“Το Ισραήλ είναι κράτος τρομοκράτης”

Aυστηρές προειδοποιήσεις έστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε με ηγετικό στυλ στην ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

«Η απόφαση που ελήφθη για μια πόλη που είναι υπο κατοχή δεν έχει καμία ισχύ. Ευχαριστούμε όλες τις χώρες που δεν αναγνώρισαν αυτή την παράνομη απόφαση», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι «Σήμερα η Παλαιστίνη επανέρχεται στο καθεστώς του 1947. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής και ένα κράτος τρομοκράτης».

Και συνέχισε: «Η απόφαση της Αμερικής για την Ιερουσαλήμ εκτός του ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο είναι και ένα χτύπημα στον πολιτισμό μας. Ως ισλαμικά κράτη δεν θα εγκαταλείψουμε την διεκδίκηση ενος ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Καλώ όλα τα ισλαμικά κράτη να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Καλούμε την Αμερική να κάνει πίσω!».

Στο μεταξύ, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.
«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα