη την μπλούζα.

Επί εποχής Τροχανά

Βέβαια, με τους οπαδούς της ΑΕΚ είχε προϊστορία. Το καλοκαίρι του 1996 ο Τροχανάς ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι σε διαπραγματεύσεις με την ENIC για να πουλήσει τις μετοχές του, καθώς οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν του επιτρέπουν ούτε να περάσει έξω από την Νέα Φιλαδέλφεια. Έτσι, ο Μιχάλης Τροχανάς πείθει τον Κούγια και τον κάνει πρόεδρο της ΠΑΕ. Στις αρχές Ιουλίου η ΑΕΚ ξεκινά την προετοιμασία της για την νέα σεζόν, με τον Κούγια να φθάνει στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας για τον καθιερωμένο αγιασμό. Όμως οι οπαδοί της ΑΕΚ έξω από την θύρα των επισήμων τον στριμώχνουν και τον ξυλοφορτώνουν, προτρέποντας τον να μην μπει μέσα. Τελικά μπαίνει στο γήπεδο σκισμένος και ξυλοφορτωμένος, ενώ ο ίδιος δεν παραδέχεται ότι τις έφαγε, αν και το ξύλο μεταδόθηκε από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αργότερα, όταν η ΑΕΚ πέρασε στην ENIC, ο Κούγιας επιτέθηκε στον Τροχανά κατανοώντας με καθυστέρηση ότι τις άρπαξε για άλλον.

Τις έφαγε στην Ριζούπολη ως… κατάσκοπος!

Ο Αλέξης Κούγιας είχε πάει να… κατασκοπεύσει τον Απόλλωνα στην Ριζούπολη, διότι ήταν ο επόμενος αντίπαλος της Παναχαϊκής, αλλά η παρουσία του εξόργισε κόσμο. Το τι ακριβώς έγινε το περιέγραψε ο ίδιος στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ την επόμενη μέρα:

«Ειδοποιήσαμε την διοίκηση του Απόλλωνα ότι μαζί με τον Φυντάνη θα πηγαίναμε να δούμε το παιχνίδι. Μας είπαν ότι θα μας υποδεχτούν. Είχε αρχίσει το ματς, καθίσαμε στις θέσεις μας και δέχθηκα μια κλωτσιά στο κεφάλι. Γυρίζω και βλέπω έναν άνθρωπο με μούσι που είναι ο πρόεδρος της ομάδας, Βελλής. Στην συνέχεια δέχθηκα και μια δεύτερη κλωτσιά από έναν εύσωμο τύπο, ο οποίος ήταν ο Βενεδίκης. Μαζί ήταν και ο Συρίγος. Το σημαντικό είναι ότι φώναζαν “σκοτώστε τους, έτσι κι αλλιώς θα χάσουμε στην Πάτρα”. Και οι δύο είμαστε βαριά χτυπημένοι. Του Φυντάνη έχει σκιστεί το πρόσωπό του. Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις».

Οι μπουνιές από τον Ηρακλή Νύκταρη

Μπορεί στην συνέχεια να τα βρήκαν, αλλά αρχικά οι σχέσεις τους είχαν αρκετές εντάσεις. Ο Αλέξης Κούγιας υπαινίχθηκε σε δηλώσεις του ότι ο Ηρακλής Νύκταρης, ιδιοκτήτης του ΑΟ Χανίων, «έδωσε» το ματς στις 29/11/2015 στα Τρίκαλα (τελικό σκορ 2-1). Αυτό εκνεύρισε τον παράγοντα της κρητικής ομάδας, που προειδοποίησε πως όταν βρει τον Κούγια θα τον ξυλοφορτώσει.  Η συνάντησή τους έγινε στο «Ελ. Βενιζέλος» και ο Νύκταρης κράτησε τον λόγο του κάνοντας τόπι τον Κούγια. Μάλιστα, δήλωσε πως θα το κάνει ξανά και ξανά, άσχετα αν μετά επέλεξε να μην ασχοληθεί ξανά μαζί του. Ο Αλέξης σε δήλωσή του τον κατηγορεί ως άνθρωπο της νύχτας. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, δύο ημέρες αργότερα εμφανίζεται με τον Νύκταρη στα μπουζούκια. Κι επειδή τα μπουζούκια είθισται να λειτουργούν νύχτα, ο ξυλοδαρμένος Αλέξης δικαιώθηκε.

Ξύλο από αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια

Στις 26 Νοέμβρη του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της αναρχικής ιστοσελίδας Athens.indymedia, κάποιοι αντιεξουσιαστές πέτυχαν τον Αλέξη Κούγια να διασκεδάζει σε μαγαζί της οδού Κωλέτη. Λόγω του ότι είχε αναλάβει τότε την υπεράσπιση του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα από την σφαίρα του οποίου είχε πέσει νεκρός στα Εξάρχεια ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, οι αναρχικοί είχαν αυτήν την αντίδραση.

Υπάρχει μάλιστα αναφορά για ξυλοδαρμό του πάλι από αναρχικούς το 2010, αυτήν την φορά στην Πάτρα, κι ενώ έτρωγε σε ένα εστιατόριο. Και πάλι ο ξυλοδαρμός έγινε γνωστός από τις ιστοσελίδες των αναρχικών.

Τον έριξε κάτω ο Ντεγκρά

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβη στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 στον αγώνα της Λάρισας με τον Ηρακλή. Η ΑΕΛ έμεινε στο 2-2 με τον «γηραιό» και ο Αλέξης Κούγιας θεώρησε πως ο πορτιέρο της ομάδας του, ο Ντεγκρά, τον «τρύπησε». Η αλήθεια είναι ότι δέχθηκε ένα αστείο γκολ. Μετά το τέλος του αγώνα, ο πρόεδρος της ΑΕΛ τον περίμενε στην φυσούνα για να ζητήσει εξηγήσεις σε έντονο ύφος. Επήλθε εκνευρισμός και ο Αλέξης Κούγιας επεχείρησε να χαστουκίσει τον τερματοφύλακα, ο οποίος απάντησε σπρώχνοντάς τον. Ο νομικός δεν άντεξε την απώθηση και σωριάστηκε αμέσως κάτω. Στην συνέχεια προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως ο ποδοσφαιριστής ήταν… 20 πόντους ψηλότερός του!

Στα Ιωάννινα

Μία από τις ομάδες στις οποίες έκανε την προεδρική του περιοδεία ήταν και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Σχεδόν καθημερινές οι καταγγελίες ότι τον αδικούν. Οι οπαδοί βλέποντας αυτή την αστειότητα αντιδρούν. Διαμαρτύρονται με επικεφαλής τους Blue Vayeros. Ο Αλέξης είναι καλά προφυλαγμένος στο γήπεδο. Ξεμυτάει λίγο και τους βρίζει. Και οι άλλοι ήταν πολλοί και κάνουν ντου. Πού σε πονεί και πού σε σφάζει. Οι συνοδοί του είδαν κι έπαθαν να μην τον κοντύνουν κι άλλο οι εξαγριωμένοι Γιαννιώτες.

Στα δικαστήρια

Ως πρόεδρος της Παναχαϊκής το 2014 είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Αστέρα Τρίπολης. Ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα Γιάννης Καϋμενάκης κατέθεσε ασφαλιστικά κατά του Κούγια. Στις 27 Ιανουαρίου συζητούνται τα ασφαλιστικά και δικηγόρος του Αστέρα είναι ο Στέργιος Σουροβίκης. Ο Κούγιας είναι εν εξάλλω καταστάσει, καθώς ως άρτιος νομικός γνωρίζει ότι θα χάσει. Επιτίθεται με χυδαίες εκφράσεις κατά του νομικού του Αστέρα. Στο προαύλιο ο Σουροβίκης έκανε του αλατιού τον Κούγια, με το πλήθος να τον αποθεώνει. Ο Αλέξης έφυγε σαν βρεγμένη γάτα. Αφού επέστρεψε στο γραφείο του, ο Κούγιας εξέδωσε ανακοίνωσε ότι δεν έφαγε ξύλο. Όμως από την όλη ιστορία αυτό που έμεινε δεν ήταν ο ξυλοδαρμός, αλλά η δήλωση του Γιάννη Καϋμενάκη, ο οποίος έκανε αλοιφή τον Αλέξη. Η δήλωση είναι η εξής: «Αισθάνομαι πολύ άσχημα που έχω έρθει αντιμέτωπος με έναν άνθρωπο όπως ο κ. Κούγιας. Νιώθω πολύ μικρός μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό μέγεθός του και ελπίζω κάποια στιγμή να τον φτάσω. Άσχετα αν απεύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να τιμωρηθεί και η δική μου ομάδα με αφαίρεση 5 βαθμών για στήσιμο αγώνων, όπως η δική του. Επιπρόσθετα, δεν θα ήθελα να ζω με την αγωνία να αξιωθώ και να με δείρει η γυναίκα μου ή ο εραστής της, ή οι σωματοφύλακές του ή και όλοι μαζί, ενώ στην προσπάθειά μου να γλιτώσω τον ξυλοδαρμό τρέχοντας να με ειρωνεύεται η πρώην σύζυγός μου λέγοντάς μου “τρέχεις τώρα, μωρή κότα”. Πόσο άραγε μπορεί να κυκλοφορεί στην σκέψη μου και να βρίσκεται μέσα στο πεδίο των επιδιώξεών μου η εκδοχή να εμφανίζομαι αιμόφυρτος και δαρμένος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και να αποτελώ το κύριο θέμα κωμικών τηλεοπτικών σειρών, που προξενούν θυμηδία σε κάθε πικραμένο. Σκέφτομαι εν τέλει ότι το να είσαι ένα γιγάντιο κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να είσαι γίγαντας. Ν’ αντέχεις το ξύλο, τη σάτιρα, την χλεύη, την κοροϊδία και την φαιδρότητα. Τότε αρχίζω να ζηλεύω τον εαυτό μου, που είμαι μικρός και ταπεινός. Ας είναι γίγαντες οι άλλοι. Εγώ θα μείνω παρέα με την ταπεινότητά μου. Αυτή δεν την μοιράζομαι με κανέναν, όσο γίγαντας κι αν ισχυρίζεται ότι είναι».

Με τον Βαλιανάτο

Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως ο Κούγιας τις τρώει επειδή δεν έχει το σωματικό δέμας για να αντεπεξέλθει σε καβγάδες. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης είναι υπεράνω. Προτιμά να τις φάει γιατί είναι θεοσεβούμενος κι ακολουθεί κατά γράμμα το ευαγγέλιο. Η χριστιανική ηθική επιτάσσει ότι όταν κάποιος σε χτυπήσει στην μία παρειά, τότε πρέπει να γυρίσεις και την άλλη. Κι αυτό κάνει ο Αλέξης. Μόνο μία φορά ξέφυγε. Τότε στο Κολωνάκι έγινε ταύρος βλέποντας τον Γρηγόρη Βαλιανάτο, που είχε τολμήσει να του θίξει τον ανδρισμό. Ο Βαλιανάτος είχε δηλώσει πως «ο Κούγιας επιτίθεται με πάθος κατά των ομοφυλόφιλων, διότι στο παρελθόν θα πρέπει να είχε μία τραυματική ομοφυλοφιλική εμπειρία». Και φυσικά, ο Κούγιας τον έδειρε.

Με Λαζόπουλο

Επί μακρώ ο Κούγιας ήταν στα μαχαίρια με τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος μέσα από την εκπομπή του, το «Αλ Τσαντήρι», πρόβαλλε σατιρικά βιντεάκια με τον γνωστό ποινικολόγο. Ο ηθοποιός σχολίαζε ως επί το πλείστον το ύψος του Αλέξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λάκης Λαζόπουλος σε μία από τις εκπομπές του είχε πει: «Έχω πει εγώ ότι ο Κούγιας είναι κοντός; Όχι βέβαια! Είναι όσο δύο φερμουάρ μεσαίου μπουφάν. Είναι δύο μπουφάν άνθρωπος! Εγώ θα φέρω και μάρτυρα στα δικαστήρια να πει για το ύψος του. Τα θέλει. Όσο καιρό δεν έπαιζα κάτι σχετικά με αυτόν, το είχε μαράζι. Έλεγε, δεν θα παίξει κάτι σχετικά με μένα; Εμείς έχουμε μαλλιοτραβηχτεί με την Βατίδου… Ποιος θα πρωτοπάρει αυτό τον λεβέντη… αυτό το… τιρμπουσόν…»

Ο Αλέξης δεν το άντεξε κι επιτέθηκε με σφοδρότητα και διάφορους χαρακτηρισμούς, τους οποίους ουδέποτε μπόρεσε να τους αποδείξει. Όμως αυτό που έμεινε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας τον γέλωτα ήταν όταν είπε σε μία από τις εκατοντάδες συνεντεύξεις του:  «Δεν είμαι κοντός. Είμαι 1.79. Μάλιστα, όταν έπαιζα ποδόσφαιρο κάλυπτα την θέση του στόπερ, ήμουν δηλαδή στα ψηλά παιδιά. Αυτή την ιστορία την κατασκεύασε ο Λαζόπουλος με σκοπό να με γελοιοποιήσει».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα