Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση του διχασμού

Με υπογραφή (έκπληξη) Σταθάκη, χτίζεται η Ακαδημία Πλάτωνος!

Ένα επενδυτικό πρότζεκ που σέρνεται από το 2008 αλλά προκαλεί διχασμό καθώς αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής όπου προγραμματίζονταν τα έργα, όμοροι δήμοι και άλλοι φορείς, επανεκκινείται – τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο λόγος για την ανάπτυξη του πολυχώρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου «Academy Gardens», έκτασης 22.000 τ.μ., στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, εκεί όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο του Μουζάκη.

Η υπογραφή στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση, μέσω του καθορισμού των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων, ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, αλλά δεν είναι η μόνη. Εκ παραλλήλου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume Α.Ε., θυγατρικής της BlackRock, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο, την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό, τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους, την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

*Η δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία της ζώνης.

*Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.

*Η συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω.

*Η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας ιστορικού και εμπορικού κέντρου του δήμου Αιγάλεω.

*Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του Πολυχώρου.

*Η μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Σημειώνεται ότι συστήνεται ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου και τήρησης των δεσμεύσεων, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της Artume και των ΟΤΑ, ενώ έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι παραπάνω δράσεις και παρεμβάσεις, ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.

Φώναζαν ως αντιπολίτευση

Αντίθετος με την επένδυση αυτή είναι εκτός των κατοίκων και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για επένδυση, που πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, περισσότερο λειτουργεί και κατευθύνεται στο να πάρει μερίδιο της αγοράς από την εστίαση και τη διασκέδαση στο Περιστέρι, το Αιγάλεω και τις αντίστοιχες δυτικές συνοικίες, παρά είναι επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Θυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά ερωτήσεων στη Βουλή, ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» και τη «συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας» για την εξυπηρέτηση της Artume, η οποία αγόρασε μια έκταση ακατάλληλη για τα σχέδιά της και στη συνέχεια ζήτησε κυβερνητική εξυπηρέτηση. Για παράδειγμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης και Χαρά Καφαντάρη, τον Ιανουάριο του 2013 στη σχετική ερώτησή τους αναφέρουν:

Το όλο χρονικό της υπόθεσης μέχρι σήμερα καθώς και οι χειρισμοί από πλευράς της ARTUME σε συνεργασία με επιμέρους υπηρεσιακούς φορείς και πολιτικό προσωπικό, συνιστά κατάφωρη και συστηματική παραβίαση της νομιμότητας μέσω της σταδιακής δημιουργίας τετελεσμένων (όπως η κατεδάφιση του προτεινόμενου ως διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος) και προσχεδιασμένων προηγούμενων (όπως η εξασφάλιση της άρσης απαλλοτριώσεων και απόπειρα –μέχρι στιγμής– εξασφάλισης της «κατάλληλης» ρυμοτομικής γραμμής βάσει του εταιρικού σχεδίου μελλοντικής ανάπτυξης).

Μεταξύ άλλων, στις ενστάσεις των κατοίκων είναι και το γεγονός πως εκτός από το έγκλειστο ποτάμι (που δυσχεραίνει τα σχέδια των κατασκευαστών) η περιοχή έχει και ρέματα, θυμίζοντας τη Μάνδρα…

Διαβάστε επίσης